Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι τρέχει με το «Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα»;

Τι τρέχει με το «Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα»;

0
xamdi mpei 2

Ένα Ίδρυμα «φάντασμα» 42 χρόνια από την ίδρυση του με 2 ακίνητα στην Π. Πόλη από δωρεές. Ο πρόεδρος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συγκαλεί σε σύσκεψη αύριο την Διοικούσα Επιτροπή

Το 2013 προσπάθησε ν’ αλλάξει το καταστατικό. Ο τότε δήμαρχος Αβδήρων Β. Τσολακίδης ήθελε να το ενεργοποιήσει. Τίποτε δεν προχώρησε…

Σύσκεψη συγκαλεί αύριο ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων την Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος! Πρόκειται για μια επιτροπή στην οποία σύμφωνα με το Καταστατικό του Ιδρύματος, πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Ξάνθης και συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων καθώς και εκπρόσωποι του ΔΠΘ. Το θέμα της σύσκεψης αφορά θέματα που σχετίζονται με τον Ίδρυμα και ειδικότερα με τα περιουσιακά του στοιχεία – 2 ακίνητα στην Π. Πόλη σύμφωνα με πληροφορίες που απέκτησε μέσω δωρεών.

Ένα Ίδρυμα «φάντασμα» 42 χρόνια από την ίδρυση του με 2 ακίνητα στην Π. Πόλη από δωρεές

Το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα ιδρύθηκε κατασταστικά το 1975 μετά από πρωτοβουλία του τότε πρύτανη του νεοσύστατου τότε Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (έτος λειτουργία 1974) Κογκέτσωφ. Είχε έδρα την Ξάνθη και σκοπός του ήταν η προβολή της ιδέας του Δημόκριτου. Επικεφαλής του Ιδρύματος τέθηκε ο εκάστοτε μητροπολίτης Ξάνθης και στην Διοικούσα Επιτροπή συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων. Όμως οι δραστηριότητές του είναι ανύπαρκτες εδώ και 42 χρόνια από την ίδρυσή του και το μόνο που το θυμίζει είναι μια ξεχασμένη πινακίδα σε παραδοσιακό κτήριο της Π. Πόλης που φιλοξενούσε τα γραφεία του. Ποτέ δεν μάθαμε για κάποια εκδήλωσή του, μια δραστηριότητά του ή έστω κάποια αναφορά για το λόγο και τον σκοπό που ιδρύθηκε παρά το γεγονός ότι απέκτησε από δωρεές δύο ακίνητα στην Π. Πόλη.

Ο Μητροπολίτης το 2013 ήθελε ν’ αλλάξει το καταστατικό

Τον Ιούλιο του 2013 έγινε μια προσπάθεια από τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμων για συνεδρίαση της Διοικούσας με θέμα την αλλαγή του καταστατικού καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων. Ο κ. Παντελεήμων τότε είχε υποστηρίξει στο «Ε» ότι: « Πρέπει ν’ αλλάξει το καταστατικό καθώς η προβολή της ιδέας του Δημόκριτου είναι συνυφασμένη με την ατομική θεωρία και ως εκ τούτου με την ατομική ενέργεια». Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια ατόνησε.

Ο τότε δήμαρχος Αβδήρων Β. Τσολακίδης ήθελε να το ενεργοποιήσει. Τίποτε δεν προχώρησε

Να σημειώσουμε πως την ίδια περίοδο ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης ενδιαφέρθηκε να αναλάβει ο δήμος Αβδήρων το Ίδρυμα να το ενεργοποιήσει και ν’ αναπτύξει δραστηριότητα προβάλλοντας τον Δημόκριτο και τη θεωρία του και να τον καταστήσει ένα ενεργό φορέα που θα αναδείξει την ιστορικότητα του δήμου με άξονα τον Δημόκριτο και την φιλοσοφική του σκέψη με απώτερο στόχο να γίνουν τα Άβδηρα ένας πόλος έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τη διοργάνωση συνεδρίων και τη συμμετοχή διεθνούς κύρους επιστημόνων. Ωστόσο κι αυτή η πρόθεση δεν προχώρησε.Να σημειώσουμε πως τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα είναι το κτήριο δυτικά του Α’ δημοτικού στην πλατεία Μητροπόλεως και το άλλο είναι το κτήριο του Χαμδή Μπέη στην οδό 4ης Οκτωβρίου. Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία μετά την σύσκεψη της Διοικούσας κι αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί.

Μαριάνα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραμένουν εγκλωβισμένοι 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου

Αναφορές κάνουν λόγο για νεκρό 5χρονο κοριτσάκι από τσίμπημα σκορπιού. Αγωνία εκφράζει η  …