Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θρακιώτικος καβουρμάς για… Γκίνες βάρους 298,3 kg και 15,10 μέτρων

Θρακιώτικος καβουρμάς για… Γκίνες βάρους 298,3 kg και 15,10 μέτρων

0
kavourmas lomvardeas

Λίγο πριν την έναρξη της 5ης Γενικής Έκθεσης Ξάνθης ολοκληρώθηκε η παρασκευή του παραδοσιακού εδέσματος που διεκδικεί μια θέση στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες

Τέσσερις επιχειρήσεις της Θράκης με μισό τόνο κρέας, λίπος αλλά κυρίως μεράκι και πατροπαράδοτη συνταγή δημιούργησαν κάτι γευστικά εντυπωσιακό

Μάστορες επεξεργαστές κρέατος από τέσσερις θρακιώτικες επιχειρήσεις που παράγουν μαζικά καβουρμά βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμοιρίδειο κλειστό αθλητικό κέντρο για να παρασκευάσουν ένα ξεχωριστό προϊόν, που εκτός από κρύος μεζές καταναλώνεται με διάφορους τρόπους μέσα στο φαγητό. Το εγχείρημα που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης ήταν να παρασκευαστεί ένας καβουρμάς που θα ξεπερνούσε τα 300 κιλά και τα 13 μέτρα μήκος, με στόχο να κερδηθεί άλλο ένα βραβείο Γκίνες μετά από το περσινό για την μεγαλύτερη καριόκα. Τελικά ο στόχος επετεύχθη σε πρώτη φάση και ο θρακιώτικος καβουρμάς άγγιξε τα 298,3 κιλά, ενώ το μήκος του έφτασε τα 15,10 μέτρα με διάμετρο 16,5 εκατοστά.

Μια επιτυχής διαδικασία για την συνεισφορά στην εξωστρέφεια του καβουρμά

kavourmas kilaΌπως επανειλημμένα ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, το βραβείο Γκίνες δεν είναι αυτοσκοπός ούτε πανάκεια, αλλά αποτελεί μια συνεισφορά στην εξωστρέφεια και ευρεία διάδοση τοπικών προϊόντων, όπως είναι η καριόκα και ο καβουρμάς. Το ΕΒΕ Ξάνθης επέλεξε τις επιχειρήσεις «Απόστολος Παπαδόπουλος« και «Καραχασάν» από την Ξάνθη, την εταιρία «Νόστιμα» της Αλεξανδρούπολης και «Δελιντζή» του Διδυμοτείχου, αλλά και το παραδοσιακό αυτό προϊόν, το οποίο θεωρεί ότι έχει όλες τις δυνατότητες να βρεθεί στις gourmet κουζίνες του κόσμου και όχι μόνο της πατρίδας μας και σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που παράγουν μαζικά καβουρμά το κρεοπωλείο του κ. Τζεμαλή Καραχασάν, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στο γιγάντιο έδεσμα εξηγώντας την διαδικασία παρασκευής του. Όπως σημείωσε, τα 298 κιλά καβουρμά αποτελούνται από 570 κιλά ωμό μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο αφού καβουρντίστηκε και έβρασε σε καζάνια για περίπου τρεις ώρες μαζί με ζωμό και μπαχαρικά, εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ως γέμιση στα τεχνητά «έντερα» που υπήρχαν. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στην Θράκη αλλά και εκτός χώρας, αφού υπάρχουν παραγγελίες ακόμη και για την Γερμανία. Μόνο η επιχείρηση του κ. Καραχασάν παράγει κάθε μήνα ολόκληρους τόνους καβουρμά, ενώ αντίστοιχα αυξανόμενη είναι η ζήτηση και στο κρεοπωλείο της οικογένειας Παπαδόπουλοι.

Ένα παραδοσιακό προϊόν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με παράδοση αιώνων

kavourmas vrasimoΠαρών στην διαδικασία παρασκευής και ο κ. Κώστας Κουσενίδης, Καθηγητής Χοιροτροφίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιέγραψε τον καβουρμά ως προϊόν αλλαντοποίησης του κρέατος, θερμικής επεξεργασίας, οπότε προστατεύεται και από την προσθήκη του αλατιού και μπορεί να συντηρηθεί μέσα σε θαλάμους ψύξης για πολλούς μήνες. Το γεγονός ότι αποτελείται από τεμάχια κρέατος εγγυάται ότι είναι υγιεινό και καθαρό, οπότε μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όλους, σύμφωνα με τον κ. Κουσενίδη. Ο ίδιος ανέφερε ότι σαν κρέας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητα για κάθε οργανισμό, σημειώνοντας ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η «κοιτίδα» του καβουρμά όσον αφορά την Ελλάδα και ο καβουρμάς είναι γνωστός και καταγεγραμμένος ως φαγητό τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα. Διαδεδομένος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα, αρχίζει και αναγνωρίζεται τελευταία περισσότερο ως ελληνική γεύση και τρόπος παρασκευής. Γιατί αυτό είναι κυρίως ο καβουρμάς, ο τρόπος που παρασκευάζεται, αφού τον συναντούμε και από πολλές άλλες πρώτες ύλες (βουβαλίσιο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνίσιο).

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…