Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ενότητα κι αγώνας για την εθνική αναγέννηση»

«Ενότητα κι αγώνας για την εθνική αναγέννηση»

0
lykeio

Το πάντα επίκαιρο μήνυμα της 25ης Μαρτίου έστειλε η θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ξάνθη

Δηλώσεις που ξεχώρισαν: «Η παρέλαση είναι στο DNA μας», είπε ο μητροπολίτης Ξάνθης.«Οι Θρακιώτες θα πρέπει να είναι ήσυχοι…», είπε ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄Σ.Σ. Γ. Καμπάς

Με πολλά μηνύματα από την θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που συνδέουν και επικαιροποιούν τα μηνύματα των αγώνων του 1821 για εθνική ανεξαρτησία, με την σημερινή πραγματικότητα και την κρίση που διέρχεται η χώρα, γιορτάστηκε με λαμπρότητα στην Ξάνθη η μέρα της εθνικής παλιγγενεσίας καθώς και η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μηνύματα για ενότητα και εθνική αναγέννηση σ’ αυτή την διπλή γιορτή για το έθνος μας που συνδέει άρρηκτα την θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τον …ευαγγελισμό του Έθνους, που ξεκίνησε 196 χρόνια πριν από μια «φούχτα τρελλών» που επαναστάτησαν κατά της κραταιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο επίσημος εορτασμός ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, ενώ παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι οι βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδης. Στεφάνι προς τιμή των Ηρώων κατέθεσαν επίσης ο δήμαρχος Ξάνθης κ.Δημαρχόπουλος, ο στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σ.Σ. κ. Καμπάς, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Καραμπίνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Την παρέλαση άνοιξαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ακολούθησε η μαθητική και τέλος η στρατιωτική παρέλαση που πάντα δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο.

gymnasioΔηλώσεις που ξεχώρισαν…

Να σημειώσουμε πως στις δηλώσεις που ακολουθούν εκτός από τις κοινοτυπίες που λέγονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα ξεχωρίζει η τοποθέτηση του κ. Παντελεήμονα υπέρ των παρελάσεων, σημειώνοντας ότι είναι στο …DNA των Ελλήνων. Επίσης η δήλωση του κ. Ζαγναφέρη ότι υπάρχουν τμήματα στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση που δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων καθώς και η δήλωση του Διοικητή του Δ’Σ.Σ. για το αξιόμαχον του Δ΄Σ.Σ. ότι «οι Θρακιώτες θα πρέπει να είναι ήσυχοι…». Τέλος άξια αναφοράς είναι τα γεγονότα ότι πολύς κόσμος παρακολούθησε την παρέλαση και χειροκρότησε τα παιδιά του, ότι ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και ότι έχουν αποσυρθεί πλέον τα σιδερένια κάγκελα και στην θέση τους έχει επανέλθει το σκοινί. Επίσης στα κείμενα που «έντυσαν» με το ιστορικό περιεχόμενο την παρέλαση και αναφωνούνταν, ήταν προσεγμένα και εξέλιπαν οι στομφώδεις και μεγαλόστομες εκφράσεις προς όφελος της ιστορικής αλήθειας.

stratos 2Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων:«Διπλή γιορτή σήμερα. Γιορτάζουμε τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και τον Ευαγγελισμό του δικού μας Γένους μετά από 400 χρόνια και για την Θράκη και την Μακεδονία 500 χρόνια σκλαβιάς. Σήμερα θυμόμαστε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να ζούμε όλοι εμείς ελεύθερα. Όμως «Τιμή ήρωος μίμησις ήρωος», λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Σήμερα που η πατρίδα μας περνάει κρίση εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα και η ομοψυχία. Να μείνουμε ενωμένοι, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να εργαστούμε γι αυτό τον τόπο. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας… με τέτοια νεότητα θα πάει καλύτερα ο τόπος! Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις παρελάσεις, είναι εκτός τόπου όσοι μιλούν για κατάργηση. Η παρέλαση είναι στο DNA του ελληνικού λαού και είδαμε χιλιάδες κόσμου που ήρθαν εδώ χωρίς να τους υποχρεώσει κανείς. Είναι και μια τιμή γι αυτούς που αγωνίστηκαν. Στα παιδιά μας να δώσουμε οράματα, να δώσουμε ιδανικά και να διδάξουμε παράλληλα με την γνώση και παιδεία, γιατί αυτή μας χρειάζεται σήμερα».

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης:«Συγχαρητήρια στην μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία. Φέτος ήταν καλύτερη απ’ όλες τις άλλες φορές. Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτές τους. Συγχαρητήρια και στα στρατευμένα νιάτα, τα οποία απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο στρατός των ενόπλων δυνάμεων, είναι αυτός που εμπιστεύεται όλος ο ελληνικός λαός. Φέτος συμπληρώνονται 196 χρόνια από τότε που μια ομάδα τρελών κλεφτών που χωρίς καμιά συμπαράσταση αλλά μόνο με πίστη, όραμα και ιδανικά επαναστάτησαν εναντίον της κραταιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν η αρχή της αναγέννησης του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους. Μετά από δύο αιώνες, μετά από νίκες, ήττες και δυσκολίες, η πατρίδα μας καθιερώθηκε ως ένα από τα ισχυρότερα κράτη παγκοσμίως. Σήμερα περνάμε κρίση και υπάρχουν λίγα τμήματα της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων που είναι κατώτερα των περιστάσεων. Ευελπιστώ όλοι να ενωθούμε ώστε σε τέσσερα χρόνια να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους με άλλη μορφή, στον δρόμο της προόδου και της ελευθερίας.

Διοικητής του Δ΄Σ.Σ.Γ. Καμπάς:«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και τιμής για όλους αυτούς που πριν πολλά χρόνια, τους τρελούς αυτούς που επαναστάτησαν και δώσανε τις ζωές τους για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι κι αξιοπρεπείς και να έχουμε αυτή την χώρα που έχουμε. Θεωρώ ακόμη ότι σηματοδοτεί και είναι πολύ σημαντικό, αυτό που λέει ο εθνικός μας ποιητής ο Διονύσιος Σολωμός, ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», κι αυτό είναι πολύ σύγχρονο και πολύ σημερινό. Είδαμε την παρέλαση που πέρασαν τα παιδιά μας με υπερηφάνεια κι αυτό δείχνει ότι είναι πλέον ζυμωμένα με όλα αυτά τα ιδεώδη της φυλής μας και όλες τις αρχές και τις παραδόσεις του τόπου μας και βεβαίως μαζί μ’ αυτά και ο στρατός μας, ο οποίος με αυταπάρνηση κι αποφασιστικότητα παρελαύνει, παρελαύνει σε 15 πόλεις στην Θράκη μαζί με τους εθνοφύλακες, τα «λιοντάρια της Θράκης», όπως τους λέω και όλοι αυτοί μαζί δημιουργούν την αποτροπή που πρέπει να εκπέμπουμε προς τους γείτονές μας και την εκπέμπουμε. Σαν Διοικητής του Δ. Σ.Σ. θέλω να δηλώσω, ο κόσμος να είναι ήσυχος, γιατί τους παρέχουμε μια ασφάλεια και μια σταθερότητα ώστε να ασχοληθούν όλοι οι Θρακιώτες με τα ειρηνικά τους έργα».

Δήμαρχος Ξάνθης, Χ. Δημαρχόπουλος:«Μεγάλη γιορτή σήμερα. Τιμή και δόξα για τους προγόνους μας τιμή και δόξα σ΄ αυτούς που με αγώνα, με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να μετατρέψουν την απελπισία σε αποφασιστικότητα. Σε μας εκτός από την απόδοση τιμής αλλά και την διαρκή μνήμη, η παρακαταθήκη είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτή την ιστορική αλήθεια προκειμένου να φτιάξουμε την πατρίδα που οραματιζόμαστε. Και να μην ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε την αυριανή μέρα των παιδιών που σήμερα παρέλασαν τιμώντας τους προγόνους μας».

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

dimotiko

episimoi

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…