Γιατί κρύβεται;
Δεν το περίμενα αυτό από το παλικάρι το Σώρρα. Να κρύβεται αυτός, ένας Ολύμπιος ηγέτης και να απορούν οι οπαδοί του και να σκέφτονται ότι αυτός θα έπρεπε να είναι εκεί, να δίνει την Ολύμπια μάχη και να κατατροπώνει τους διώκτες του. Αντ’ αυτών, ο Σώρρας κρύβεται ως ένας κοινός ποινικός. Που φοβάται, που τρέμει την φυλακή και απλά κρυπτόμενος κάνει δηλώσεις που προκαλούν.
Ένας αρχηγός φυγόποινος είναι πλέον και επ’ αυτού καμία αντίρρηση από κανέναν. Κι όσο θυμάμαι τα μεγάλα, πομπώδη λόγια, το ύφος, τις χειρονομίες, τις απειλές προς τους υπαλλήλους, τραπεζίτες και δικαστές, γελώ. Γελώ και θλίβομαι μαζί για την ευπιστία τόσων ανθρώπων και την αφέλειά τους.
Γ.Δ.
Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα Ι
Το να παραδεχτεί κάποιος ότι δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, δεν μπορούσε για προσωπικούς λόγους να προσφέρει όσα θα ήθελε σε σχέση με το αξίωμα που του προτάθηκε, δεν είναι κακό. Απεναντίας, δείχνει υπευθυνότητα και προσωπική εκτίμηση των δεδομένων που ενώ επιθυμούσε, δεν μπορούσε να προσφέρει. Τούτο συμβαίνει συχνά στη χώρα μας.
Υπάρχει η αρχική διάθεση, επιθυμία για προσφορά, όμως οι υποχρεώσεις που είναι αρκετές, αποδεικνύουν ότι άλλο η επιθυμία κι άλλο τελικά η πράξη.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται ως εισαγωγική προσέγγιση με όσα 42 χρόνια δεν έγιναν από το «Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα».
Γ.Δ.
Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα ΙΙ
Προφανώς και δεν υπάρχει πρόθεση ν’ αποδοθούν ευθύνες. Ποτέ. Όμως καθυστέρηση, απαξίωση και εγκατάλειψη τελικά του φορέα που δημιουργήθηκε, αυτά ναι, μπορούν να λεχθούν ότι συνέβησαν και το Ίδρυμα έχει καταντήσει ένα «φάντασμα». Αυτά πριν. Σημασία έχει ότι πλέον το Ίδρυμα να βρει το νέο του δρόμο, τη μεγάλη του αποστολή, να μπει σε νέες δράσεις και να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ξάνθης.
Η προοπτική του Ιδρύματος είναι πολλή μεγάλη για να χωρέσει σ’ έναν μικρό νομό. Απαιτούνται νέες ιδέες, νέοι άνθρωποι, να μπουν νέοι στόχοι και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου αλλά και άλλων φορέων να χαράξει τη δική του αυτόνομη πορεία.
Όλα τα παραπάνω και άλλα που θα ακουστούν από τρίτους και θ’ αποτελέσουν τον οδηγό της νέας πορείας μπορούν να υλοποιηθούν. Αρκεί να βρεθούν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Αυτοί που θα σηκώσουν ψηλά ένα ΟΡΑΜΑ και θα το φτάσουν στα πέρατα της Οικουμένης.
Ιδού λοιπόν η Αρχή και η Πρόκληση.
Γ.Δ.
Τμήμα της Πλατείας της Ξάνθης τη δεκαετία του 1930. Το ρολόι όπως κατασκευάστηκε. Δίπλα αριστερά η είσοδος προς το τζαμί.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Προκάλεσαν αίσθηση τα 4.000 €
Πρέπει να το ομολογήσουμε πως προκάλεσε αίσθηση το σχόλιο της Τρίτης στη στήλη με τον τίτλο «Αξιοποίηση» που αναφερόταν στους Τσαλίδη και Παπαδόπουλο και τους μισθούς των 4.000 ευρώ που παίρνουν στις θέσεις που τους τοποθέτησε η κυβέρνηση Συριζανέλ.
Κατ’ αρχάς για το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης και κατά δεύτερο ότι δεν είναι μόνον τα 4000 αλλά όπως μας είπε φίλος που γνωρίζει, υπάρχουν κι άλλα που αυξάνουν το ποσό όπως εκτός έδρας, έξοδα κίνησης, συμβούλια και άλλα.
Ομολογώ πως μαζί με άλλους πολλούς θα υποχρεωθώ ν’ αναφωνήσω «Άξιος ο μισθός τους! « και συγχαρητήρια για τις εξαιρετικές ικανότητές τους να αξιοποιούν τον εαυτό τους…
Γ.Δ.
Στο δημόσιο η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις
Η υπόθεση Βατοπεδίου σε μεγάλο βαθμό ποινικά έχει κλείσει με την πλήρη απαλλαγή και αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Υπάρχει βέβαια στη δίκη αυτή και μια άλλη σοβαρή παράμετρος εκτός της αθώωσης όσων είχαν κατηγορηθεί, κι αυτή δεν είναι άλλη ότι αποδίδονται ως δημόσια περιουσία τόσο η λίμνη Βιστονίδα όσο και οι παραλίμνιες εκτάσεις.
Δηλαδή, καμία απαίτηση δεν θα έχει πλέον η Μονή Βατοπεδίου επί των εκτάσεων αλλά και αυτής της ίδιας της λίμνης. Έτσι, με την απόφαση του Δικαστηρίου αποσαφηνίζεται και το ιδιοκτησιακό μέρος που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην όλη υπόθεση για να μην πούμε πως όλα από αυτό το γεγονός ξεκίνησαν και σ’ αυτό στηρίχτηκαν.
Αφεντικό λοιπόν από δω και πέρα το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το κράτος.
Γ.Δ.
Προσβλητικός ο Ντάισελμπλουμ
Η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες» έχει προκαλέσει οργή και σάλο όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο όπου και έγινε η σχετική συζήτηση αλλά και στις χώρες του νότου. Την παραίτησή του ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, έντονες είναι οι αντιδράσεις και στην Ισπανία και μόνο από την χώρα μας δεν είδαμε επίσημη αντίδραση. Να υποθέσουμε ότι το Μαξίμου του βρίσκει δίκιο ή δεν θέλει να οξύνει τα πράγματα λόγω αξιολόγησης; Επί της ουσίας, η δήλωση του Ντάισελμπλουμ αποτυπώνει την γνώμη που έχουν οι βόρειοι για τους νότιους και διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα όταν το ζητούμενο στην επικείμενη Σύνοδο της Ρώμης είναι η Αλληλεγγύη και η Ενότητα στην Ε.Ε. Είναι επίσης προσβλητική και απαξιωτική για όλους τους λαούς που έχουν φτύσει αίμα με τα μέτρα λιτότητας. Όπως επίσης απαξιωτική και προσβλητική και με σεξιστικές αναφορές και για τις γυναίκες. Και επειδή – είναι γεγονός – ότι υπήρξαν κατά καιρούς στην χώρα μας ανάλογα φαινόμενα όπως για παράδειγμα η «παρέλαση» των Μερσεντές και BMW στην Θεσσαλία όταν έπεφταν οι επιδοτήσεις ή τα γλέντια στα μπουζουξίδικα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι έλληνες έφαγαν τα λεφτά των Ευρωπαίων στα ποτά και στα ξενύχτια!
Μ.Ξ.
Οι Καραμανλικοί και κολυμβήθρα του Σιλωάμ
Πανηγυρίζουν οι Καραμανλικοί για την αθώωση του Ευφραίμ και του Αρσένιου και 11 ακόμη εμπλεκομένων, στην υπόθεση Βατοπεδίου, όλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και νομικοί και ουδείς πολιτικός.  Με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που είχε να μιλήσει 8 χρόνια (λάθος μίλησε και στο Δημοψήφισμα του 2015) να δηλώνει δικαιωμένος. Και είναι φανερό πως επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αυτή την αθωωτική απόφαση ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις πολιτικές ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης του. Δύο επισημάνσεις αρκούν για να βγάλουμε συμπεράσματα: Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι «εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές» της δικής του κυβέρνησης, οι πολιτικές ευθύνες της οποίας δεν κρίθηκαν ποτέ λόγω του βεβιασμένου κλεισίματος της Βουλής και της προκήρυξης των έκτακτων εκλογών του 2009 που είχε σαν αποτέλεσμα την παραγραφή των όποιων αδικημάτων.
Γιατί όλοι μας δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου!
Μ.Ξ.
Οι νέοι της Ξάνθης δίνουν μαθήματα
Ακούμε συχνά σε διάφορες συζητήσεις για την αδικημένη γενιά, για τους παλιότερους που παρέδωσαν στα νέα παιδιά μια χώρα υπό διάλυση. Εν πολλοίς αληθεύει. Ένας νέος από 20 έως 35 ετών έχει μειωμένες δυνατότητες, πιθανότητες και ευκαιρίες για να δημιουργήσει οτιδήποτε, άσχετα με το πόσο έχει σπουδάσει, με το πόσο έχει επενδύσει στην εκπαίδευση και την κατάρτισή του. Και αυτό είναι πράγματι άδικο και τραγικό. Αυτά τα νέα παιδιά όμως που αγωνίζονται και προσπαθούν και δεν δέχονται απλά να κάτσουν στην άκρη και να κλαίνε την μοίρα τους έχουν πολλά να μας διδάξουν. Έτσι μας δίδαξαν και τα νέα Ξανθιωτάκια που συμμετείχαν πέρυσι στο Ρολόι των Νέων. Παιδιά με ιδέες, καλλιέργεια, λόγο και επιχειρήματα, προβληματισμούς και σεβασμό. Και δίδαξαν ακόμη και ως εικονικοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκθέτοντας τα επιχειρήματα και τις προτάσεις τους, αξιολογώντας τις προτάσεις των ‘’αντιπάλων’’ και στηρίζοντάς τις αν ήταν όντως για το καλό της πόλης. Έστω και αν δεν ήταν δικές τους ιδέες. Αυτό τον πολιτισμό και το επίπεδο μακάρι να δούμε κάποια στιγμή και στο πραγματικό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης.
Χ.Δ.
Ακόμα το περιμένουμε το ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ
«Καταραμένος» δείχνει να είναι ο διαγωνισμός της ΕΡΤ για την απόκτηση ιδιόκτητου ψηφιακού δικτύου, ώστε να μην εξαρτάται από την Digea για τη μεταφορά των τηλεοπτικών της προγραμμάτων, πληρώνοντας περίπου 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Από την εποχή του λουκέτου τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα, η ΕΡΤ είναι ο πλέον σταθερός πελάτης της Digea. Ο διαγωνισμός κατέπεσε για πέμπτη φορά, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση της ΕΡΤ με τη νικήτρια εταιρεία του διαγωνισμού του 2016, την Ericsson, επειδή διαπίστωσε σφάλματα κατά τη σύνταξη της προκήρυξης. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την κρατική τηλεόραση, η οποία και με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου πλέον δεν μπορεί να ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια 320 ψηφιακών πομπών, που θα της επέτρεπαν να απεξαρτηθεί από την Digea και να έχει το δικό της δίκτυο ψηφιακών πομπών, τόσο για τα δικά της κανάλια όσο και για τα δορυφορικά του δεύτερου «μέρους» της, που τώρα εκπέμπονται μόνο στη μισή Ελλάδα. Ο νυν Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ έχτισε πολιτικό προφίλ με την αντίσταση στη Digea και στους καναλάρχες. Όταν η κυβέρνηση τον εγκατέστησε ξανά έκανε δηλώσεις περί μετατροπής σε περίπτερο της ρωμαλέας ΕΡΤ από τη επάρατο ΝΕΡΙΤ. Τέτοια παταγώδη αποτυχία σε όλους τους τομείς ήταν αδύνατον να φαντασθεί κανείς με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Χ.Δ.