Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσπάθεια Επανίδρυσης του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος

Προσπάθεια Επανίδρυσης του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος

0
dhmokrtitos-avdira

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής. Αποφασίστηκε η τροποποίηση του Καταστατικού

Συγκεκριμενοποιήθηκε το πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών. Έδρα του Ιδρύματος το «Αντιλογίας Δόμος» στα Άβδηρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα πετύχει

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι – όπως είχαμε αναφέρει στο χθεσινό μας φύλλο – η σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος που συγκάλεσε ο πρόεδρος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Συμμετείχαν εκτός του προέδρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ Αθανάσιος Καραμπίνης, η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κική Κιούση, ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Αθανάσιος Ξυνίδης, ενώ απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης. Σκοπός της σύσκεψης, όπως τέθηκε προς τα μέλη από τον πρόεδρο, ήταν να γίνει μια προσπάθεια επανεργοποίησης του Ιδρύματος μέσω …επανίδρυσης καθώς όπως έχουμε αναφέρει ιδρύθηκε το 1975 και δεν λειτούργησε ποτέ. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και το 2013 που επίσης δεν απέδωσε.

Επανίδρυση του Ιδρύματος για τον Δημόκριτο μέσω αλλαγή Καταστατικού

Όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθεί το Ίδρυμα είναι η αλλαγή του Καταστατικού με νέο Προεδρικό Διάταγμα καθώς το Π.Δ. του 1975 με τον οποίο ιδρύθηκε, αναγνωρίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ότι χρειάζεται διεύρυνση και επικαιροποίηση. Σ’ αυτό συναίνεσαν όλα τα μέλη και συμφωνήθηκε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες με αίτημα προς την Επιτροπή Κληροδοτημάτων αρχικά, καθότι το Ίδρυμα διαθέτει δύο ακίνητα από δωρεές τα οποία και σκοπεύει να αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει του σκοπούς του που είναι μια δέσμη δράσεων και πρωτοβουλιών με κεντρικό άξονα την διάδοση της επιστημονικής γνώσης και της διεθνοποίησης της σκέψης του μεγάλου πανεπιστήμονα και φιλόσοφου Δημόκριτου του Αβδηρίτη.

Έδρα του Ιδρύματος το «Αντιλογίας Δόμος» στα Άβδηρα

Ως έδρα του Ιδρύματος ορίστηκαν τα Άβδηρα και το κτήριο «Αντιλογίας Δόμος» που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Αναφορικά με τις δράσεις αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, η καθιέρωση βραβεύσεων και υποτροφιών, η διοργάνωση συνεδρίων με διεθνή επιστημονική εμβέλεια, η έκδοση επιστημονικού περιοδικού, η δημιουργία επιστημονικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα προάγει την γνώση γύρω από τον Δημόκριτου και την ατομική του θεωρία. Όλα αυτά – όπως αναφέρθηκε – θα χρηματοδοτηθούν από την αξιοποίηση των ακινήτων και από χορηγίες. Για το λόγο αυτό και αποτελεί κομβικό σημείο η αξιοποίησή τους τα οποία προς στιγμήν είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Ειδικότερα το ένα από τα δύο κτήρια, αυτό στην Π. Πόλη και κοντά στο Α’ Δημοτικό, είναι κλειδωμένο από τότε που καθηγητής του Δ.Π.Θ. που επεχείρησε να το χρησιμοποιήσει ως Κέντρο Ανθρωπολογίας και αποθήκευσε κάποια συλλογή από κρανία, μια προσπάθεια που επίσης εγκαταλείφθηκε.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα πετύχει

Ευελπιστούμε, η νέα προσπάθεια επανίδρυσης ενός Ιδρύματος για τον Δημόκριτο να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος φορέας που θα προωθήσει αυτόν τον επιστημονικό πλούτο που έχουμε και χρόνια τώρα αφήνουμε αναξιοποίητο. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και όχι αποσπασματική και ευκαιριακή καθώς επίσης και σωστός σχεδιασμός των δράσεων από άτομα που γνωρίζουν και χωρίς πολιτική εκμετάλλευση και τέλος στήριξη από το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantahopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…