Ενημέρωση από τους συνεργάτες της Αν. Υπουργού Εργασίας, γ. γραμματέα Γιάννη Μπάρκα και νομικής συμβούλου Έλενας Καλημέρη
Ο νέος νόμος 4430/2016 προβλέπει ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ και Κοινωνικών Συνεταιρισμών Εργαζομένων. Κέντρα Υποστήριξης σ’ όλη τη χώρα και Ταμείο με 600εκ. ευρώ
Για τον τρίτο πυλώνα της Οικονομίας, την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο –δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ ενώ στις προηγμένες χώρες είναι στο 10% -καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο – νόμος 4430/2016, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο μετά από ένα χρόνο διαβούλευση, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αρμοδίως, πολίτες της Ξάνθης που έχουν ή ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ΚΟΙΝΕΠ ή Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τους συνεργάτες της Αν. υπουργού κας Ράνιας Αντωνοπούλου – η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ανέβαλε την επίσκεψή της – και δη τον γ. γραμματέα Γιάννη Μπάρκα και την Έλενα Καλημέρη, δικηγόρο και σύμβουλο της κας Αντωνοπούλου και εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας από την Κρήτη τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Στην περιφέρειά μας το κλιμάκιο των συνεργατών της αν. υπουργού βρίσκεται από την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ στην Κομοτηνή.
Το κοινό ενημερώθηκε για τον νέο νόμο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς
Στην Ξάνθη η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, παρουσία των τριών βουλευτών, του γραμματέα της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηθεοδώρου και επιχειρηματιών που είτε έχουν ιδρύσει ΚΟΙΝΣΕΠ ή Συνεταιρισμούς και ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν αν με τον νέο νόμο επιλύονται σημαντικά ζητήματα στην διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και αν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς επίσης και νέοι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο κ. Αντώνης Κουτσούμπας που ίδρυσε την πρώτη ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ξάνθη και ο κ. Παναγιωτίδης που δραστηριοποιείται στην τρούφα καθώς επίσης και ο κ. Φιλιππίδης που ίδρυσε μαζί με 120 μέλη το 2015, τον πρώτο Καταναλωτικό Κοινωνικό Συνεταιρισμό στην Ξάνθη που πρόκειται ν’ ανοίξει Παντοπωλείο επί των οδών Καβάλας και Αγ. Ελευθερίου στο κοινό μέσα στον Μάρτη. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, μιλώντας στο «Ε»: «Θέλουμε να ενημερωθούμε για τον νέο νόμο και πώς μπορούμε να γραφτούμε στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας που ιδρύεται στο υπουργείο».
Θα ιδρυθούν Κέντρα Υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ και των Κοινωνικών Συνεταιρισμών
Μιλώντας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο η κα Καλημέρη ανέφερε: «Σκοπός μας είναι η ενημέρωση του κόσμου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο 4430/2016 για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και να συζητήσουμε ενδεχόμενα ζητήματα που έχουν προκύψει. Επίσης να ενημερώσουμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζουμε και για τα Κέντρα Κοινωνικής Οικονομίας που θα ιδρυθούν σ’ όλη την χώρα. Πρόκειται για Δομές Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχουν δωρεάν πληροφόρηση για τεχνικά, λογιστικά ζητήματα, σ΄ όλους τους ενδιαφερόμενους. Η καινοτομία των δομών αυτών είναι ότι θα παρακολουθούν την δραστηριότητα των επιχειρήσεων και θα την στηρίζουν σε κάθε τους βήμα ώστε να είναι βιώσιμες». Η κα Καλημέρη διευκρίνισε πως σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτός από το ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ και Αναπτυξιακό που θα αφορούν αποκλειστικά της Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.
Ιδρύεται Ταμείο με 600 εκ. ευρώ για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία
Ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης σημείωσε πως θεσμοθετείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία που ψηφίστηκε από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων στην Βουλή και πως οποιαδήποτε προβλήματα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του θα αντιμετωπιστούν με τροπολογίες: «Το ζητούμενο είναι ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει αυτόν τον πυλώνα της οικονομίας κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην κρίση χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Αν μπορέσουμε και αναπτύξουμε την Αλληλέγγυα Οικονομία, το μισό ποσοστό επί του ΑΕΠ θα ανακτηθεί μόνο απ’ αυτόν τον πυλώνα. Ο νόμος για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα και στην ίδρυση Συνεταιρισμών Εργαζομένων . Δεν υπάρχει αυτή η ασάφεια με την εθελοντική εργασία όπως παλαιότερα που κάποιες φορές πίσω της υποκρύπτονταν η μαύρη εργασία και καταργούσε την λογική της συλλογικότητας. Έχουμε δημιουργήσει την Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο, με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό καθώς επίσης και Ταμείο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία με 600 εκ. ευρώ, ώστε να μπορεί να στηρίξει αυτά τα εγχειρήματα». Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στην δημιουργία συνεταιρισμών και στον πρωτογενή τομέα. Όπως πρόσθεσε ο κ. Στογιαννίδης”Όλοι μπορούν να συμμετέχουν, να συναποφασίζουν και αυτοί που εργάζονται αμείβονται κανονικά κι όπως ορίζει ο νόμος”.
Μαριάννα Ξανθόπουλου