Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Φόβος και δέος» από τους δημάρχους μας για την απλή αναλογική

«Φόβος και δέος» από τους δημάρχους μας για την απλή αναλογική

0
syskepsi skoyrletis2

Καλύφθηκαν πίσω από τις θέσεις της ΚΕΔΕ κατά την σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη – Στην γραμμή Πατούλη ο δήμαρχος Ξάνθης

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν- Πρόταση Τσιτιρίδη για διαδημοτικό Κυνοκομείο-Στον δήμο Αβδήρων το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός

Την αναγκαιότητα να υπάρξουν αλλαγές στον Καλλικράτη 7 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του, κυρίως σε θεσμικό και λιγότερο σε χωροταξικό επίπεδο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στους εκπροσώπους του α΄και β΄βαθμού αυτοδιοίκησης του νομού μας στην προχθεσινή σύσκεψη στην Ξάνθη.

«Ξινίστηκαν» οι δήμαρχοι του νομού μας για την απλή αναλογική και τον τρόπο εκλογής τους

Η ατζέντα που έθεσε ο υπουργός περιελάμβανε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους ΟΤΑ και στην κεντρική διοίκηση καθώς και την πρόθεσή του για κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ένα ζήτημα που είχε θετική αποδοχή καθώς είναι γνωστά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχει «φορτώσει» ο θεσμός αυτός στους ΟΤΑ και αποτελεί και θέση της ΚΕΔΕ η κατάργηση της. Ωστόσο εκεί που οι δήμαρχοι του νομού μας είχαν ενστάσεις ήταν ο τρόπος εκλογής – ανάδειξης των αιρετών που προωθεί το υπουργείο, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων από την πρώτη Κυριακή και την εκλογή δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή, του επικεφαλής του πλειοψηφούντος συνδυασμού χωρίς τα μπόνους σε έδρες αλλά με βάση το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του. Ένα ζήτημα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του προεδρείου ΚΕΔΕ.

Στην γραμμή Πατούλη ο δήμαρχος Ξάνθης – Προβληματισμοί από τον κ. Καπζά

Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπερασπιστής της γραμμής Πατούλη (προέδρου της ΚΕΔΕ) ήταν στη συζήτηση ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος ενώ σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης όσο και ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά. Επισημαίνουμε πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ όπως το διατύπωσε ο κ. Πατούλης η Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων».Σ΄ ότι αφορά τους άλλους δημάρχους, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης δήλωσε πως συμφωνεί με την κατάργηση της Αποκεντρωμένης και ότι στο ζήτημα του εκλογικού νόμου συντάσσεται με τις θέσεις της ΚΕΔΕ. Ο κ. Καπζά μιλώντας στο «Ε» εξήγησε πως σ’ ότι αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο θεωρεί πως η απλή αναλογική θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικότητας στους δήμους καθώς θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην διοίκηση του δήμου. Αναφερόμενος γενικότερα για τον Καλλικράτη ο κ. Καπζά σημείωσε πως χρειάζεται αλλαγές καθώς οι ΟΤΑ έχουν αναλάβει πολλές αρμοδιότητες χωρίς πόρους κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ρυθμιστεί. Ειδικότερα για τον δήμο του γνωστοποίησε στον υπουργό τα μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τεχνικής υπηρεσίας καθώς και το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Πρόταση Τσιτιρίδη για διαδημοτικό Κυνοκομείο

Επί του συγκεκριμένου θέματος θετική αποδοχή από τον υπουργό και τους δημάρχους είχε η πρόταση του κ. Τσιτιρίδη να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας το ζήτημα των αδέσποτων με την κατασκευή ενός μεγάλου Κυνοκομείου που θα φιλοξενεί τα αδέσποτα όλων των δήμων της Ξάνθης και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ενώ την λειτουργία του να αναλάβει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης.

Τι ζήτησε ο Τσιτιρίδης από τον Σκουρλέτη στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός κ. Σκουρλέτη συναντήθηκε εκ νέου με τον κ. Τσιτιρίδη καθώς τον επισκέφτηκε στον γραφείο του στις 5 το απόγευμα. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσιτιρίδης του ζήτησε να μεσολαβήσει στην ΕΤΑΔ για παραχώρηση στον δήμο των Λουτρών Ποταμιάς καθώς επίσης και να αναλάβουν οι «Κτιριακές υποδομές» (πρώην ΟΣΚ) τις μελέτες για την ανέγερση του Μουσικού και του Ειδικού Σχολείου αμέσως μετά την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού. Ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε να παρέμβει ώστε να τακτοποιηθούν αυτά τα δύο θέματα καθώς άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…