Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανάσα» για 301 δικαιούχους εργατικών κατοικιών σε Νεάπολη και Πηγάδια

«Ανάσα» για 301 δικαιούχους εργατικών κατοικιών σε Νεάπολη και Πηγάδια

0
neapoli

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μείωση της τιμής παραχώρησης στα 304,41 ευρώ ανά τ.μ

Μεγάλα «φέσια» στον πρώην ΟΕΚ από τους δικαιούχους – Υπάρχουν κάποιοι που δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε μία δόση!

«Ανάσα ανακούφισης» σε χιλιάδες δικαιούχους Εργατικών κατοικιών δίνει ο ΟΑΕΔ στον οποίο υπάγεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με την βαρύνουσας σημασίας απόφασή του- όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- να καθορίσει ενιαία τιμή παραχώρησης στα 304,41 ευρώ ανά τ.μ για 11.134 κατοικίες του πρώην ΟΕΚ σε 150 οικισμούς πανελλαδικά. Με τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης, ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισμούς εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.

Στην Ξάνθη αφορά 273 δικαιούχους της Νεάπολης και 28 των Πηγαδίων

Όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος του ΟΕΚ στην Ξάνθη κ. Νίκος Κεχαγιάς η απόφαση συγκεκριμένα για τον νομό μας αφορά τους οικισμούς Εργατικών Κατοικιών «Ξάνθη 3» και «Πηγάδια», δηλαδή τους δικαιούχους των 273 κατοικιών της Νεάπολης και των 28 στα Πηγάδια. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κεχαγιάς δεν αφορά τους δικαιούχους του οικισμού «Ξάνθη 3» δηλαδή τους 362 της Καλλιθέας καθώς σ’ αυτούς αποδόθηκαν παραχωρητήρια το 2011. Να σημειώσουμε επίσης στο νομό μας έχουμε και δύο ακόμη παλαιότερους οικισμούς με εργατικές κατοικίες και συγκεκριμένα ο οικισμός μέσα στην πόλη στο γήπεδο του τένις και στην περιοχή της Σάρδεων, και ονομάζονται «Ξάνθη» και «Ξάνθη 2» αντίστοιχα.

Μεγάλα «φέσια» στον ΟΕΚ από τους δικαιούχους – Υπάρχουν δικαιούχοι που δεν πλήρωσαν ποτέ

Ο κ. Κεχαγιάς χαιρετίζει την απόφαση καθώς η ενιαία τιμή που καθορίζεται στα 304,41 ευρώ το τ.μ. είναι τουλάχιστον 1,5 φορά χαμηλότερη από την προηγούμενες τιμές παραχώρησης και κατά συνέπεια πιο κοντά στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δικαιούχων παρέχοντάς τους κίνητρο να πληρώνουν την δόση για να αποκτήσουν έτσι τον τίτλο ιδιοκτησίας της κατοικίας τους. Όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων που δεν έχουν πληρώσει ποτέ δόση και πως με τους τόκους υπερημερίας τα ποσά έχουν διογκωθεί προξενώντας μεγάλους μπελάδες στους κληρονόμους. Ωστόσο κατάσχεση από τον ΟΕΚ δεν έχει γίνει ποτέ. Το γεγονός αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του ΟΕΚ, στοιχείο που επιβεβαιώνεται με αναφορά και στην σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Εισπράχθηκαν από τον ΟΕΚ μόνο το 10% των δόσεων των προσωρινών παραχωρητηρίων

Ειδικότερα σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΑΕΔ: « Μέχρι σήμερα, ο τρόπος υπολογισμού και το υψηλό κόστος της τιμής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιμών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες “κοινωνική κατοικία” και “κοινωνική παροχή”. Την τελευταία δεκαετία οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως 1035 ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των δικαιούχων οικιστών, είχε προκριθεί η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων με ελάχιστη μηνιαία δόση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας όλο και μεγαλύτερης ομάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα είχε οδηγήσει τα έσοδα του τ.ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ σε μείωση, με αποτέλεσμα να έχει εισπραχθεί περίπου το 10% από τις δόσεις των προσωρινών παραχωρητηρίων, ήτοι μόλις 41 εκ. ευρώ. Με σκοπό την ισόνομη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα».

Διοικητής ΟΑΕΔ: «Στοίχημα για τον ΟΑΕΔ είναι να μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων»

“Ο ΟΑΕΔ συμμετείχε στην Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την διαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού της ενιαίας τιμής παραχώρησης κατοικιών που καθόρισε η υπουργική απόφαση. Για το καθορισμό της τιμής σε χαμηλά επίπεδα, λάβαμε υπόψιν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των οικιστών, την αλλαγή των χαρακτηριστικών των δικαιούχων (αύξηση ποσοστού ανέργων, αύξηση ποσοστού συνταξιούχων, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης), ενώ αποφύγαμε να μετακυλίσουμε στους δικαιούχους οικιστές το κόστος από τυχόν αδυναμίες και αστοχίες του κράτους. Στοίχημα για τον ΟΑΕΔ είναι να μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων, δεδομένου ότι αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να επιλυθούν συσσωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες τεχνικής και νομικής φύσεως” δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…