Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κάτι… μυρίζει» στο ΚΔΑΥ Ξάνθης

«Κάτι… μυρίζει» στο ΚΔΑΥ Ξάνθης

0
mple-kadoi

Καταγγελίες από συμπολίτες μας για περισσότερα σκουπίδια από ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους. Το επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στο Κέντρο

«Κουτσή» η ανακύκλωση στον δήμο Ξάνθης; Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης. Αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΑΑ

Κάτι …μυρίζει στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ξάνθης (ΚΔΑΥ) και δεν αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά αλλά τα …σκουπίδια που πετιούνται στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης! Κάτι …μυρίζει επίσης και στην εν γένει λειτουργία και αποδοτικότητα σε ανακυκλώσιμα του ΚΔΑΥ Ξάνθης για το οποίο είναι υπεύθυνος εργολάβος ο οποίος έχει υπογράψει σχετική σύμβαση μίσθωσης με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, στη οποία και παραδίδονται τα ανακυκλώσιμα μετά από σχετική σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ.

Καταγγελίες από συμπολίτες μας για περισσότερα σκουπίδια από ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους

«Περισσότερα είναι τα σκουπίδια παρά τα ανακυκλώσιμα μέσα στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου», μας καταγγέλλουν συμπολίτες μας, που είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι στο θέμα και κάνουν ανακύκλωση. Το ίδιο επιβεβαιώνουν εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν πως τα ανακυκλώσιμα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα κάθε λογής σκουπίδια που εμπεριέχουν οι μπλε κάδοι που αδειάζουν πάνω στις ταινίες όπου και γίνεται η διαλογή και τα ανακυκλώσιμα συλλέγονται για να αποδοθούν στην ΕΕΑΑ ενώ τα σκουπίδια καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Ξάνθης.

«Κουτσή» η ανακύκλωση στον δήμο Ξάνθης;

Αυτά τα δύο στοιχεία που αλληλοσυμπληρώνονται καταδεικνύουν πως η ανακύκλωση δεν βαδίζει καλά στον δήμο Ξάνθης και ίσως αυτό ως ένα βαθμό να οφείλεται και στο έλλειμμα ενημέρωσης καθώς όλη κι όλη η ενημέρωση που είχαν οι Ξανθιώτες αλλά και οι πολίτες σ’ όλους τους δήμους ήταν κάποια φυλλάδια που συνοδεύτηκαν από τις μπλε σακούλες που διένειμαν οι δήμοι και μια ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία. Δεν υπήρξε αναλυτική και στοχευμένη ενημέρωση ιδιαίτερα σε περιοχές όπου απαιτείται να αναπτυχθεί ως συνειδητή επιλογή και περιβαλλοντική αναγκαιότητα η ανακύκλωση. Επίσης έλλειμμα συνεργασίας έχει αναδειχθεί και στους επαγγελματίες καθώς πολλοί απ’ αυτούς δεν μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν ανακύκλωση και αυτό είναι ένα σημείο τριβής με τον δήμο Ξάνθης.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης

Παρά ταύτα ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της ανακύκλωσης στον δήμο Ξάνθης παρότι αναγνώρισε τα προβλήματα που προκύπτουν και επικεντρώνονται σε ορισμένους συνοικισμούς όπως και σε κάποιους επαγγελματίες που δεν εννοούν να συνεργαστούν. Η ικανοποίηση του δημάρχου προκύπτει κυρίως από τα στοιχεία που του χορήγησε η ΔΙΑΑΜΑΘ – αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο – σύμφωνα με τα οποία η ανακύκλωση στην Ξάνθη μετριέται σε 180 τόνους μηνιαίως κι ότι αυτό αποτελεί από τους πιο υψηλούς δείκτες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΑΑ για το ΚΔΑΥ Ξάνθης

Το «Ε» επεχείρησε να διερευνήσει το θέμα της ανακύκλωσης στην Ξάνθη, απευθυνόμενο και στον υπεύθυνο της ΕΕΑΑ Βορείου Ελλάδος και στην ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και στα κεντρικά της ΕΕΑΑ στην Αθήνα. Επί μία εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία που αφορούν στην λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης, ώστε να μιλήσουμε με αριθμούς και επισήμους δείκτες από την πλέον αρμόδια για την ανακύκλωση που είναι η ΕΕΑΑ, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό δεν κατέστη δυνατόν με υπαιτιότητα της ΕΕΑΑ και αυτό μας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

mxanthopoulou10@gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…