Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πολεμικά παιχνίδια» με τις παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης

«Πολεμικά παιχνίδια» με τις παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης

0
antipoliteusi27-3-17

Πολύωρη συζήτηση με εντάσεις για το πρωτόκολλο παραλαβής των παιδικών χαρών στο Δημοτικό Συμβούλιο – Διάσταση απόψεων μεταξύ των υπαλλήλων για την παραλαβή

Νέα ένταση με τον παιδικό σταθμό που ήθελε να αγοράσει ο δήμος με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα – Αποσύρθηκε το θέμα μετά τις ανακρίβειες για το ακίνητο και τα βάρη του

Το θέμα που αποτέλεσε ‘’κόκκινο πανί’’ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι παιδικές χαρές. Το θέμα έγκρισης ή μη του πρωτοκόλλου παραλαβής των παιχνιδιών και του εξοπλισμού που τοποθετήθηκε στις έξι παιδικές χαρές του δήμου, οι οποίες παραμένουν κλειστές επί δύο χρόνια, απασχόλησε για πολύ ώρα το Σώμα, το οποίο συζητήθηκε παρουσία της επιτροπής παραλαβής.

Πολλές οι ερωτήσεις, ενώ λίγες και αντικρουόμενες οι απαντήσεις

psifoforia paidikes xares17Η συζήτηση ξεκίνησε με πολλές ερωτήσεις από τον επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» Θανάση Ξυνίδη. Ο μηχανικός κ. Λάππας κατέθεσε τις παρατηρήσεις της επιτροπής, τονίζοντας ότι οι αποκλίσεις όντως υπερβαίνουν το 1% που προβλέπει ο νόμος, αλλά έργο της επιτροπής ήταν να παραλάβει, να καταγράψει τις διαφορές και στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει κατά πόσο το πρωτόκολλο θα γίνει αποδεκτό ή όχι. Στις διαφορές αυτές εξέφρασε αντίθετη γνώμη το τρίτο μέλος της επιτροπής παραλαβής κ. Παυλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι αποκλίσεις υπάρχουν μεν, δεν είναι όμως ουσιώδεις, αφού υπάρχουν και οι σχετικές πιστοποιήσεις του εξοπλισμού που τοποθετήθηκε. Το σχετικό έγγραφο της ΕΒΕΤΑΜ που εμφάνισε ο ίδιος και πιστοποιεί τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ έχει εκδοθεί το 2013, πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, ενώ όπως τόνισε η παράταξη Ξυνίδη, η ισχύς του εγγράφου έχει λήξει ήδη από τις 16-7-2016 ενώ η έκθεση της επιτροπής παραλαβής υπογράφεται στις 17-2-2017. Ο κ. Παυλίδης και πάλι έκρινε ότι δεν είναι σημαντική διαφορά αν ένα φωτιστικό που η μελέτη προέβλεπε ως δίφωτο είναι τελικά μονόφωτο ή αν οι κάδοι απορριμμάτων έχουν άλλο χρώμα, σχήμα και διατομή. Ο κ. Ξυνίδης ανέγνωσε στο Σώμα το πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής του 2015, θυμίζοντας ότι για τις ίδιες διαφορές είχε απορριφθεί ένας από τους δύο προμηθευτές, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να καταγγείλει την διαδικασία, όπως είχε προειδοποιήσει από τότε, σε περίπτωση που η άλλη εταιρεία παραβιάσει τους όρους.

Μια παραλαβή γεμάτη παρατυπίες και πρωτοτυπίες

Μια παραλαβή πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του δήμου, όπως την χαρακτήρισε τόσο ο κ. Μπένης, όσο και ο κ. Ξυνίδης, παρά το μεγάλο κόστος του έργου που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Ο κ. Ξυνίδης στα ερωτήματα που έθεσε επιδίωξε να λάβει σαφείς απαντήσεις, θέτοντας τα μέλη της επιτροπής προ των ευθυνών τους. Αναφέρθηκε στην παραλαβή πλαστικών δαπέδων 340 τμ που σύμφωνα με τα πρακτικά έγινε σε αποθήκη ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας. Οι υπάλληλοι ξεκαθάρισαν εν τέλει ότι αυτά θεωρούνται ότι δεν έχουν παραδοθεί και δεν θα πληρωθούν. Στο σχόλιο του κ. Παυλίδη ότι κάποιες παιδικές χαρές λειτουργούν ήδη άτυπα, ο κ. Ξυνίδης σημείωσε πως δοκιμάζονται τα όρια της νομιμότητας, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι σε επόμενο στάδιο η παραλαβή δεν θα γίνει αποδεκτή, εφιστώντας μάλιστα την προσοχή των δημοτικών συμβούλων που θα την υπερψηφίσουν, αφού βρίθει παρατυπιών. Όπως σημείωσε, θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια προβληματική υλοποίηση του έργου με καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή τη διάσταση, με όλη την παράταξή του να καταψηφίζει.

Μπένης: «Άλλα όργανα πιστοποιήθηκαν και άλλα έχουν εγκατασταθεί»

Ο κ. Μπένης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κωδικούς που σύμφωνα με την πιστοποίηση δεν φαίνεται να υπάρχουν στο πρωτόκολλο παραλαβής, αλλά κάτι παρόμοιο. Με τα λεγόμενά του κατέδειξε ότι υπήρξε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της μίας εταιρείας στο θέμα της απόκλισης από τους όρους της σύμβασης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολλές παρατηρήσεις της επιτροπής. Ο κ. Καμαρίδης επανέλαβε όσα είχε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση, αναφέροντας πως έπρεπε να έχει κηρυχτεί έκπτωτη η εταιρία και να μην πληρωθεί, γιατί έχει καθυστερήσει στις συμβατικές υποχρεώσεις αλλά και γιατί δεν εκπληρώνει τις προδιαγραφές. Σύμφωνα με το κ. Ανταμπούφη, πρόκειται για μια αποτυχία της δημοτικής αρχής πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία. Αναφορικά με το πρωτόκολλο δήλωσε ότι εφόσον υπάρχει διάσταση απόψεων ή δεν έχει μετρήσει σωστά η αρμόδια επιτροπή, είναι ένας ουσιαστικός λόγος για να μην υπογραφεί καμία παραλαβή από το Δήμο.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Τους χρήστες δεν τους ενδιαφέρουν οι αποκλίσεις»

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Ξάνθης σημειώνοντας ότι τις μητέρες και τα παιδιά που περιμένουν να χρησιμοποιήσουν τις παιδικές χαρές δεν ενδιαφέρει αν οι κάδοι ή τα φωτιστικά έχουν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές. Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν κάτι δεν ήταν στην αποθήκη του Δήμου με βάση το σχετικό πρακτικό της επιτροπής, αυτό δεν θα παραληφθεί και δεν θα πληρωθεί, εκφράζοντας παράλληλα την ευαρέσκειά του για τις παρατηρήσεις της επιτροπής. «Δεν είμαι με τις εταιρίες αλλά με τους πολίτες που θέλουν να ανοίξουμε τις παιδικές χαρές, ακόμα και όσους δικαιολογημένα βρίζουν που δεν έχουμε καταφέρει να τις ανοίξουμε επί δύο χρόνια», ανέφερε ο ίδιος. Σύντομη παρέμβαση έκανε και η Αντιδήμαρχος Αλεξία Γκιρτζίκη, τονίζοντας ότι ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που είχε απορρίψει την ένσταση εταιρίας για τους ίδιους λόγους, δεν μπορεί να ψηφίσει την παραλαβή όσων η επιτροπή είχε απορρίψει, προτείνοντας τη μερική παραλαβή, κάτι στο οποίο συναίνεσε και η νομική υπηρεσία. Τελικά το θέμα ‘’πέρασε’’ κατά πλειοψηφία, ενώ το καταψήφισαν οι παρατάξεις Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη, με καταγεγραμμένο ‘’λευκό’’ από την παράταξη Τσιακίρογλου και δύο ‘’λευκά’’ από την συμπολίτευση, αυτός της κας Γκιρτζίκη και του κ. Τριανταφυλλίδη.

Το υψηλό τίμημα για τον παιδικό σταθμό έφερε και… ‘’υψηλές’’ εντάσεις

Το θέμα της απευθείας αγοράς ακινήτου μετά του εξοπλισμού στην οδό Σάρδεων ώστε να χρησιμοποιηθεί ως παιδικός σταθμός από τον δήμο Ξάνθης ήταν επίσης ένα από τα θέματα που απασχόλησαν επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό που δεν λειτουργεί και ο οποίος εκτιμήθηκε ότι κοστίζει 254.587,50 ευρώ ως ακίνητο, ενώ στις 14.620 ευρώ ανέρχεται το κόστος του εξοπλισμού του. Το ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Μπένη ήταν γιατί δεν υπήρξε μέχρι τώρα ζήτημα αναγκαιότητας για την δημιουργία νέου παιδικού και αυτό προέκυψε μόνο μετά από την πρόταση του ιδιοκτήτη για αγορά του ακινήτου από τον δήμο. Παρότι τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Χατζηεφραιμίδης όσο και ο κ. Θεοδωρίδης τόνισαν την ανάγκη για νέο παιδικό σταθμό, δεν φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση, αφού τα έγγραφα του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ακολούθησαν χρονικά το έγγραφο του ιδιοκτήτη. Από την συζήτηση αναδείχθηκε ότι υπάρχουν οφειλές και βάρη του ακινήτου από δάνεια, ύψους περίπου 400.000 ευρώ, με τον κ. Ξυνίδη να εφιστά την προσοχή του Δημάρχου σε περίπτωση υπογραφής συμβολαίου, ενώ ακολούθησε νομική συζήτηση για το αν μπορεί το ακίνητο να περιέλθει στον δήμο ελεύθερο βαρών. Ο κ. Τσιακίρογλου και ο κ. Κολλάρος δεν μπήκαν στην συζήτηση του κατά πόσο το ακίνητο είναι σε καλή κατάσταση, μη θέλοντας να ζημιώσουν τον ιδιοκτήτη, τόνισαν όμως ότι οι τιμές που εκτιμήθηκαν και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ ανά τμ είναι πολύ υψηλές για την Ξάνθη. Μετά από παρέμβαση και του ιδιοκτήτη έγινε γνωστό ότι υπήρχε ιδιωτικό προσύμφωνο για πώληση του ακινήτου αντί 175.000 ευρώ, το οποίο ‘’έσπασε’’ πληρώνοντας ρήτρα 15.000 ευρώ. Αυτό θεωρήθηκε ύποπτο από τον κ. Φανουράκη και τελικά μετά από ανακρίβειες που αναδείχθηκαν αναφορικά με τον ακριβή προσδιορισμό του ακινήτου, το θέμα αποσύρθηκε για να εξεταστεί περαιτέρω από την νομική υπηρεσία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…