Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά σήμερα το αντιρατσιστικό διήμερο στην Ξάνθη

Ξεκινά σήμερα το αντιρατσιστικό διήμερο στην Ξάνθη

0
tzemali

Εκλεκτοί ομιλητές θα αναπτύξουν πλευρές και ζητήματα του ρατσισμού και του φασισμού με εκφάνσεις στην καθημερινότητα

Μηλιαζήμ Τζεμαλή: «Το αντιρατσιστικό κίνημα στην πόλη μας είναι δυνατό, αλλά χρειάζεται συντονισμό»

Στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης θα φιλοξενηθούν σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις για το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό διήμερο που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. Στο «Ε» μίλησε ο εκπρόσωπος της Κίνησης, Μηλιαζήμ Τζεμαλή, για το θέματα που θα αναπτυχθούν στις εκδηλώσεις.

Ο ρατσισμός απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

«Οργανώνουμε αυτό το διήμερο μαζί με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, τον Σύλλογο Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης και το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καθώς και τους Συλλόγους των Αναπήρων, ουσιαστικά ως προαναγγελία για τις 18 του Μάρτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Η παγκόσμια ημέρα είναι στις 21 Μαρτίου, αλλά στις 18 θα γίνουν διάφορες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για να παλέψουμε το θέμα του ρατσισμού» δήλωσε ο κ. Μηλιαζήμ. Ενόψει της ημέρας αυτής αποφασίστηκε να βρεθούν άνθρωποι από διάφορους κοινωνικούς χώρους για να συζητήσουν πάνω στο ζητήματα του ρατσισμού και του φασισμού διάφορες πλευρές. Καθώς το θέμα του ρατσισμού δεν περιορίζεται μόνο εθνικά και φυλετικά, θα εξεταστεί και ο έντονος ρατσισμός που βιώνουν άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. «Θέλαμε να αναπτύξουμε και τον ρατσισμό που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι αλλά δεν κατέστη δυνατό να έρθει ο ομιλητής που είχαμε, οπότε αυτό το θέμα θα ανοίξει κάποια άλλη στιγμή, γιατί η πόλη μας έχει υποφέρει από αυτό το ζήτημα όπως και από την αντιμετώπιση των γυναικών με πολλά περιστατικά βιασμών» σημείωσε ο ίδιος. Αναφορικά με το σημερινό πρόγραμμα, ο πανεπιστημιακός κ. Τσιάκαλος θα μεταφέρει την εικόνα από την πλευρά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και όλο το κίνημα που έχει ανοίξει για την υποδοχή των παιδιών στα σχολεία, ενώ οι κύριοι Κουρπαλίδης και Κουδουμάκης θα εκθέσουν τα προβλήματα ως πρόεδροι των Σωματείων ΑμΕΑ και Τυφλών αντίστοιχα.

«Η Ξάνθη έχει φωνές ενάντια στον φασισμό, που πρέπει να βγουν προς τα έξω»

Μιλώντας μας για το πρόγραμμα του Σαββάτου ο κ. Μηλιαζήμ ανέφερε: «Οι ομιλίες του Σαββάτου αφορούν κυρίως την φασιστική απειλή και την δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα μιλήσει για την δίκη ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, για τα όσα διαμείβονται μέσα στις δικαστικές αίθουσες μακριά από τις κάμερες. Θα μιλήσει επίσης ο Θράσος Αβραάμ από την Μυτιλήνη και θα μας μεταφέρει την εικόνα από το τι συνέβη αλλά και το τι γίνεται τώρα στα κέντρα κράτησης του νησιού. Ο Θράσος ήταν ουσιαστικά επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης του νησιού, τα οποία προχώρησαν σε ένα συντονισμό και ένα άτυπο γραφείο τύπου και απάντησαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν από τους ακροδεξιούς στην Λέσβο, που ήταν ουσιαστικά το κύκνειο άσμα τους, αφού έκλεισε και το γραφείο της Χρυσής Αυγής». Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ξάνθη είπε: «Ευτυχώς το γενικότερο κλίμα στην χώρα αλλά και στην πόλη μας είναι θετικό, πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά όπως στο Πέραμα και στο Ωραιόκαστρο, η κοινωνία φαίνεται να τους απωθεί. Σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ξάνθη ακόμη και στα σχολεία και σε θεατρικά βλέπουμε τον προβληματισμό για την παγκοσμίως αυξανόμενη στροφή στην ακροδεξιά. Πρέπει όμως όλες αυτές οι φωνές να συντονιστούν και να βγουν προς τα έξω ενωμένες. Χρειάζονται οι άνθρωποι που θα πάρουν όλο αυτό τον προβληματισμό και θα ανοίξουν την συζήτηση».

Στο σημερινό πρόγραμμα θα υπάρξει μια έκπληξη από το 8ο Γυμνάσιο με ένα μίνι θεατρικό εν είδει πρόβας, καθώς τα παιδιά θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στην Μονή Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου ενόψει της ημέρας κατά του ρατσισμού μαζί με ένα δίκτυο εκπαιδευτικών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/3 19:00

«Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η ένταξή τους στην εκπαίδευση: Προσφυγόπουλα-ΑμΕΑ»

Ομιλητές:

Σταύρος Κουδουμάκης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

Γιάννης Κουρπαλίδης, πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/3 19:00

«Κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των νεοναζί»

Ομιλητές:

Κώστας Παπαδάκης – δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Θράσος Αβραάμ – πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων στα ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ)

Μιχάλης Τσορμπαζόγλου, εκπρόσωπος ΚΕΕΡΦΑ

Παρεμβάσεις

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …