Σχόλια 13/03/17

0
evraioi-thessaloniki-1917
Είδες η ΔΕΗ;
Από τη μια καλεί τους κακοπληρωτές να πάνε να κάνουν διακανονισμό των χρεών τους η ΔΕΗ και από την άλλη ξεκινάει κυνηγητό στους οφειλέτες για να εισπράξει 2,5 δις ευρώ.
Συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Αφού γνωρίζει ήδη ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών αδυνατεί να εξοφλήσει τους λογαριασμούς. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν καταναλωτές, που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, κάνουν το κορόιδο και προτιμούν να μπουν στη διαδικασία ρύθμισης με δόσεις. Κάποιοι βέβαια κάνουν τελείως το κορόιδο και δεν πληρώνουν ή κλέβουν το ρεύμα. Κι αυτά όλα επιβαρύνουν τον συνεπή καταναλωτή.
Γ.Δ.


Χώρα συνταξιούχων
Το ερώτημα ακούγεται συνέχεια από τα χείλη των νεοελλήνων. Ανδρών τε και γυναικών χωρίς εξαίρεση και είναι το εξής: «Εσύ πότε θα βγεις στη σύνταξη; Γιατί δεν βγήκες ακόμη;»
Όλοι λοιπόν και όλα, ζουν και λειτουργούν γύρω από τη «Σύνταξη». Βγήκες, θα βγεις, πόσα παίρνεις, πόσα σου κόψαν και άλλα τέτοια.
Έχουμε μεταβληθεί επισήμως σε μια χώρα συνταξιούχων. Οι οποίοι με το ρυθμό που αυξάνονται, σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους!
Γ.Δ.


Σοβαρή παράμετρος
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μια βασική παράμετρο του ρόλου και της αποστολής σήμερα των συνταξιούχων. Αυτοί λοιπόν, οι συνταξιούχοι, βοηθούν, ενισχύουν, στηρίζουν όχι μόνον τη δική τους οικογένεια, αλλά και των παιδιών τους. Αυτών που είναι άνεργα, που ψάχνουν χρόνια για μια δουλειά. Σκέφτεται κανείς τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η σύνταξη; Τι δράματα οικογενειακά θα υπήρχαν; Εδώ, σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη της σύνταξης διατηρεί και συντηρεί τον οικογενειακό ιστό.
Γ.Δ.


Αποκαλυπτική φωτογραφία από τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917. Εβραίοι κάτοικοι μπροστά στο καμένο σπίτι τους.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Αυτοί είμαστε
Το είδαμε για άλλη μια φορά πρόσφατα και αγανακτήσαμε με την αναισθησία και έλλειψη αγωγής από πλευράς μερίδας συμπολιτών. Είδαμε λοιπόν και πάλι να σταθμεύει Ι.Χ. αυτοκίνητο σε θέση ΑΜΕΑ και τον πάσχοντα συμπολίτη μας να κορνάρει και να περιμένει να εμφανιστεί ο… γάιδαρος οδηγός που είχε παρκάρει στη δική του θέση!
Δυστυχώς, αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα για το επίπεδο πολλών από μας. Το βλέπουμε εξάλλου κάθε μέρα με το πού παρκάρουν πολλοί συμπολίτες, πώς καταλαμβάνονται πεζοδρόμια, πως εμποδίζονται να κυκλοφορούν μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένοι και άλλοι.
Γ.Δ.


Τίποτε δεν παράγουμε, όλα τα εισάγουμε
240 δις ξοδέψαμε τα χρόνια της κρίσης (το 70% του χρέους και το 133% του ΑΕΠ) για εισαγωγές προϊόντων, από χαρτί υγείας και τρόφιμα, μέχρι κινητά τηλέφωνα και πολυτελή αυτοκίνητα. Και μετά μας φταίνε οι άλλοι που δεν παράγουμε τίποτε. Πόσο χρήμα και πόσες θέσεις εργασίας θα κερδίζαμε αν ρίχναμε το βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας… αντί να μισούμε την επιχειρηματικότητα;
Έτσι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα η αύξηση της κατανάλωσης δεν ωφελεί την οικονομία, διότι το χρήμα φεύγει στο εξωτερικό.
Γ.Λ.


Οι προσωπικές επιδιώξεις και διαφορές πάνω από το πρόβλημα
Σύνηθες δυστυχώς. Έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, σοβαρό. Και όχι να το αντιμετωπίσεις σαν υποχρέωση, αλλά γιατί είναι και δικό σου πρόβλημα, καίει κι εσένα. Δεν μπορείς όμως να σκεφτείς καθαρά, να κάτσεις και να συνεργαστείς με ανθρώπους που καίγονται κι αυτοί από το ίδιο πρόβλημα και σίγουρα μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυσή του. Ή τουλάχιστον να τους κάνεις μετόχους της λύσης και των επιλογών, ώστε να μην σου επιρρίπτουν ευθύνες αργότερα, όπως συχνά γίνεται. Εμπόδιο είναι η προσωπική αντιπάθεια για κάποιον, η επιθυμία σου να ξεχωρίσεις και να κατέχεις μια θέση περιωπής. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει και στο ΤΕΕ Θράκης, αφού 3 μήνες μετά τις εκλογές ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η διοικούσα επιτροπή και τα όργανα του ΤΕΕ. Παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία για σύγκλιση και συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των τριών πρώτων παρατάξεων (ΔΚΜ, Ανεξάρτητοι Μηχανικοί, ΔΗΣΥΜ) με διαδοχή στην προεδρία, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει τελικά μια λύση στο θέμα μετά από 11 άκαρπες συνεδριάσεις και αναβολές. Ο κλάδος των μηχανικών διέρχεται από κάθε άποψη μια πρωτοφανή κρίση και σίγουρα χρειάζεται δυνατή και ομόφωνη υποστήριξη και εκπροσώπηση. Μιλάμε φυσικά για ένα όργανο που αποτελεί σύμβουλο ακόμη και της ίδιας της πολιτείας, γι’ αυτό ο ρόλος και η παρουσία του δεν πρέπει να απαξιωθεί.
Χ.Δ.


Το στοίχημα της κεντροαριστεράς
Το απόγευμα του Σαββάτου είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετούς ανθρώπους του χώρου της κεντροαριστεράς στην εκδήλωση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Πολλά γνωστά και χιλιοειπωμένα για μεταρρυθμίσεις, μικρό και ευέλικτο κράτος, ελεύθερη οικονομία με κανόνες, ανάγκη στήριξης και μεγέθυνσης και πάλι της κεντροαριστεράς για έξοδο της χώρας από την κρίση ακούστηκαν. Όπως επίσης για τα λάθη του παρελθόντος αλλά και την αδικία που συντελείται με το φόρτωμα όλων των κακών του παρελθόντος στο ΠΑΣΟΚ. Θετικές οι εντυπώσεις από την ομιλία της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου που τόνισε ότι πρέπει τα λόγια να είναι λίγα και ειλικρινή μακριά από τον παλιό ξύλινο πολιτικό λόγο που είναι μεν γνώριμος και φαντάζει ασφαλής, αλλά οδήγησε σε αδιέξοδα, οι προτάσεις να είναι απλές χωρίς αστερίσκους και γενικά να υπάρξει στην πράξη μια νέα αντίληψη των πραγμάτων και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο. Θα είναι πράγματι ένα μεγάλο στοίχημα για τον χώρο της κεντροαριστεράς αν και κατά πόσο θα πετύχει η προσπάθεια σύγκλισης των διαφόρων ρευμάτων και κομμάτων που εκπροσωπούν τον χώρο. Και όπως ειπώθηκε στην συνάντηση, αν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια, τώρα που υπάρχει προθυμία και δείγματα συναίνεσης, θα είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη παρόμοια ευκαιρία στο μέλλον.
Χ.Δ.


«Κατάθλιψη», το πρώτο …κόμμα στην Ξάνθη
Αν η εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής στο Ελισσώ ήταν κομματική σίγουρα το κόμμα που θα την διοργάνωνε θα ήταν το πρώτο κόμμα σε δύναμη στην Ξάνθη! Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί όλα τα κόμματα θα ζήλευαν μια τέτοια πολυπληθή προσέλευση κόσμου! Όμως η εκδήλωση ήταν του Λυκείου Ελληνίδων και είχε θέμα την κατάθλιψη και την αντιμετώπισή της! Κατά λογική συνέπεια λοιπόν, το πρώτο κόμμα στην Ξάνθη είναι η … «Κατάθλιψη»! Ποια πολιτική εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ, ποια πολιτική εκδήλωση ΝΔ θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί της! Κι αυτό κατά μία (αλλά και κατά πολλές έννοιες) είναι άκρως …καταθλιπτικό για την απήχηση που έχουν τα κόμματα στον κόσμο, γιατί έχουμε και πρόσφατα συγκρίσιμα στοιχεία με αντίστοιχες εκδηλώσεις των προαναφερόμενων κομμάτων. Είναι επίσης άκρως καταθλιπτική η συνειδητοποίηση της διάστασης που έχει πάρει η εν λόγω ασθένεια και το πόσο συσχετίζεται με την οικονομική κρίση και με το πόσο επηρεάζουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην ψυχολογία, γεγονός που αποτελεί ένα αιτιολογικό αποτέλεσμα της τόσο σοβαρής αυτής ψυχολογικής ασθένειας που ευθύνεται για τόσες αυτοκτονίες.
Μ.Ξ.


Έγινε επιτέλους πρόεδρος στον ΣΔΑΝ ο δήμαρχος Τοπείρου
Έγινε επιτέλους αυτό που διακαώς επιθυμούσε ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου. Να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης. Θυμίζουμε ότι την ίδια επιθυμία εξέφρασε και πριν 2,5 χρόνια όμως τότε δεν του βγήκε και ήρθε σε κόντρα με τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο για τα αντισταθμιστικά που ζητούσε για να παραχωρήσει το οικόπεδο για να γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης. Όπως φαίνεται οι δυο δήμαρχοι είπαν «περασμένα ξεχασμένα» και συμφώνησαν στην νέα θητεία του Δ.Σ. του Συνδέσμου να αναλάβει την προεδρία ο κ. Μίχογλου. Κι έτσι έγινε με την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων δημάρχων μελών καθώς και δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν το Δ.Σ. του ΣΔΑΝ. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Δημαρχόπουλος εκλέχθηκε μέλος στην Εκτελεστική καθώς και ο κ. Τσιτιρίδης.
Να ευχηθούμε «Σιδεροκέφαλος» τον δήμαρχο Τοπείρου λοιπόν!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…