Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μετακομίζει στην Ξάνθη το Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου

Μετακομίζει στην Ξάνθη το Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου

0
exinos

Ήδη έχει μισθωθεί κτήριο επί της οδού Μ. Καραολή

Στόχος η διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών και η λειτουργία του σχολείου σε σύγχρονο κτήριο

Στην πόλη της Ξάνθης πρόκειται να μετεγκατασταθεί το Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε» η απόφαση έχει ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ήδη έχει μισθωθεί κτήριο επί της οδού Μ. Καραολή που θα φιλοξενήσει τους μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά και η λειτουργία του θα ξεκινήσει με την νέα σχολική χρονιά.

Από τον Εχίνο στην Ξάνθη το Ιεροσπουδαστήριο

Οι λόγοι της μεταφοράς και μεταστέγασης του Ιεροσπουδαστηρίου από τον Εχίνο του δήμου Μύκης στην πόλη της Ξάνθης, σχετίζονται άμεσα με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σχολείο Γυμνάσιο – Λύκειο, θρησκευτικής κατεύθυνσης, μοναδικό στο νομό και όπως αντίστοιχα το Ιεροσπουδαστήριο στο νομό Ροδόπης λειτουργεί στην Κομοτηνή έτσι και της Ξάνθης πρέπει να λειτουργεί στην Ξάνθη ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μαθητών όπως επίσης και η εν γένει λειτουργία του σχολείου μέσα σε ένα κτήριο σύγχρονων προδιαγραφών.

Τι είναι τα Ιεροσπουδαστήρια

Οι μεντρεσέδες (Ιεροσπουδαστήρια) ήταν ισλαμικά σχολεία εκμάθησης του Κορανίου κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα σχολεία αυτά έπαιρναν την βασική τους εκπαίδευση οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Η εκπαίδευση των μουσουλμάνων κατοίκων Θράκης καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης και η λειτουργία των Ιεροσπουδαστήριων ξεκινά από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι την Βουλγάρικη κατοχή Κομοτηνής (Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) λειτουργούσαν στην πόλη πέντε μεντρεσέδες αλλά σήμερα στην Δυτική Θράκη έχουν διατηρηθεί μόνο δύο ιεροσπουδαστήρια, ένα στην Κομοτηνή και ένα δεύτερο στον Εχίνο, Ξάνθης. Το Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ Κομοτηνής επανιδρύθηκε το 1949-1951 κάτω από την δικαιοδοσία του Μουφτή Κομοτηνής και στην συνέχεια μετατράπηκε σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου φοιτούν και κορίτσια.Το σχολείο συμπεριλαμβάνει τα κτήρια του Οθωμανικού μεντρεσέ Καγιαλί πίσω από τα ΚΑΠΗ της Κομοτηνής και τα νεότερα κτήρια στην Δημοτική Αγορά, θέση όπου παλαιότερα υπήρχε ο μεντρεσές Σοφταλάρ. Το Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου στεγάζεται σε κτήριο που είναι παλιό και μη λειτουργικό και χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν την 14η Απριλίου 2024-Πρόεδρος ο Σερραίος Λοΐζος Το νέο Δ…