Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέοι «μπελάδες» για τον πρύτανη του Δ.Π.Θ.

Νέοι «μπελάδες» για τον πρύτανη του Δ.Π.Θ.

0
Karabinis 1a-empros

Από το Πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την σίτιση

Πρύτανης Α. Καραμπίνης: «Αυτό το πόρισμα είναι σε αντίθεση με το πόρισμα ελέγχου του υπουργείου και το Ελεγκτικό συνέδριο»

Νέα δεδομένα στην …πολύπαθη σίτιση στο ΔΠΘ εισάγει το πόρισμα που εξέδωσε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μέρος του παρουσιάζει η «Εφ.Συν. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Δευτέρας 20/3, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης είναι «ένα βήμα πριν από την παραπομπή του στο πειθαρχικό ύστερα από το άκρως επιβαρυντικό γι’ αυτόν πόρισμα που εξέδωσε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης». Σημειώνεται επίσης πως το πόρισμα είναι ήδη στο υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Επιπλέον η υπόθεση περνάει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η οποία θα ερευνήσει το ποινικό σκέλος καθώς- σύμφωνα με την εφημερίδα – από τους ελέγχους των επιθεωρητών προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, με βασικούς ελεγχόμενους τον νυν πρύτανη Αθ. Καραμπίνη και τον πρώην πρύτανη και καθηγητή Ιατρικής, Κωνσταντίνο Σιμόπουλο. Να σημειώσουμε πως η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει δημοσιεύσει πλήθος ρεπορτάζ με καταγγελίες κατά του κ. Καραμπίνη και όπως αναφέρει αυτά καθώς «και πολλές ακόμα επώνυμες καταγγελίες οδήγησαν στη διερεύνηση των καταγγελλομένων από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης».

Πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την σίτιση στο ΔΠΘ – Τι αναφέρει μεταξύ άλλων

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης των υπηρεσιών σίτισης για τους φοιτητές στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή κατά τα έτη 2005-2015 και στις πόλεις Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη κατά τα έτη 2014-2015.Από το πόρισμα προκύπτει μεταξύ άλλων πως: «Ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος-Σίμος Σιμόπουλος και ο Αντώνιος Χούτος (επιχειρηματίας – ανάδοχος της σίτισης) μετείχαν ως συνιδρυτές στην εταιρεία φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣΤΟΙΧΕΙΟ Α.Ε.», που συστάθηκε το έτος 2007. Στη συσταθείσα κατά την ίδια ημερομηνία εταιρεία «ΗΛΙΟΧΡΗΣΗ Α.Ε.» μετείχαν ως συνιδρυτές ο Σιμόπουλος και η σύζυγος του τότε αντιπρύτανη Αθ. Καραμπίνη». Αναφέρεται δε πως : «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι συμβιβάζεται με την αρχή της αμεροληψίας η δημιουργία κοινών εταιρειών από μέλη του πρυτανικού συμβουλίου με τον αποκλειστικό ανάδοχο των συμβάσεων σίτισης κατά την περίοδο 2005-2014».

Καραμπίνης: «Αυτό το πόρισμα είναι σε αντίθεση με το πόρισμα ελέγχου του υπουργείου και το Ελεγκτικό συνέδριο»

Κληθείς από το «Ε» να απαντήσει ο κ. Καραμπίνης δήλωσε: «Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη όλα τα θέματα που άπτονται το επίμαχο ζήτημα της σίτισης από τις 12/1/2017 έχουν αποσταλεί και βρίσκονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης. Δεν κατανοώ γιατί το συγκεκριμένο πόρισμα που δεν είναι από μια αρχή αρμόδια για δημοσιονομικό έλεγχο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πόρισμα του Δημόσιου Ελέγχου του υπουργείου, μετά από εντολή της εισαγγελίας Κομοτηνής τον Ιούνιο του 2016. Είναι επίσης σε αντίθεση και με το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο έχει αποφανθεί είτε με προληπτικούς ελέγχους είτε με κατασταλτικούς».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…