Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Γενισέα έφερε την Ξάνθη κοντά στο Παλέρμο της Σικελίας

Η Γενισέα έφερε την Ξάνθη κοντά στο Παλέρμο της Σικελίας

0
agonas nerou17

Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Γυμνάσιο Γενισέας αφορμή για να βρεθούν στην Ξάνθη 22 μαθητές και 4 καθηγήτριες από το σικελικό χωριό Gangi

Το καθαρό, πόσιμο νερό, πηγή ζωής και σύνδεσμος για τα παιδιά Γενισέας και Παλέρμο

Τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει πολλούς καρπούς στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα όταν αφορά σχολεία της επαρχίας και μαθητές με περιορισμένες δυνατότητες για γνωριμία με άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς, η ωφέλεια που προκύπτει είναι ακόμη μεγαλύτερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning – Erasmus+, “Water Power”, φιλοξενήθηκαν 22 μαθητές Γυμνασίου από το σικελικό χωριό Gangi της περιοχής του Παλέρμο σε οικογένειες της Γενισέας και των γειτονικών χωριών, ενώ την αποστολή συνόδευαν 4 καθηγήτριες. Στην πενθήμερη παραμονή τους ήρθαν σε επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς παρακολούθησαν μαθήματα τα οποία προσαρμόστηκαν στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν σε συμβολικό αγώνα δρόμου για την αξία του καθαρού πόσιμου νερού στον Πετεινό και ξεναγήθηκαν σε περιοχές φυσικής ομορφιάς, πνευματικής και πολιτιστικής αξίας όπως: το δασικό χωριό «Ερύμανθος», ο υδροβιότοπος Νέστου – Γαλάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, την περιοχή του Πόρτο Λάγος και τον Άγιο Νικόλαο, τα μοναστήρια της Ξάνθης αλλά και το παλιό Τζαμί της Γενισέας.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε και αποχαιρέτισε την αποστολή από την Κάτω Ιταλία

tzami genisea17Η επίσημη υποδοχή της αποστολής έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στο Γυμνάσιο Γενισέας παρουσία του Δημάρχου Αβδήρων, Γιώργου Τσιτιρίδη, του προέδρου, αντιπροέδρου και διευθυντή της ΔΕΥΑ Αβδήρων, κυρίων Χατζόπουλου, Εμίν Νουρντάν και Αποστολίδη αντίστοιχα, της υπεύθυνης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας κας Ρούφου και του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου. Η τελετή αποχαιρετισμού έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γενισέας με τη συνδρομή και φυσική παρουσία όλων των παραπάνω, αντιδημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων, γονέων, καθηγητών και μαθητών. Όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γυμνασίου Γενισέας, Ολυμπία Λαμπάκη, πρεσβευτής ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ΑΜ-Θ και συντονίστρια του εν λόγω προγράμματος: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια το Δήμαρχο Αβδήρων, κ. Τσιτιρίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, τη ΔΕΥΑ Αβδήρων που από την αρχή υπήρξε βασικός συντελεστής και πολύτιμος αρωγός μας και ολόκληρο το Δήμο Αβδήρων που έγινε εξαίρετος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Επίσης, θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε τον κ. Μιχάλη Αμοιρίδη που ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού σταθερά συνέβαλε και συμβάλει στην προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού στην περιοχή και συνδράμει στο έργο μας, προσφέροντας στους φιλοξενούμενούς μας πλούσιο έντυπο υλικό».

Η κα Λαμπάκη τόνισε επίσης την μεγάλη συνεισφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, του Συλλόγου Γυναικών Γενισέας, αλλά και όλων των οικογενειών που άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους και παρέδωσαν μαθήματα φιλοξενίας. Ευχαριστώντας από την καρδιά της όλους τους ανωτέρω, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γονείς, συναδέλφους καθηγητές και όλους τους δημότες που στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια, όπως και τις πολλές τοπικές επιχειρήσεις και τους φορείς που στήριξαν το έργο, όπως και τον κ. Καρακώστα που ξενάγησε την αποστολή στο οινοποιείο του στα Άβδηρα, προσφέροντας κρασί από την εκλεκτή παραγωγή του σε μαθητές και καθηγητές. Αναλυτικά το Γυμνάσιο Γενισέας ευχαριστεί τους: Ιμάμη του παλιού τζαμιού της Γενισέας, Χορευτικό τμήμα ΦΕΞ, κ. Ξανθόπουλο Πασχάλη, «Κηπόραμα», κ. Τσάκο και κ. Βουρβουκέλη, «Βιοτεχνία Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας» κ. Ασημάκη Βασίλειο, Καρυοφυλάκης ΑΕ, «Γρηγόρης Μικρογεύματα», «Νεράιδα»-«Αρχόντισσα» κ. Χαλκίδη Χάρη, ‘Express Market’, κ. Κώστογλου Ιωάννη, κ. Γκιαουράκη, κυλικείο σχολείου, κ. Στέφανο Πετρίδη πολιτικό μηχανικό και «Κοινωνικό Κέντρο ‘Σταύρος Χαλιορής”» που πάντα δείχνει την καλύτερη διάθεση για συνεργασία και στηρίζει το έργο του σχολείου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…