Σχόλια/20/03/17

0
sinikoglou mpletso
Πέφτει η αυλαία
Ο λαός μας λέει το «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» και ταιριάζει γάντι με τους αγαπητούς κατά τ’ άλλα μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης. Προσπαθούν τώρα να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί αλλά μάλλον είναι αργά πλέον. Ο κύβος ερρίφθη και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Έπρεπε κατά το παρελθόν να λειτουργήσουν διαφορετικά, ενεργώντας με άλλο πνεύμα και δράσεις. Τώρα είναι αργά. Η μηχανή ξεκίνησε, οι πρώτες στροφές στη ρόδα άρχισαν και η αντικατάστασή τους πλησιάζει. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαποφασισμένου επεισοδίου στο οποίο η αυλαία θα πέσει με τίτλους τέλους.
Γ.Δ.


Για τα νέα «Ιατρεία της γειτονιάς»
Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για το νέο θεσμό που επιθυμεί να υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας με τα «Ιατρεία της γειτονιάς». Μάλιστα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ότι θα λειτουργούν πρωί-απόγευμα. Για δε την πόλη της Ξάνθης προβλέπονται τέσσερα Ιατρεία που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Για δε τη λειτουργία των «Ιατρείων» αυτών θα γίνουν 3.000 προσλήψεις.
Πολύ φοβάμαι πως όλο το στήσιμο των Ιατρείων γίνεται ακριβώς για τις προσλήψεις. Όταν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΟΠΥΥ δεν έχουν το απαραίτητο αριθμό ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων βοηθητικών ειδικοτήτων, είναι μάλλον πρόκληση να δημιουργούνται νέοι φορείς λαϊκής υγείας. Δωρεάν παροχή υγείας για όλο το λαό.
Προσωπικά διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα. Για το οποίο μάλιστα αναμένω και τις δημόσιες θέσεις του Ιατρικού κόσμου που γνωρίζει από «μέσα» το όλο θέμα.
Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Άποψη από τη συγκέντρωση-ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στην Κεντρική Πλατεία το 1964. Η ομιλία έγινε από το μπαλκόνι του καφενείου «Κεντρικόν»
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
geros-xanthi-1964


Τιμή πώλησης…
Όλα ακρίβυναν, όλα ακριβαίνουν. Το ψωμί, τα φάρμακα, τα γράμματα.
To στύλωμα, η γιατρειά, ο πολιτισμός. Κι η ανάσα κι αυτή Πανάκριβη!
Μονάχα ένα κατάντησε φτηνό. Η ανθρώπινη Ζωή. Τούτη η φτήνια κάνει κύκλους.
Τιμή αγοράς: ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια για να χαθούν τα ίχνη-κι όπου χρειάζεται.
Τιμή πώλησης: ένα κουρέλι… “χρεωγράφου”.
Το νόμισμα; Το θρασύ, το χυδαίο ανάστημα μπροστά στο άφταστο και τ’ αξεπέραστο, η απόλυτη έκπτωση των αξιών και η τρομακτική εξοικείωση μαζί της…
Χρύσα Μπαΐρα


Είμαστε καταδικασμένοι…

Τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ καταδεικνύουν με σαφή τρόπο γιατί η χώρα συνεχίζει να κινείται με ταχύτητα προς το παγόβουνο.
Σύμφωνα με την έρευνα: με λιγότερα από 800 ευρώ μηνιαίως, αμείβεται το 51,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και με 500-300 ευρώ οι υπόλοιποι (τα 1.000 ευρώ ξεπερνά μόλις το 17,8%). Αντιστρόφως ανάλογα το 54,4% των εργαζομένων του δημοσίου έχει αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ. Η Ελλάδα έχει 5 εκ. εργατικό δυναμικό. Από αυτούς, σύμφωνα με την έρευνα το 30% είναι άνεργοι. Άρα, μένουν 3,5 εκατ. Αν υπολογίσουμε και την μετανάστευση των 500 χιλιάδων, μας απομένουν περί τα 3 εκατ. απασχολουμένων. Αν από αυτούς 750 χιλ. απασχολούνται στο δημόσιο και περί τις 150-200 χιλ. στο ευρύτερο δημόσιο, μας μένουν 2 εκ. στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα 2 εκ. πρέπει να συντηρήσουν 1 εκ. περίπου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο +2,7 εκ. συνταξιούχους + 1,5 εκ. ανέργους+ τα προστατευόμενα μέλη…
Γίνεται; Αν ο μέσος μισθός στο δημόσιο και η μέση σύνταξη είναι υψηλότερα από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα που είναι ο χρηματοδότης τότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σαν σε ένα νοικοκυριό αυτός που εργάζεται και φέρνει εισόδημα 1.000 το μήνα και η σύζυγος για τα οικιακά να λαμβάνει από το ίδιο αντιμίσθιο 1.100 Ευρώ και ο παππούς να δικαιούται άλλα 1.100! Όσο, υπάρχει “λίπος” στην τράπεζα, θα εισπράττουν. Μετά θα πεινάσουν όλοι μαζί και θα καταλήξουν στο δρόμο. Την εξίσωση αυτή δεν μπορεί να την λύσει χωρίς “αίμα” κανένας. Η Ελλάδα απειλείται με ολοσχερή κατάρρευση- και της κοινής λογικής -όσο συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια…
Κ.Σ.


Πάει κι αυτό το Eurogroup
Οι ημερομηνίες χάνονται η μία μετά την άλλη. Κρίσιμο το ένα, κρισιμότερο το άλλο κι εμείς συνεχίζουμε να… διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Είναι πλέον σαφές ότι στο σημερινό Eurogroup της 20ής Μαρτίου δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Προχθές, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών όρισε το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου ως νέα ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας. Αυτή η ημερομηνία φαίνεται εξίσου απίθανη, οπότε μάλλον οδηγούμαστε σε διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι. Όμως συνεχίστηκαν οι τηλεδιασκέψεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε στο σημερινό Eurogroup τουλάχιστον να καταγραφεί πραγματική πρόοδος και να ληφθεί η απόφαση για επιστροφή των δανειστών. Για να ληφθεί η απόφαση αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι προτίθεται να κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι και το καλύτερο δυνατό σενάριο. Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας, μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, εξήγγειλε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία. Καθόλου πρωτότυπο. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει πως κάθε φορά που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει και μια νέα εξεταστική επιτροπή. Έχει λειτουργήσει αυτή η ‘’καραμέλα’’ πάταξης της διαπλοκής, άσχετα αν τα πορίσματα εν τέλει δεν λένε πολλά ή και όταν λένε κανείς δεν την πληρώνει.
Χ.Δ.


Η μετεξέλιξη της γραφικότητας
Στην αρχή πολλοί δεν έδωσαν σημασία. Μετά το φαινόμενο μεγάλωσε. Άλλοι άρχισαν να γελούν, άλλοι να πείθονται και άλλοι να ανησυχούν. Ο Αρτέμης Σώρρας από μια γραφική μορφή που έπεισε χιλιάδες ανθρώπους για τα δισ. και τρισ. ευρώ που θα έσωζαν την χώρα, τώρα πέρασε στην παρανομία και διώκεται, καλώντας σε ανυπακοή και ξεσηκωμό. Είναι βεβαίως τραγελαφικό αλλά ας μην υποτιμάμε τις παράπλευρες συνέπειες της κάθε σέκτας, τον νοσηρό συναισθηματικό έλεγχο που ασκεί στους πιστούς της. Μπορεί όλο αυτό να είναι το τίποτα ενός γελοίου τύπου αλλά και η τραγωδία κάποιων που μπορεί να τον πίστεψαν. Και υπάρχει μια ανησυχία για το τι μπορούν να κάνουν άνθρωποι που δεν πείθονται από τα γεγονότα και δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις λογικές αποδείξεις και στην ίδια τους την εμπειρία. Οι άνθρωποι που εμμένουν στην αρχική τους τύφλωση μη ακούγοντας κανέναν. Ο Σώρρας ονοματίζοντας ξανά και ξανά «το Καθεστώς», ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται τον συνωμοσιολογικό μυστικισμό που είναι το κοινό νήμα κάθε σέκτας, πολιτικής ή θρησκευτικής. Παίζει με την γνωστή αυτο-αποθεωτική ιδέα της ‘’περικύκλωσης από τον εχθρό’’. Η μόνη ελπίδα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένας γκουρού που να έβγαλε διάγγελμα αναφέροντας τον… ‘’κουμπάρο’’ του. Αυτή η ελληνική νότα στο φόντο οικονομικών και αστρικών φαντασιώσεων είναι ανακουφιστική. Γιατί θυμίζει το πόσο οικογενειακές είναι οι καθ’ ημάς σέκτες, από τους τρομοκράτες μέχρι τους Ελλάνιους. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η γραφική παντομίμα μπορεί να γεννήσει τραγωδίες. Ας ελπίσουμε όχι.
Χ.Δ.


Δεν κινδυνεύουν με επιστροφή επιδοτήσεων οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης
Ας μη φοβούνται οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης γιατί δεν θα τους ζητήσουν πίσω, τις επιδοτήσεις του 2011 – 2012 – 2013 που δόθηκαν από τον μέτρο 144, όπως 170 συναδέλφους τους στην Ροδόπη και περίπου 950 πανελλαδικά. Κι αυτό γιατί …μερίμνησε η ΕΑΣ Ξάνθης και όσοι έκαναν στο αρμόδιο τμήμα τις αιτήσεις τους δεν διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο. Για τους άλλους δεν γνωρίζουμε …αν και όπως μάθαμε αν υπάρχουν θα είναι 2-3 περιπτώσεις. Και για να εξηγήσουμε γιατί κάπου φαίνονται κινέζικα όλα αυτά. Για να ενταχθεί κάποιος παραγωγός στο μέτρο αυτό και να πάρει επιδότηση έπρεπε να μην δηλώσει μονοκαλλιέργεια, δηλαδή να δηλώσει τα στρέμματα που καλλιεργεί καπνό και άλλα 2 – 3 στρέμματα που έχει για αγρανάπαυση ή καλλιεργεί π.χ. πατάτες ή άλλο αγροτικό προϊόν. Αυτό το γνώριζαν φυσικά οι υπάλληλοι της ΕΑΣ και ενημέρωσαν τους παραγωγούς και έτσι οι αιτήσεις έγιναν σωστές. Αυτοί που την «πάτησαν» είναι όσοι δήλωσαν μονοκαλλιέργεια και θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τις επιδοτήσεις. Ευρωπαϊκά κονδύλια είναι και η Ε.Ε. δεν αστειεύεται… Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν!
Μ.Ξ.


Για τα «κόκκινα δάνεια» του ΟΕΚ
Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δημοσιεύτηκε προχθές, τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) μπορούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη και στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι σταματούν οι τόκοι υπερημερίας που προσθέτονταν σ’ όσους δεν πλήρωναν την δόση στον ΟΕΚ και γίνονται ρυθμίσεις με εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες ή μέσω ειρηνοδικείου όπως προβλέπει ο νόμος. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό για τους δανειολήπτες μένει να αποδειχθεί. Καθώς αυτοί που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα απλά είχαν τόκους υπερημερίας. Ο ΟΕΚ και ο ΟΑΕΔ στην συνέχεια, δεν έκαναν κανένα πλειστηριασμό. Το ερώτημα είναι τώρα που θα έχουν να κάνουν με τις τράπεζες τι γίνεται; Απ’ την άλλη όμως είναι σωστό όλοι αυτοί να μπουν στην διαδικασία να πληρώσουν τα δάνειά τους γιατί έτσι αδικούνται αυτοί που τα πλήρωσαν και όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…