Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Αντεπίθεση εκπαίδευσης και πολιτισμού στο Δροσερό

Αντεπίθεση εκπαίδευσης και πολιτισμού στο Δροσερό

0
drosero paidia17

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου «εκπαιδεύουν» τους γονείς τους

Το 8ο Γυμνάσιο δραστηριοποιείται στην Ξάνθη έχοντας μαθητές Ρομά που προέρχονται από τον συνοικισμό του Δροσερού. Αντιμετωπίζοντας ιδιαιτερότητες και συμμετέχοντας με τον τρόπο του στην υφιστάμενη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της περιοχής, η διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου προσπαθούν για την παροχή γνώσεων κύρια, αλλά και την κοινωνικοποίηση των αυριανών πολιτών στο Δροσερό, που περνά μέσα από τα 120 παιδιά που φοιτούν στις τάξεις του Γυμνασίου.

Με στοχευόμενες εκπαιδευτικές συμμετοχές σε σχoλικά προγράμματα ποικίλλων δραστηριοτήτων, αλλά και παρεμβάσεις προσφοράς και γνώσης στην τοπική κοινωνία, το σχολείο ανοίγει το εύρος των δράσεών του.

Τελικός αποδέκτης ο συνοικισμός του Δροσερού, που ωφελείται έμπρακτα από μια σειρά δραστηριοτήτων που εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα παίρνοντας την μορφή ‘’αντεπίθεσης’’ στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ως αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τον τόπο.

Πιο συγκεκριμένα:

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου συμμετείχε στην Θεσσαλονίκη (18-19/03) στην παράσταση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ενταγμένη σε πρόγραμμα του πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση.

Η μουσική ομάδα με την εθελοντική υποστήριξη του Ξανθιώτη μουσικού Αντώνη Μουσαδέ ηχογράφησε ήδη τα πρώτα τραγούδια για την παρουσίαση στο Χατζηδάκειο Φεστιβάλ Ξάνθης που θα γίνει τον Απρίλιο.

Στις 27 Μαρτίου θα γίνει παράσταση θεάτρου σκιών Καραγκιόζη ανοιχτή στο κοινό του Δροσερού με συμμετοχή μαθητών και την συνεργασία του καραγκιοζοπαίχτη Απ. Δομτζίδη στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας του Καραγκιόζη.

Διοργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με κοινωνικό χαρακτήρα και συμμετοχή ομάδων 5×5, από μαθητές, γονείς και κατοίκους του Δροσερού, στο πλαίσιο σύσφιξης σχέσεων και παρεμβάσεων ψυχαγωγίας μέσω της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Τέλος, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου προγραμματίζει δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής αλλά και εικαστικών – καλλιτεχνικών μαθημάτων σε γονείς και κηδεμόνες μαθητών κατοίκων του Δροσερού.

«Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα πλαίσια ενός κλειστού σχολείου. Ανοίγουμε τις πόρτες στην τοπική κοινωνία του Δροσερού. Θέλουμε να φτιάξουμε στην πράξη μια αμφίδρομη σχέση με γονείς και κατοίκους της περιοχής. Ξεπερνάμε τα όποια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και βασιζόμενοι στον εθελοντισμό διοργανώνουμε δράσεις για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Νομίζω ότι στο τέλος όλοι θα βγούμε νικητές», δηλώνει ο Διευθυντής του 8ου Γυμνάσιου Ξάνθης κ. Δημήτρης Γκαγκαλίδης και όλοι ευχόμαστε να το πετύχει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Η Αμερικάνικη Εξωτερική Πολιτική και οι Διανοητές της» του Πέρι Άντερσον

Η ιστορική συγκρότηση, η ευρύτητα προοπτικής και η απομυθοποιητική προδιάθεση του Π. Άντερ…