Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανακύκλωση: Κάθε αρχή και δύσκολη…

Ανακύκλωση: Κάθε αρχή και δύσκολη…

0
mple-kadoi

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑΑ για το ΚΔΑΥ Ξάνθης: Η συλλογή ανέρχεται σε 16.367 τόνους και η ανάκτηση σε ανακυκλώσιμα υλικά σε 8.096,76 τόνους ήτοι το 50% περίπου

Η Ανακύκλωση εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη μπορεί να αποφέρει και ανταποδοτικά οφέλη στους δημότες αν φροντίσουν οι δήμοι

Αν και αργά επιτέλους έφτασε η Ανακύκλωση στον νομό και στους δήμους μας μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ που είναι ο φορέας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, μέρος του οποίου είναι και η Ανακύκλωση που τελεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) μέσω προγραμματικής σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ. Ως γνωστόν στον ΧΥΤΑ Ξάνθης λειτουργεί Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) το οποίο δέχεται Ανακυκλώσιμα από όλους του δήμους του νομού μας και επιπλέον, του δήμου Καβάλας, Νέστου, Θάσου και Παγγαίου. Για να διαμορφώσουμε λοιπόν μια εικόνα πως λειτουργεί η ανακύκλωση είναι χρήσιμο να δούμε προσεκτικά τα στοιχεία που παραθέτουμε τα οποία μας παραχώρησε η ΕΕΑΑ.

Στοιχεία της ΕΕΑΑ για το ΚΔΑΥ Ξάνθης του 2016: Ανακυκλώσιμα μόνο το 50% των συλλεχθέντων

Τα στοιχεία αφορούν την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης για το έτος 2016.Σύμφωνα μ’ αυτά:

Η συλλογή ανέρχεται σε 16.367 τόνους και η ανάκτηση του ΚΔΑΥ σε ανακυκλώσιμα υλικά κατανέμονται ως εξής:

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Χαρτόνι/χαρτί

tn(τόνοι)

4151,05

Χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων

tn

124,5

Πλαστικά

tn

1411,56

Αλουμίνιο

tn

52,59

Ανάμικτος σίδηρος

tn

281,52

Γυαλί

tn

307,82

ΜΗ ΣΥΚΕΥΑΣΙΑ

Έντυπο χαρτί

tn

1822,78

Λοιπά Ανακτώμενα

tn

226,49

Το σύνολο των ανακυκλώσιμων ανέρχεται σε 8.096,76 τόνους ήτοι το 50% περίπου (49,57 ακριβώς) των συλλεχθέντων.

Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα

Το «Ε» απευθύνθηκε σε άτομα που έχουν ασχοληθεί είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με το θέμα της Ανακύκλωσης ώστε να «διαβάσουν» τα στοιχεία ώστε να εξάγουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το πώς προχωράει η Ανακύκλωση την Ξάνθη. Μεταξύ αυτών ο κ. Φίλιππος Στεργίου που ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε με την Ανακύκλωση στην Ξάνθη από το 2009 κι όταν η τότε δημοτική αρχή …σφύριζε αδιάφορα. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Στεργίου έκανε ανακύκλωση στο έντυπο χαρτί από ένα μόνο σημείο συλλογής στην περιοχή του Λιμνίου: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως εμείς μαζεύαμε από ένα σημείο μόνο και χωρίς έξοδα το 1/20 της ποσότητας αυτής», ενώ επιφυλάχθηκε για οποιοδήποτε συμπέρασμα. Απευθυνθήκαμε στο κ. Φώτη Μπουραζάνη, ιδιοκτήτη της εταιρείας ECOPLAN που έχει ως αντικείμενο της διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση υλικών. Η εταιρεία προωθεί γυαλί το οποίο αφού πιστοποιηθεί από την ΕΕΑΑ διοχετεύεται προς επεξεργασία σε εταιρείες γυάλινων συσκευασιών. Ο κ. Μπουραζάνης επιφυλάχθηκε λέγοντας: «Μέχρι πρόπερσι δεν υπήρχε ανακύκλωση στην Ξάνθης. Δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία. Πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρώσουμε στοιχεία μιας 3ετίας για να τα συγκρίνουμε και με άλλες περιοχές ώστε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα».

Η Ανακύκλωση μπορεί να αποφέρει και ανταποδοτικά οφέλη στους δημότες

Κάθε αρχή και δύσκολη …ωστόσο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αειβαλιώτης επισημαίνει την αναγκαιότητα να προχωρήσει η ανακύκλωση και όλοι οι δημότες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή καθώς – όπως σημειώνει – η Ανακύκλωση αποφέρει περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κέρδος. Για το μεν περιβαλλοντικό κέρδος είναι αυτονόητο το πόσο προστατευτικά δρα για ένα καθαρό περιβάλλον για μεν το οικονομικό κέρδος που μπορούν όμως να έχουν οι πολίτες και όχι μόνο οι εταιρείες ή οι φορείς αυτό είναι εφικτό μέσω ανταποδοτικών ωφελειών, προϋποθέτει όμως στοχευμένη πολιτική από τους δήμους ώστε η ανακύκλωση να αποφέρει ανταποδοτικό όφελος και στους δημότες κι αυτό να λειτουργεί και ως κίνητρο για την μεγιστοποίηση της προσπάθειας. Αυτό βέβαια στο δήμο Ξάνθης και στους υπόλοιποι δήμους του νομού δεν γίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σ’ ότι αφορά το αν μειώθηκε ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, που αποτελεί ένα στοιχείο για το πώς λειτουργεί η Ανακύκλωση ο κ. Αειβαλιώτης σημείωσε πως σίγουρα μειώθηκαν από τους 45.000 – 46.000 τόνους ετησίως που κυμαίνονται τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο είπε πως δεν έχει ακόμη ακριβή στοιχεία. Να σημειώσουμε τέλος ότι παράλληλα με το ΚΔΑΥ προχωρά και η υποδομή για την κομποστοποίηση στον ΧΥΤΑ ενώ το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει μεν δημοπρατηθεί αλλά απαιτείται επικαιροποίηση, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑ (τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος) όπου είχε ενταχθεί το έργο μεταφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…