ΣΧΟΛΙΑ 09/02/2017

0
dimotiki ekso

Βιάζονται

Χαμογελώ και απορώ με κάποιους δημάρχους και δημοτικά συμβούλια. Λόγω έλλειψης έργων που οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων, βρήκαν ως σπουδαία καραμέλα το Φυσικό Αέριο. Αυτό ντε, που ΘΑ έρθει στην Περιφέρεια μας. Το ’πε τότε ο Παυλίδης ως μια σοβαρή προοπτική για τις πέντε πρωτεύουσες της Περιφέρειας και συμπεριέλαβε – και σωστά – και την Ορεστιάδα. Αυτή λοιπόν τη δήλωση του Παυλίδη οι αυτοδιοικητικοί την έδεσαν κόμπο. Και άρχισαν να συζητούν δημοτικά συμβούλια για την… όδευση του αγωγού! Μάλιστα κάποιοι μικρότεροι δήμοι άρχισαν να… ζητούν να περιληφθούν κι αυτοί στη χρήση φυσικού αερίου. Γι’ αυτό τα χαμόγελα. Διότι προφανώς δε γνωρίζουν πως τέτοια έργα αυτής μάλιστα της διαδρομής και με εσωτερικά δίκτυα χιλιομέτρων και κοστίζουν και απαιτούν χρόνο. Αφού όμως θέλουν ν’ ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα δικαίωμά τους. Για να το δουν όμως θα περάσουν χρόνια. Ας έχουν υπομονή…

Γ. Δ.

΄΄η Αγορά της Ξάνθης΄΄

Με σήμα τη Δημοτική μας Αγορά, πρόκειται να ιδρυθεί Σύλλογος με τον τίτλο ΄΄Αγορά της Ξάνθης΄΄. Ο Σύλλογο ιδρύεται έστω και τώρα στο 12 παρά πέντε, για να προλάβει να δώσει ζωή σε μια υπόθεση που ο ίδιος ο δήμος ως ιδιοκτήτης και υπεύθυνος δεν αναλαμβάνει. Ήδη έχουν γίνει Συγκεντρώσεις των πρωτεργατών, έχουν τεθεί οι προβληματισμοί, οι προτάσεις και το ενδιαφέρον αυξάνει για να σωθεί τόσο η ίδια η Δημοτική Αγορά σαν κτίριο, όσο και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Ήδη έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία για το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της. Ο αγώνας, η προσπάθεια, ξεκίνησε.

Γ. Δ.

Αγορά και Συνάθροιση

Αλήθεια τι ακριβώς είναι η Δημοτική μας Αγορά; Τι ακριβώς είναι για τους Ξανθιώτες; Είναι ένα νεοκλασικό κτίριο μήπως; Είναι ο τόπος εμπορικών συναλλαγών για συγκεκριμένα προϊόντα; Είναι μια Αγορά που προσελκύει, είναι ένας τόπος συνάθροισης και συνάντησης ανθρώπων; Μήπως είναι και ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων με τα καφενεία της; Ολ’ αυτά και άλλα είναι η Δημοτική μας Αγορά. Όπως και κάθε αγορά. Καθώς η ίδια η λέξη μας παραπέμπει ετυμολογικά στο ρήμα αγείρω που σημαίνει συναθροίζω. Σε μια συνάθροιση επαγγελμάτων και ανθρώπων μας παραπέμπει η ΄΄αγορά΄΄ και η Δημοτική μας Αγορά.

Γ. Δ.

Αγορά και Προβλήματα

Όμως τούτη η Δημοτική Αγορά με το όμορφο και λειτουργικό κτίριο, έχει μείνει στο παρελθόν και αυτή η χρονική καθυστέρηση, έχει πληγώσει βαθύτατα τόσο το ίδιο το κτίριο όσο και τους επαγγελματίες εντός της. Χρόνο το χρόνο η Αγορά φθίνει. Χάσκουν τα κλειστά μαγαζιά, χάθηκε η παλιά ζωντάνια, οι φωνές των πωλητών και αγοραστών. Τώρα η σιωπή, η απουσία τα καλύπτει όλα μέχρι να τα εξαφανίσει. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή τραγική εικόνα παρακμής. Ευθύνες του δήμου αρχικά, των επαγγελματιών δευτερευόντως και έλλειψη οράματος για ένα ΄΄εργαλείο΄΄ που δεν αξιοποιείται τόσο και όσο θα έπρεπε. Για να αναδειχτεί σαν μια ΄΄κλειστή αγορά΄΄ δυτικού τύπου, με ποικιλία πωλούμενων ειδών, με όμορφα ελκυστικά μαγαζιά, με υποδομές που είναι απαραίτητες, με αξιοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ, με πολλά και διάφορα και βέβαια και την ανάλογη προβολή της ΄΄Αγοράς΄΄ τοπικά και Περιφερειακά. Η Αγορά περιμένει, αλλά για λίγο ακόμη…

Γ. Δ.

Φήμες;

Επιθυμία είναι ή μήπως κάποιες διερευνητικές προσπάθειες; Θα μάθουμε όταν έρθει η ώρα. Ο λόγος για μια φήμη πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ξάνθη ο γνωστός συμπολίτης μας Δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Κι άλλη φορά κατά το παρελθόν είχε ακουστεί το όνομά του αλλά τίποτε δεν είχε προχωρήσει τότε. Εάν σήμερα τα πράγματα άλλαξαν, εάν υπάρχει όντως ενδιαφέρον θα το μάθουμε γρήγορα.

Γ. Δ.

Δεν έχουν τον Θεό τους στον ΕΟΠΥΥ

Δεν έχω λόγια να το χαρακτηρίσω αυτό που έκανε ο ΕΟΠΥΥ. Ζήτησε λέει από τον Ιατρικό Σύλλογο όταν συνταγογραφεί φάρμακα καρκινοπαθών και βαρέως πασχόντων να αναγράφει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς για να τα χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ γιατί πρόκειται για πανάκριβα φάρμακα και μάλλον ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κάνει τον…. προϋπολογισμό του! Αν είναι δυνατόν δηλαδή να πηγαίνει ο καρκινοπαθής για να πάρει τα φάρμακά του με μια συνταγή του γιατρού του που του λέει πόσο του απομένει να ζήσει. Και βάζει και τους γιατρούς στην διαδικασία να κάνουν διάγνωση του προσδόκιμου της ζωής των ασθενών τους. Αυτό είναι ελεεινό και ανήθικο κυρίως για τους ασθενείς καθόσον είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ευτυχώς με τα τις αντιδράσεις το απέσυρε ο ΕΟΠΥΥ.

Μ.Ξ.

Ας μην επικρατήσει η λογική της «αρπαχτής»

Πλησιάζουν οι Αποκριές και η πόλης μας ετοιμάζεται να δεχτεί τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν και να χορέψουν στον ρυθμό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Ας ελπίσουμε να βοηθήσει κι ο καιρός και να είναι όσο το δυνατός περισσότεροι για να τονωθεί η αγορά της πόλης να δουλέψουν τα μαγαζιά. Αυτό όμως που τονίζουμε κάθε χρόνο και πλέον πρέπει γίνει συνείδηση όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση είναι να φερθούν σαν επαγγελματίες και όχι σαν αρπακτικά που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αρπαχτές για να ισοφαρίσουν τα χαμένα. Ας μην διολισθήσουν στην επαρχιώτικη κουτοπόνηρη συμπεριφορά που θα δυσφημίσει τον θεσμό και την πόλη μας γιατί, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακιά του μοίρα…

Μ.Ξ.

Πανικόβλητοι πορευόμαστε

Φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση το καλοκαίρι του ’15 -μοναδική πρωτιά στην Ευρώπη- δεν πέρασε τελικά λόγω ‘’κραξίματος’’. Πού θα βάλουμε φόρο; Στο κρασί. Ειδικός φόρος κατανάλωσης. Θα αυξήσει τα κέρδη και θα μειώσει την φοροδιαφυγή. Μειωμένα τα κέρδη του υπουργείου οικονομικών από το κρασί και η λαθραία διακίνηση υπολογίζεται στο 65%. Σκέψεις τώρα να αλλάξει το μέτρο. Αναγραφή προσδόκιμου επιβίωσης ασθενών με καρκίνο προκειμένου να συνταγογραφούνται φάρμακα σοβαρών παθήσεων! Τραγικό και κυνικό ακούγεται, γι’ αυτό σε μία μέρα μέσα έγινε τροποποίηση της παραμέτρου από τον ΕΟΠΥΥ. Και πόσα άλλα μέτρα, που δεν προλαβαίνεις να τα ανακοινώσεις ως είδηση και λίγες ώρες μετά έχουν καταργηθεί, τα έχουν ανακαλέσει, τα ξανασκέφτονται. Γραφεία και καλοπληρωμένα στελέχη για στρατηγικούς σχεδιασμούς, με ειδικούς γραμματείς, γενικούς γραμματείς, αναπληρωτές υπουργούς και υπουργούς γιατί έχουμε άραγε; Καμία σκέψη; Κανένας σχεδιασμός; Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ξεκινούν αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από 1η του έτους. Φτάνεις αρχές Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επιβάλλεις εισφορά σε όσους εργάζονται με ‘’μπλοκάκια’’ ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών ύψους 26,9%. Λίγο μετά το υπουργείο σχεδιάζει ρύθμιση της ‘’προσωρινής’’ εισφοράς στο 10% μέχρι να λυθούν οι διαδικασίες επιμερισμού των εισφορών. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν πώς και τι να προϋπολογίσουν και μια κυβέρνηση που φέρνει νέα μέτρα και στην πορεία βλέπει το πώς θα εφαρμοστούν. Βλέποντας και κάνοντας, προχωράμε γεμάτοι ελπίδα.

Χ.Δ.

Το διάβασαν και… δεν το πίστευαν

Με ανάμικτα αισθήματα και ποικίλα σχόλια έγινε δεκτή η είδηση που δημοσιεύσαμε στο φύλλο της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου με τον τίτλο «Μπ. Δημαρχόπουλος: Όχι ένα, αλλά δύο κολυμβητήρια στην Ξάνθη». Ιδίως στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο υπήρξαν χαμόγελα αλλά και γέλια, αφού οι περισσότεροι θεώρησαν ότι υπάρχει μια δόση ειρωνείας. Ουσιαστικά αυτό όμως ανήγγειλε ο Δήμαρχος Ξάνθης στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή. Ευχαρίστησε την αντιπολίτευση για την πρόταση που κατέθεσε –έστω κι αν η ιδέα πρωτοδιατυπώθηκε από τον Μάριο Κουτσουρίδη μέσω του «Ε»- και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίησή της, όχι στον ίδιο χώρο, αφού δεν το επιτρέπει ο νόμος και χρειάζεται μεγαλύτερη έκταση, αλλά σε άλλη περιοχή. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του παλιού Κολυμβητηρίου. Δεν κακίζουμε τους φίλους αναγνώστες που μας ρωτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν πρόκειται για χιουμοριστική είδηση, οι γνωστές ‘’τρολιές’’. Μετά από τόσα χρόνια που η πόλη είναι χωρίς κολυμβητήριο και όσοι ασχολούνται με το άθλημα ή το έχουν ανάγκη για λόγους υγείας αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε Καβάλα και Κομοτηνή, είναι λογικό να θεωρείς ότι κάποιος σε ‘’δουλεύει’’. Εμείς ευχόμαστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, να μην ‘’τραβήξουν’’ κι άλλο σε βάθος χρόνου, αλλά και να γίνει η ενδεδειγμένη προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν και οι δύο σε βάθος χρόνου. Γιατί είναι πολλά τα έργα που ολοκληρώνονται και μετά τα χαζεύουμε να στέκουν εκεί χωρίς νόημα και σκοπό.

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

dimotikos kipos 1941

Ο Δημοτικός Κήπος το 1941

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…