Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Κόφτης’’ και στην αποκριάτικη αγορά της Ξάνθης

‘’Κόφτης’’ και στην αποκριάτικη αγορά της Ξάνθης

0
vafeidi17

Καταστήματα που πέρυσι δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν αυτές τις μέρες περιμένουν γεμάτα εμπορεύματα για καρναβαλιστές της τελευταίας στιγμής

Ο κόσμος μπαίνει, κοιτάζει, θέλει να πάρει, αλλά θεωρεί τις ήδη χαμηλές τιμές απαγορευτικές, λένε οι καταστηματάρχες

Η έλευση της Αποκριάς ανακαλεί στη μνήμη μας χαρούμενες εικόνες, άρματα, κομφετί, καπνούς, ενδυματολογικές αντιθέσεις και πολλά άλλα μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συναναστροφής και προσφοράς. Γιορτές όπως οι Απόκριες αποτελούν μια ανάπαυση από το άγχος και την διαρκή μέριμνα της καθημερινότητας, μια ευκαιρία να βιώσουν όσοι συμμετέχουν την χαρά, την δημιουργία, την ανεμελιά των παιδικών τους χρόνων. Οι Αποκριές, έξω από κοινωνικές επιταγές και στερεότυπα, δίνουν την ευκαιρία για μια υπέρβαση του εαυτού μας. Γινόμαστε κάποιος άλλος, κάτι άλλο που ποθούμε, αλλά διστάζουμε να το εκπληρώσουμε. Αυτή η ανωνυμία επιτρέπει στον άνθρωπο να λειτουργήσει ελεύθερα και αυθόρμητα. Η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Ελλήνων, και κατ’ επέκταση και των Ξανθιωτών, αλλά και το γενικότερο αρνητικό κλίμα φαίνεται ότι επιβάλλει περιορισμούς και σ’ αυτή την ευκαιρία για διασκέδαση.

Πολύ περιορισμένη η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης

Το «Ε» βγήκε στην αγορά της πόλης για να αφουγκραστεί και να αποτυπώσει το κλίμα και τις προτιμήσεις των Ξανθιωτών για την αποκριάτικη αμφίεσή τους. Παρότι τα παιδικά και άλλα μασκέ πάρτι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, τα περισσότερα καταστήματα του κέντρου φέτος είδαν την αγοραστική κίνηση να κινείται πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Κάποια μη τοπικά πολυκαταστήματα είχαν μια σχετική κίνηση αυτές τις μέρες, όπως και ξένες αλυσίδες με πολύ φθηνές στολές και αξεσουάρ.

Πλούταρχος Αξιώτης

«Ο κόσμος φέτος δείχνει ακόμη πιο ‘’μουδιασμένος’’ σε σχέση με πέρυσι, που τα πράγματα ήταν και πάλι ‘’μαζεμένα’’ από πλευράς διάθεσης και αγορών», λέει ο κ. Αξιώτης από το κατάστημα Βαφείδη. Αυτό φαίνεται από την κίνηση στις πωλήσεις των καταστημάτων με αποκριάτικα είδη. Έτσι, με τα λίγα χρήματα που περισσεύουν στον κόσμο, οι περισσότεροι φροντίζουν να καλύψουν πρώτα τα “θέλω” των παιδιών τους με τις πλέον οικονομικές επιλογές. «Δεν χρειάζεται κανείς να διαθέσει πολλά χρήματα, αρκεί για τους ενήλικες ένα καπέλο, ένα ζευγάρι αστεία γυαλιά, ένα μουστάκι ή υλικά για αποκριάτικο μακιγιάρισμα και είναι έτοιμος να βγει να διασκεδάσει και να ξεχάσει τα όποια προβλήματα. Πολλοί νεαροί μπαίνουν, βλέπουν, ενθουσιάζονται, αλλά καταλήγουν να φεύγουν με… μια σφυρίχτρα», δήλωσε ο ίδιος. Οι στολές ξεκινούν από τα 12 ευρώ, παρότι δεν είναι στις προτιμήσεις των μικρών καρναβαλιστών, που επιμένουν σε κλασικές στολές παιδικών ηρώων που ξεκινούν από 20-25 μέχρι και 40 ευρώ.

Σπύρος Μεντέλης

epoxiako17Με 44 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην αγορά, ο κ. Σπύρος Μεντέλης του καταστήματος ‘’Εποχιακό’’ έχει ζήσει εποχές με μεγάλη κινητικότητα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. «Η κίνηση πολύ μειωμένη, ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα κυρίως με τις παιδικές αποκριάτικες στολές για τα μπαλνταφάν. Παρότι οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες από πέρυσι, υπάρχει πολύ περιορισμένη ζήτηση. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα και το διαδίκτυο μας έχουν κάνει ζημιά, είναι αλήθεια. Προχθές κάποιος μου είπε ότι παρήγγειλε στολή από την Κίνα μέσω ίντερνετ» μας λέει ο ίδιος. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και τιμές στις στολές με μεγάλη ποικιλία στην θεματολογία. Τα διάφορα αξεσουάρ είναι πολύ οικονομικά, και αυτά προτιμούν οι περισσότεροι νεαροί καρναβαλιστές, με μάσκες και καπέλα να αρχίζουν από 1, 2, 6 μέχρι και 10 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες γίνονται μάρτυρες σκηνών ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, με τους πρώτους να προσπαθούν να τα κατευθύνουν σε κάτι οικονομικότερο, αλλά συνήθως να επικρατεί το κλάμα του παιδιού που έχει ταυτιστεί με κάποιον ήρωα.

Στην πόλη μας, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που παρέχουν κάθε χρόνο πρωτότυπες στολές με ποικιλία στην θεματολογία, και οι οποίοι και φέτος ‘’ξεπούλησαν’’ από νωρίς τις στολές, που θα θαυμάσουμε στο μεγάλο Ξανθιώτικο Καρναβάλι την προσεχή Κυριακή, αλλά και αυτοί που θα εμφανιστούν με στολές παλιότερων ετών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…