Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ανάγνωση του επιγράμματος στο χρυσό δακτυλίδι του Εζέροβο

Η ανάγνωση του επιγράμματος στο χρυσό δακτυλίδι του Εζέροβο

0
spyridis charalampos

Ο Ξανθιώτης Καθηγητής μουσικής ακουστικής αποκαλύπτει το μυστικό που κρυβόταν για 2.500 χρόνια

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, η διεύθυνση του Μουσείου και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου» διοργανώνουν την διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη με θέμα: «Ανάγνωση για πρώτη φορά παγκοσμίως μοναδικού κειμένου της γλώσσης των Θρακών του 5ου π.Χ. αιώνα χαραγμένου επάνω σε πλάκα χρυσού δακτυλιδιού».

daktylidi ezerovoΗ εργασία αφορά στο μυστικό ενός χρυσού δακτυλιδιού που επί 25 αιώνες κρατήθηκε στο σκοτάδι, θαμμένο στη Θρακική γη. Ο Ξανθιώτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνάς του, με την οποία κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ένα μοναδικό κείμενο γραμμένο στη γλώσσα των Θρακών του 5ου π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για κείμενο 61 χαρακτήρων του μεγαλογράμματου Αττικού–Ιωνικού αλφαβήτου σε συνεχή λόγο –μη χωριζόμενο σε λέξεις-, ανερμήνευτο μέχρι σήμερα κατά την επίσημη εκδοχή. Το κείμενο είναι χαραγμένο στην πλάκα χρυσού δαχτυλιδιού, που φορούσε διαπρεπές άτομο (άνδρας ή γυναίκα) της αρχαίας μεγάλης Θρακικής Σαπαϊκής χώρας ή της αρχαίας χώρας των Βησσών Θρακών που συμπίπτει με τη σημερινή περιφέρεια Βορισογράδσκο της Βουλγαρίας (χωριό Εζέροβο).

Από τον χωρισμό σε λέξεις και την ανάγνωση του επιγράμματος του χρυσού δαχτυλιδιού του Εζέροβο, προκύπτουν:

• η εξιστόρηση γεγονότων που αναφέρονται από πλείστους όσους αρχαιοέλληνες συγγραφείς, τραγικούς και ιστορικούς

• ποιός και τί ήταν αυτός που φορούσε το δαχτυλίδι

• ποιά ήταν η θρησκεία των αρχαίων Θρακών της περιοχής

• ότι η γλώσσα των αρχαίων Θρακών ήταν Ελληνική

• εμπλουτίζεται το υπάρχον αρχαιοθρακικό γλωσσικό υλικό των διαλεκτικών λέξεων

• ξεκαθαρίζει ο τρόπος γραφής του επιγράμματος και η διττή προφορά κάποιου βασικού γράμματος στη γλώσσα των αρχαίων Θρακών

• μαθαίνουμε από πού μετώκησαν οι αρχαίοι Θράκες της περιοχής, κλείνοντας έναν κύκλο μετακινήσεων αιώνων

• μαθαίνουμε πώς λεγόταν η πόλη του Εζέροβο εκείνον τον καιρό και λεπτομέρειες άγνωστες μέχρι σήμερα για την ονομασία και τη γεωγραφία της περιοχής.

• μαθαίνουμε την κύρια ασχολία των αρχαίων Θρακών της περιοχής.

• μαθαίνουμε πληροφορίες για την αρχαία Θρακική Μετρική και Ρυθμοποιΐα.

• διασαφηνίζεται οριστικά η καταγωγή πολλών ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων από την αρχαία Θράκη, όπως είναι ο Σοφιστής Πρωταγόρας και ο Σκυθίνος ο ιαμβογράφος

Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης

Φυσικός – Ηλεκτρονικός – Ραδιοηλεκτρολόγος, Καθηγητής μουσικής ακουστικής, πληροφορικής, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1948 ολοκληρώνοντας εδώ τις εγκύκλιες σπουδές του, όπως και τις μουσικές σπουδές (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο τενόρο) στη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης (1958-72). Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (1972), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) ηλεκτρονικής φυσικής (ραδιοηλεκτρολογίας) από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ (1977-79), Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με τίτλο: «Μαθηματική μελέτη της δομής των ελληνικών δημοτικών καλαματιανών τραγουδιών και αντικειμενική καταγραφή μονοφωνικής μουσικής σε μουσική σημειογραφία» (1983). Βοηθός στο Εργαστήριο της Γ’ Έδρας Φυσικής του ΑΠΘ υπό την καθηγήτρια Ελένη Παπαδημητράκη- Χλίχλια (1977), μόνιμος λέκτορας Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο ανωτέρω εργαστήριο (1984), Επίκουρος Καθηγητής Ακουστικής Φυσικής της Μουσικής στο ίδιο εργαστήριο (1989), Αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, πληροφορικής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (1993) ενώ το 1998 περνάει στην βαθμίδα του Καθηγητή. Συνέγραψε 27 πανεπιστημιακά συγγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και ξένα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…