Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Δυναμικά ξεκίνησε την χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Δυναμικά ξεκίνησε την χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

0
efa artoklasia17

Κουρμπάνι στο παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, δυνατότητα επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο και νέος κύκλος διαλέξεων

Κ. Καλλιντζή: «Είμαστε ήδη σε επαφή με αρχαιολόγους και διάφορους επιστήμονες, ώστε κάθε μήνα να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ομιλία στα Άβδηρα»

Η ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι ένα από τα καυχήματα της Ξάνθης στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας, όχι μόνο των Αβδήρων αλλά της ευρύτερης περιοχής. Πάμπολλες δραστηριότητες, που δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αβδήρων, το οποίο επίσης έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα μουσεία στο μέγεθος και το αντικείμενό του. Από το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, άνοιξε ο νέος κύκλος διαλέξεων στον χώρο του Μουσείου, με την εισήγηση του επίτιμου εφόρου κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου: «Παραμύθια για Ήρωες και Βασιλιάδες της αρχαίας Θράκης: Φιλολογικές μαρτυρίες και έργα τέχνης».

Νέος κύκλος διαλέξεων και προγραμματισμός για τις εαρινές εξορμήσεις

Όπως ανέφερε στο «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας, αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καλλιντζή, με την διάλεξη αυτή άνοιξε ο νέος κύκλος μηνιαίων εκδηλώσεων στο Μουσείο, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία μικρή ‘’παύση’’. «Με την συμμετοχή μας σε διεθνή συνέδρια τους προηγούμενους μήνες, όπου προβλήθηκε η περιοχή μας και το αρχαιολογικό ερευνητικό έργο, δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για εκδηλώσεις. Τώρα βρισκόμαστε σε επαφή με αρχαιολόγους και διάφορους επιστήμονες, ώστε κάθε μήνα να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ομιλία στα Άβδηρα, οι οποίες θα ανακοινωθούν αναλυτικά το επόμενο διάστημα». Εκτός από τα θέματα που αφορούν άμεσα τα Άβδηρα και την Θράκη, θα υπάρξουν ομιλίες και για άλλες ιστορικές περιοχές, όπως η παρουσίαση του αρχαιολογικού οδηγού «Η άγνωστη Μ. Ασία» του κ. Πίκουλα, ενός οδηγού για τη δυτική Μικρά Ασία κατά την αρχαιότητα. Ήδη γίνεται ο προγραμματισμός και για τις εαρινές εξορμήσεις στα αρχαία Άβδηρα, όπου φέτος μάλλον θα δοθεί βαρύτητα και θα οργανωθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις στα λιμάνια των Αβδήρων. Γι’ αυτό απαιτείται η συνδρομή του δήμου Αβδήρων για τους απαραίτητους καθαρισμούς, ώστε να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στα σημεία ενδιαφέροντος.

Πιστοί στα παλαιά έθιμα των Αβδήρων και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας

efa kourmpani17Εκτός όμως από την αρχαιολογική έρευνα και τις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας τιμούν τα έθιμα της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εφορεία τίμησε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου στο μικρό ομώνυμο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Ο ιερέας του χωριού π. Νικόλαος Μαυρίδης ευλόγησε την παραμονή τους άρτους που φτιάχτηκαν για την αρτοκλασία, όπως και το πατροπαράδοτο κουρμπάνι, το οποίο ετοίμασαν οι υπάλληλοι της Εφορείας με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού. Οι Αβδηρίτες φαίνεται ότι έχουν ‘’αγκαλιάσει’’ το Μουσείο και τους ανθρώπους της Εφορείας, οι οποίοι αισθάνονται κομμάτι του ιστορικού αυτού χώρου. Το κουρμπάνι αφού παρασκευάστηκε σύμφωνα με τις παλιές συνταγές σε σιγανή φωτιά όλη την νύχτα, μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκομένους. Η προσέλευση των πιστών τόσο από τα Άβδηρα όσο και από τις γύρω περιοχές ήταν και φέτος πολύ μεγάλη και σ’ αυτό συνέβαλε και ο καλός καιρός.

Ανοίγει ξανά τις πύλες του ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων

efa kallintziΌπως δημοσιεύσαμε και στο φύλλο της Παρασκευής, ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων θα είναι ανοιχτός στο κοινό για κάποιες επιλεγμένες μέρες. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, που δεν δίνει την δυνατότητα όχι μόνο στους τουρίστες επισκέπτες της περιοχής, αλλά και στους κατοίκους της Ξάνθης να επισκεφθούν και να θαυμάζουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπως είναι αυτός των Αβδήρων, το κάστρο της Καλύβας, ο μακεδονικός τάφος στα Κομνηνά κ.ά. Η αγάπη των ανθρώπων της Εφορείας γι’ αυτό που κάνουν, αλλά και η μέριμνα ώστε αυτό να διαχέεται και να μπορεί να μετέχει στην βιωματική επαφή με την ιστορία του τόπου ο καθένας, οδήγησε στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων για τις ημερομηνίες: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου (Καθαρά Δευτέρα) με ωράριο λειτουργίας από τις 08.00 έως τις 15.00. Τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυάσει κανείς την εξόρμησή του στην φύση με μια επίσκεψη στα αρχαία Άβδηρα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…