Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ζώα νηστικά και διψασμένα απ’ την κακοκαιρία

Ζώα νηστικά και διψασμένα απ’ την κακοκαιρία

0
zwa

Απ’ το χιόνι οι κτηνοτρόφοι του νομού μας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις στάνες τους και να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους

Παγωμένο το νερό στις ποτίστρες- Σοκαρίστηκαν πρόβατα και αγελάδες και τους κόπηκε το γάλα

Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας ιδιαίτερα στα ορεινά και προσεύχονται να σταματήσει σύντομα η χιονόπτωση και γενικά η κακοκαιρία γιατί φοβούνται ότι θα έχουν απώλειες στα ζώα τους.

Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάνε να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους

Ο χιονιάς στερεί στους κτηνοτρόφους την πρόσβαση στις εκτροφές τους ιδιαίτερα στην ορεινή ζώνη του νομού όπου είναι περισσότερο το χιόνι και σε δυσπρόσιτο σημεία οι στάνες. Έτσι τα ζώα στερούνται από ζωοτροφές αλλά και νερό καθώς αυτό έχει παγώσει στις ποτίστρες: «Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα σ’ όλη την χώρα και στο νομό μας από την κακοκαιρία. Δεν μπορούμε να έχουμε προσβασιμότητα στις εκτροφές μας και έτσι τα ζώα μας μένουν νηστικά αφού δεν μπορούμε να τα εφοδιάσουμε με ζωοτροφές και διψασμένα αφού έχει παγώσει το νερό. Αν κρατήσει κι άλλο η κακοκαιρία φοβάμαι πως θα έχουμε απώλειες από ασιτία», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς.

Σοκαρίστηκαν πρόβατα και αγελάδες και τους κόπηκε το γάλα

Πέραν αυτών όμως οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι και μ’ ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που έχει αρνητική επίπτωση στην …τσέπη τους. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των -7, -8 και -10 έχουν προκαλέσει σοκ στα πρόβατα αλλά και στις αγελάδες με αποτέλεσμα να τους κοπεί το γάλα: «Είναι ένα ακόμη πλήγμα για μας γιατί δεν θα επανέλθει το γάλα τους και αυτό σημαίνει πως χάθηκε μια χρονιά για μας», επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς. Αναφορικά δε με το αν αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η γαλακτοπαραγωγή και θα αυξηθεί η τιμή του γάλακτος ο κ. Λουκμακιάς είναι καθησυχαστικός: «Τίποτε δεν πρόσκειται να συμβεί. Απλά θα αυξηθούν οι εισαγωγές γάλακτος. Μόνο εμείς οι παραγωγοί θα ζημιωθούμε».

Ενθάρρυνε τους κτηνοτρόφους για σύσταση συνεταιρισμού

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ο κ. Λουκμακιάς παραβρέθηκε στην σύσκεψη των κτηνοτρόφων στην Σμίνθη όπου και εκφράστηκε ενδιαφέρον από 70 κτηνοτρόφους της ορεινής περιοχής για σύσταση Συνεταιρισμού. Υπενθυμίζουμε πως το «Ε» αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ. Σ’ αυτή την σύσκεψη ο κ. Λουκμακιάς παίρνοντας τον λόγο αφού πρώτα εξήγησε τη διαφορά μεταξύ συνεταιρισμού που έχει εμπορική δραστηριότητα και ενός συλλόγου που έχει μόνο συνδικαλιστική δραστηριότητα ενθάρρυνε τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στο εγχείρημα τονίζοντας πως μόνο μέσα από ένα συνεταιρισμό μπορούν να πετύχουν καλές τιμές για τα προϊόντα τους και τις προμήθειές τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…