Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολική καταστροφή 10 τόνων τσιπούρας

Ολική καταστροφή 10 τόνων τσιπούρας

0
psaria 4

Πάγωσαν στο χειμαδιό τους. Σε απόγνωση οι ψαράδες του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας

Πάνω από 160.000 ευρώ η ζημιά και αποζημίωση από πουθενά

Ευτυχώς δεν πάγωσε και η Βιστονίδα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες, μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας μετά από την ολική καταστροφή που έπαθαν στην εκτροφή της τσιπούρας λόγω του παγετού.

Πάγωσαν οι τσιπούρες

Την Τετάρτη το πρωί επισκέφτηκαν το χειμαδιό (σημείο εκτροφής) της τσιπούρας στην τοποθεσία Λαγός ( στο δρόμο του Φαναρίου δεξιά), η Διεύθυνση Αλιείας και η Κτηνιατρική της Π.Ε. Ξάνθης και όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης απλά διαπίστωσαν την ολική καταστροφή και την κατέγραψαν. 10 τόνους τσιπούρες που σ’ αυτή την φάση βρισκόταν σε τέτοιο μέγεθος που να ζυγίζουν 5 – 6 τσιπούρες το ένα κιλό έχουν παγώσει παρά το γεγονός ότι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός θερμαίνει το νερό με χρήση γεωθερμίας από το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς. Ωστόσο επειδή είναι ρηχά τα νερά πάγωσαν και επέφεραν την καταστροφή, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι του χρόνου και όταν τα ψάρια θα έφταναν σε μέγεθος πώλησης δηλαδή 2 τσιπούρες ένα κιλό, θα ζύγιζαν 20 – 25 τόνους. Αν υπολογίσει κανείς ότι 1 κιλό τσιπούρες πωλείται με 8 -9 ευρώ το κιλό η ζημιά για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό ανέρχεται σε 160.000 ευρώ το λιγότερο!

Δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

«Πάθαμε μεγάλη καταστροφή από την παγωνιά και δεν θα αποζημιωθούμε από πουθενά γιατί ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει όπως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το διεκδικούμε αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε», σημειώνει ο κ. Γκίλης.

Ευτυχώς δεν πάγωσε και η Βιστονίδα

Τα νερά της λίμνης Βιστονίδας όπου επίσης δραστηριοποιείται ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός εκτρέφοντας κέφαλους, αθερίνα και χέλια, δεν έχουν παγώσει. Να σημειώσουμε ότι αυτή η εποχή είναι τέλος σαιζόν και τα κεφάλια και η αθερίνα που εξάγεται στην Ιταλία έχουν πωληθεί. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Γκίλης αυτά τα ψάρια είναι πιο ανθεκτικά από τις τσιπούρες. Να σημειώσουμε ότι η καταστροφή αυτή θα έχει αντίκτυπο στην αγορά όπου διατίθενται καθώς θα παρατηρηθεί έλλειψη και μοιραία θα αυξηθεί η τιμή της. Να σημειώσουμε τέλος ότι λόγω της κακοκαιρίας είναι κλειστές εδώ και 5 ημέρες όλες οι ιχθυόσκαλες και κατά συνέπεια είναι κλειστά και τα ιχθυοπωλεία της πόλης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…