Παραδόθηκε από τους νομικούς στα Επιμελητήρια ΑΜ-Θ. Προτείνεται συμψηφισμός των οφειλών με τα χρέη των επιχειρήσεων
Άλλες ρυθμίσεις για όσους δεν χρωστούν – Ετοιμάζεται και θα παραδοθεί το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη το δεύτερο σκέλος της πρότασης για συνέχιση των κινήτρων από την Ε.Ε.
Στα χέρια των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο σκέλος της μελέτης που αφορά στο 12% που έχουν εκπονήσει 3 έγκριτοι νομικοί με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατόπιν εντολής των επιμελητηρίων και της σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος μελέτης για το 12% – Προτείνεται συμψηφισμός των χρεών
Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης το πρώτο σκέλος αφορά προτάσεις για την διεκδίκηση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις της περιφέρειας ΑΜ – Θ από το 2010 – 2016 που δεν καταβλήθηκαν. Πρόκειται για την χρονική περίοδο που ίσχυε ο νόμος της επιδότησης του κόστους εργασία του 12% και στην συνέχεια καταργήθηκε. Οι οφειλές ανέρχονται 270 – 280 εκ. ευρώ. Ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων που μελέτησαν και υποδεικνύουν οι νομικοί και που είναι απόλυτα συμβατές με την εθνική αλλά και την κοινοτική νομοθεσία είναι ο συμψηφισμός με τα χρέη όσων επιχειρήσεων χρωστούν φόρους ή εισφορές στο Δημόσιο και όσον αφορά τις «ταχτοποιημένες» ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως προτείνονται μια σειρά από ρυθμίσεις.
Ετοιμάζεται και θα παραδοθεί το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη πρόταση νόμου για συνέχιση των κινήτρων από την Ε.Ε.
Το δεύτερο σκέλος αφορά πρόταση νόμου για την ένταξη της περιοχής μας σε πρόγραμμα επιδότησης του κόστους εργασίας και άλλων κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ισχύοντα προγράμματα για μειονεκτικές περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ. Είναι γνωστό ότι η περιφέρειά μας ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Η πρόταση νόμου θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη – όπως βεβαίωσε ο κ. Μωραΐτης – και ολοκληρωμένη πλέον η νομολογία θα παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου. Αυτή ήταν άλλωστε και η συμφωνία των προέδρων των επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, ο οποίος και τους ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης με νομικούς με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε συνεργασία με τους νομικούς του υπουργείου. Να σημειώσουμε πως η μελέτη κόστισε στα Επιμελητήρια 23.000 ευρώ. Η πρόταση νόμου πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας προς ψήφιση στην Ευρωβουλή ώστε να ισχύσει. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Μωραΐτης από το γεγονός ότι ένα χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων της ΑΜ – Θ απέκτησε μια προοπτική λύσης προς όφελος των επιχειρήσεων και μάλιστα σε δυσμενή οικονομική συγκυρία γι αυτές καθώς για πολλές από τις δικαιούχες αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» είτε ο συμψηφισμός με τα χρέη τους είτε η συνέχιση των κινήτρων μέσα της Ε.Ε.
Μαριάννα Ξανθοπούλου