Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Οι Cosmicray είναι εδώ με νέες μελωδίες και πολλή ζωντάνια

Οι Cosmicray είναι εδώ με νέες μελωδίες και πολλή ζωντάνια

0
cosmicray edit

Live απόψε στην σκηνή του Nostos θα παρουσιάσουν την νέα τους δουλειά, θα μας θυμίσουν παλιά τους τραγούδια, αναπλάθοντας δημιουργικά γνωστές επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

Ο Άγγελος Μουρβάτης μιλάει στο «Ε» για τις δυσκολίες μιας αγγλόφωνης μπάντας, αλλά και για την χαρά της μουσικής δημιουργίας

Η Ξάνθη έχει την τύχη να ζουν στους κόλπους της πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες. Ιδιαίτερα με την μουσική έχει αναπτυχθεί μια εν μέρει ανεξήγητη παράδοση. Πολλές και καλές μπάντες έχουν αρχίσει από εδώ, έχουν ανδρωθεί μουσικά στην Ξάνθη και συνεχίζουν να κοσμούν μουσικές σκηνές τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε άλλα μέρη. Μία από αυτές τις μπάντες είναι οι Cosmicray. Αποτελούν το αγγλόφωνο project του γνωστού κιθαρίστα, συνθέτη και καθηγητή μουσικής Άγγελου Μουρβάτη, ο οποίος έχει ‘’βγάλει’’ ήδη πολλές ‘’φουρνιές’’ νέων μουσικών μέσα από το Εργαστήρι του. Και ενώ οι Cosmicray κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ πριν 10 περίπου χρόνια με τον τίτλο “Love Is”, μετά χάσαμε για αρκετά χρόνια τα ίχνη τους, παρότι μας άφησαν μια γλυκιά ανάμνηση και προσμονή. Όπως και πολλές μπάντες και συγκροτήματα, έτσι και οι Cosmicray πέρασαν από διάφορες φάσεις με τα μέλη να εναλλάσσονται. Απόψε θα εμφανιστούν στην σκηνή του Nostos Live μαζί με τους Underfly για μια βραδιά με ροκ διασκευές, μελωδικές δημιουργίες των ίδιων και πολύ κέφι. Με αρκετές συνεργασίες και εμφανίσεις κοντά σε γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, έχουν στο πρόγραμμά τους συναυλίες σε μεγάλες σκηνές της Θεσσαλονίκης, όπως η ‘’Μαύρη Τρύπα’’, στην οποία παίζουν την Κυριακή.

mourvatisΣε συνέντευξη που παραχώρησε ο Άγγελος στο «Ε», σκιαγραφεί την πορεία και τις διεργασίες πίσω από τα τραγούδια και την σκηνική παρουσία της μπάντας, αφού φαίνεται ότι, ευτυχώς, έχουν επιστρέψει για τα καλά.

– Μας γεμίσατε ελπίδες όταν εμφανιστήκατε πριν 10 χρόνια, σας χάσαμε για ένα μεγάλο διάστημα, επανήλθατε δυναμικά και τώρα πλέον οι Cosmicray είναι εδώ για να μείνουν;

– Πριν δέκα χρόνια ήταν το ξεκίνημα των Cosmicray με την παρουσίαση του άλμπουμ Love is. Μέχρι το 2010 το σχήμα με εκείνη την μορφή έκανε εμφανίσεις και δούλεψε μαζί όλο αυτό το διάστημα. Μετά οι δρόμοι μας με εκείνα τα μέλη χώρισαν και ασχολήθηκα με το project των ‘’Ψυχή’’ και κυκλοφόρησε το cd “Παραμύθι στη χώρα των ψεμάτων”. Όμως στην σκέψη μου υπήρχε να κάνω κάτι με τους Cosmicray και μόλις γνωρίστηκα με την Χριστεφανία, αυτό πλέον έγινε πραγματικότητα και αρχίσαμε πάλι να δουλεύουμε με νέα μέλη. Έχουμε φυσικά σκοπό να το συνεχίσουμε για όσο καιρό μπορούμε, γράφοντας τραγούδια και να παίζουμε σε συναυλίες.

– Η επιλογή του ξένου στίχου σήμερα είναι πιο εύκολη υπόθεση από ότι όταν ξεκινήσατε;

– Ο ξένος στίχος δεν αλλάζει σε δυσκολία για μας από όταν ξεκινήσαμε. Ούτως ή άλλως αυτό ξεκίνησε σαν πείραμα το 2005 με τον ορχηστικό δίσκο, όπου εκεί υπήρξε απλά ένα σημείο που εμφανίστηκε ένας ξένος στίχος. Η λογική συνέχεια αυτού ήταν η δημιουργία των Cosmicray με αγγλικό στίχο, αφού πλέον υπήρχε στο μυαλό μου.

– Στην δημιουργία των τραγουδιών συνεργάζεστε όλοι; Οι διαφορετικές ηλικίες, τα ποικίλα ακούσματα και οι μουσικές συμπάθειες λειτουργούν παραγωγικά;

– Στην αρχή ετοιμάζω κάποια ιδέα στη κιθάρα την δουλεύουμε σε πρώτη φάση με την φωνή της Χριστεφανίας και μετά όλοι μαζί. Είναι σημαντικό να μπορούμε να προσθέτουμε ιδέες από τα διάφορα ακούσματα και να προσπαθούμε αυτά τα διαφορετικά ακούσματα και λόγω διαφορετικών ηλικιών να γίνονται πράξη μέσα στα κομμάτια μας. Αυτή είναι και η ουσία δηλαδή, να υπάρχει συμμετοχή από όλους μας μέσα στα τραγούδια μέχρι την διαδικασία της παραγωγής, όπου και εκεί διάφορες ιδέες αλλάζουν κατά πολύ τα κομμάτια μας.

– Για να έχουμε μια εικόνα των προσώπων που αποτελούν τους Cosmicray, ποιο είναι το αγαπημένο άλμπουμ του καθενός σας;

– Δύσκολη ερώτηση γιατί πέρα από τα διαφορετικά μας ακούσματα οι αγαπημένοι μας δίσκοι αλλάζουν κατά διαστήματα ανάλογα με το τι έχεις διάθεση να ακούς. Σίγουρα υπάρχουν αγαπημένα συγκροτήματα, αλλά νομίζω είναι πάρα πολλά και θα ήταν αδικία να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο.

– Η Ξάνθη δείχνει να χτίζει μια παράδοση στις μπάντες τα τελευταία χρόνια, παρότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε το ανάλογο κοινό για να τις εκτιμήσει. Ισχύουν και τα δύο;

– Από το πρώτο cd το 1998 υπάρχει αυτή η δυσκολία. Ίσως είναι και λογικό, αλλά η εξήγηση δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό σε κάποια χρονικά διαστήματα νιώθουμε την ανάγκη να παίξουμε μπροστά σε φίλους μας. Η Ξάνθη είχε παράδοση σε πολύ καλά σχήματα από την δεκαετία του ‘80 και αυτό δεν σταματάει, αλλά συνεχίζεται και μάλιστα με πολλά είδη μουσικής, το οποίο είναι πολύ όμορφο για την πόλη.

cosmicray skini– Τι έχουμε να περιμένουμε από ‘σας το επόμενο διάστημα σε επίπεδο τραγουδιών και live;

– Εμείς έχουμε αρχίσει την διαδικασία ηχογράφησης των νέων τραγουδιών και πιστεύω την άνοιξη θα έχουμε σίγουρα ένα νέο single. Είναι δύσκολο να προλάβουμε λόγω δουλειάς ολόκληρο άλμπουμ, αλλά πάντα κάνουμε κάτι δημιουργικό κυρίως με αγάπη και χωρίς ιδιαίτερα χρονοδιαγράμματα. Οι συναυλίες φυσικά είναι συνέχεια στο μυαλό μας, αλλά ούτε αυτό είναι ο αυτοσκοπός μας. Απλά σε κάποιες περιόδους το θέλουμε πολύ. Είναι και αυτό μία όμορφη διαδικασία για μας και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

Με είσοδο ελεύθερη, αφού η Χριστεφανία Λουκίδου (τραγούδι), ο Πάρης Μουρβάτης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Στράτος Κάνος (ντραμς), ο Τάσος Μιχαηλίδης (μπάσο) και ο Άγγελος Μουρβάτης (lead guitar) παίζουν πρώτιστα γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν, θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε απόψε στην σκηνή του Nostos Live, στην οδό Μαλετσίδου 5. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00 και οι μουσικές θα αρχίσουν να ξεχύνονται από τις 22:30.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…