Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αβέβαιο το μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων

Αβέβαιο το μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων

0
dioudi pagona

Συγχώνευση των Κέντρων Πρόληψης με τον ΟΚΑΝΑ προτείνει η ηγεσία του Οργανισμού – Διαμαρτυρίες από τους εργαζομένους των Κέντρων για ακύρωση του ρόλου της συμβουλευτικής

Π. Διούδη: «Το Κέντρο Πρόληψης παρέχει μια ευρύτερη προσέγγιση σε πλήθος προβλημάτων και όχι μόνο στις εξαρτήσεις»

Την ένταξη των Κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών) μέσω της συγχώνευσής τους επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Όπως τονίζουν, με την συγχώνευση που επιχειρείται ακυρώνεται ο ρόλος των Κέντρων στον τομέα της πρόληψης μέσω της συμβουλευτικής και εξομοιώνεται το έργο τους με αυτό της θεραπευτικής που έχει ο ΟΚΑΝΑ, ο οποίος στοχεύει κυρίως στην απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και δεν έχει την ευρύτητα των περιπτώσεων και εξαρτήσεων που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης.

Το χρονικό των διαβουλεύσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Από το κακό στο χειρότερο βυθίζεται η διαβούλευση για τη συγκρότηση θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Όπως επισημάναμε στις 21/12/2016, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε σε συγκρότηση της σχετικής ομάδας εργασίας χωρίς να έχει επίσημη πρόταση και χωρίς να αποκτήσει κάποια στο τρίμηνο των συνεδριάσεων. Και τώρα, τον Ιανουάριο του 2017, απ’ ευθείας στο σχέδιο πορίσματος της ομάδας εργασίας κατατίθεται ετεροχρονισμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ (με ημερομηνία 20/09/2016), με την οποία προτείνεται η συγχώνευσή του με τα Κέντρα Πρόληψης, με την ηγεμονικής χροιάς επονομασία ‘’ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στον ΟΚΑΝΑ’’. Ο ΟΚΑΝΑ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη χορήγηση υποκαταστάτων σε ήδη εξαρτημένους από οπιοειδή. Τα 75 Κέντρα Πρόληψης εστιάζουν στην καθολική πρόληψη, δηλαδή στην ολιστική παρέμβαση επί των αιτίων που γεννούν κάθε μορφής εξάρτηση, πριν την εκδήλωσή της, με έμφαση στην κοινοτική δουλειά. Μετά από πολλά χρόνια μιας πολλαπλά βεβαρημένης ‘’συνεργασίας’’ μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης, η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προτείνει επίσημα ως λύση στο πρόβλημα μια ‘’αυτοκρατορία των παραισθήσεων’’». Όπως επίσης τονίζουν, η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ επιδεικνύει έλλειψη ψυχραιμίας, αυτοκριτικής και διάθεσης συμβολής στην ισότιμη ανάπτυξη των διαφορετικών φιλοσοφιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων για το καλό του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Π. Διούδη: «Πολύ ευρύτερη η προσέγγιση αλλά και τα προβλήματα που διαχειριζόμαστε»

Ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης βρίσκεται στην Ξάνθη και το «Ε» επικοινώνησε με την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου «Έκφραση», ψυχολόγο Παγώνα Διούδη. Παρότι τα σενάρια είναι πολλά και ακόμη δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη εξέλιξη για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης και τον τρόπο λειτουργίας τους, αυτό που τόνισε η κα Διούδη είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην φιλοσοφία με την οποία λειτουργούν τα Κέντρα και ο ΟΚΑΝΑ. «Στα Κέντρα Πρόληψης υπάρχει μια ευρύτερη προσέγγιση, όχι αμιγώς θεραπευτική όπως στον ΟΚΑΝΑ για παράδειγμα, αλλά περισσότερο στον τομέα της πρόληψης μέσω της συμβουλευτικής. Από την επωνυμία και μόνο είναι φανερό ότι τα Κέντρα δεν αφορούν μόνο τις εξαρτήσεις, αλλά και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ εστιάζουν κυρίως στις εξαρτήσεις από ουσίες, ενώ στα Κέντρα Πρόληψης δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, καθώς αντιμετωπίζονται πολλών ειδών εξαρτήσεις. «Πέρα από τις εξαρτήσεις σε διάφορες ουσίες, υπάρχει η εξάρτηση στον τζόγο, στο διαδίκτυο, ψυχολογικές εξαρτήσεις ακόμη και σε διάφορα είδη σχέσεων, με άτομα που τείνουν να συνάπτουν σχέσεις στις οποίες εξαρτώνται από τους συντρόφους τους. Οι ψυχολόγοι, όμως, στα Κέντρα διαχειρίζονται κυρίως τις γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν κάποιον σ’ αυτές τις εξαρτήσεις, τους αιτιολογικούς παράγοντες: προβλήματα σχέσεων, προσωπικότητας, άγχη, προβληματικό περιβάλλον», εξήγησε η κα Διούδη.

«Το Κέντρο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε και προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες τους»

Επειδή ακριβώς το αντικείμενο των Κέντρων αφορά κατά κύριο λόγο την πρόληψη, η αξιολόγηση της προσφοράς τους δεν είναι εύκολη, ούτε και μετρήσιμη ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά. Όπως μας ανέφερε η κα Διούδη, οι ψυχολόγοι στο Κέντρο Πρόληψης υποδέχονται κάθε περιστατικό που μπορεί να αφορά διαχείριση άγχους, σχέσεων, θανάτου-απώλειας, ασθένειας, σχέσεων γονέων με παιδιά, αλλά και σχέσεις εκπαιδευτικών με μαθητές. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τις προσωπικές συνεδρίες που προγραμματίζονται κατόπιν ραντεβού και αναφοράς του προβλήματος, λειτουργούν ομάδες γονέων για θέματα όπως πειθαρχία, όρια κ.ά. οι οποίες χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες που αφορούν. Τμήμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 2-6 ετών, τμήμα για γονείς με παιδιά δημοτικού και τμήμα για παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διοργανώνονται σεμινάρια για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές για την εφαρμογή του περιεχομένου της συμβουλευτικής εντός της τάξης. Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης στην Ξάνθη, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 25410-74444.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…