Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θα συσταθεί Επιτροπή Π. Πόλης

Θα συσταθεί Επιτροπή Π. Πόλης

0
psifoforia dec16

Υπερψηφίστηκε η πρόταση Ανταμπούφη- Τη στήριξε και η Κοινωνία Δημοτών

Τι είπαν οι κάτοικοι και τι πρότειναν οι επικεφαλής των παρατάξεων


Τα προβλήματα των κατοίκων της Π. Πόλης μεταφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης από τους ίδιους τους κατοίκους, με κυρίαρχο αίτημα την παρέμβαση του δήμου ώστε να επιλυθούν και να ομαλοποιηθεί μια «ασύδοτη» και «άναρχη» κατάσταση – όπως χαρακτηρίστηκε.

Τα προβλήματα των κατοίκων της Π. Πόλης όπως τα μετέφεραν οι κάτοικοι

Αρχικά δόθηκε ο λόγος στην αντιπρόεδρο του συλλόγου των κατοίκων Π. Πόλη κα Καλέση Βασιλική, η οποία σημείωσε πως τα γεγονότα του καλοκαιριού ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Τόνισε πως η Π. Πόλη δεν είναι μόνο για τους τουρίστες κυρίως είναι για τους κατοίκους της, είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης και πως πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα σέβεται τα δικαιώματα των κατοίκων της και θα προστατεύει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική ταυτότητα του οικισμού. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε κάποιες προτάσεις και συγκεκριμένα: Να δημιουργηθεί ένας συντονιστικός φορέας διαχείρισης για την Π. Πόλη, να ενταθεί η αστυνόμευση στην πλατεία μητροπόλεως και στα μαγαζιά ώστε να τηρείται η Κανονιστική που δεν τηρείται- όπως σημείωσε –ενώ εξέφρασε επίσης την άποψη πως η κυκλοφοριακή μελέτη δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους κατοίκους. Μέλος τους συλλόγου ο κ. Νίκος Λεοντής τάχθηκε υπέρ της άποψης να δημιουργηθεί ένας συντονιστικός φορέας διαχείρισης όπου θα συμμετέχουν κάτοικοι με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη με καθήκοντα μάνατζερ και αναφορά απευθείας στον δήμαρχο. Ο κ. Λεοντής σημείωσε πως ο Φορέας αυτός πρέπει να υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις ενώ έθεσε επίσης ως πρόταση να εξεταστεί η περίπτωση της Κέρκυρας και η διαδικασία που ακολούθησε ώστε να εντάξει τον παραδοσιακό οικισμό της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μια πρόταση που όπως είπε δεν το προτείνουμε αλλά που φάνηκε να καλοδέχεται ο δήμαρχος Ξάνθης. Στην συνέχεια το μέλος του συλλόγου η κα Νικολάου απεύθυνε έκκληση για βοήθεια να γίνονται έλεγχοι στα καταστήματα και για χορήγηση αλκοόλ στους ανήλικους.

kaotikoi dec16Δήμαρχος: «Είναι δικά μας παιδιά και δεν είναι λύση να μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού»

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος επανέλαβε σ’ ότι αφορά την παραβατική συμπεριφορά μιας μερίδας νεολαίων δεν αποτελεί λύση να γίνουν κάποιες ενέργειες για να μεταφερθεί κάπου αλλού το πρόβλημα και τόνισε πως πρόκειται για «παιδιά δικά μας». Αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών που έκανε ο δήμος τοποθετώντας περισσότερο φωτισμό, δωρεάν WiFi και ανέφερε πως για θέματα αστυνόμευση είναι αρμόδια η αστυνομία και όχι ο δήμος. Επανέλαβε ότι η πόλη είναι ενιαία και έτσι αντιμετωπίζεται και σημείωσε πως δεν είναι απέναντι από τους κατοίκους αλλά μαζί τους και όλοι μαζί θα βρουν τη λύση.

Ξυνιδης: «Να συσταθεί Υπηρεσία Π. Πόλης, να καθιερωθεί πολιτιστικό τέλος για τις γιορτές Π. Πόλης»

Ο κ. Ξυνίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην διαχείριση από πλευράς δήμου του Δροσερού το οποίο το χαρακτήρισε «βόμβα» και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει διαχωρισμός των προβλημάτων απαντώντας έτσι στον παραλληλισμό που έκανε ο δήμαρχος. Αναφορικά με την προοπτική της UNESCO σημείωσε ότι δεν πρέπει να τρομάζει καθώς το Π.Δ. που ισχύει είναι πιο ασφυκτικό. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της εντατικοποίησης των μέτρων αστυνόμευσης, την βελτίωση του φωτισμού. Επίσης κατέθεσε την πρόταση να σταματήσει ο δήμος να χορηγεί άδειες χρήσης μουσικών οργάνων στα μαγαζιά της Π., Πόλης καθώς γενικότερα σ’ αυτούς τους οικισμούς επιτρέπονται ήπιας μορφής παρεμβάσεις. Η δεύτερη πρόταση αφορούσε την καθιέρωση ενός πολιτιστικού τέλους στους συλλόγους και στα μαγαζιά και στους διοργανωτές εκδηλώσεων ως ανταποδοτικού για την επιβάρυνση που υφίσταται ο οικισμός από τις Γιορτές Π. Πόλης. Ολοκληρώνοντας ο κ. Ξυνίδης πρότεινε να συσταθεί από τον δήμο Υπηρεσία Π. Πόλης με στελέχωση από μηχανικούς , αρχιτέκτονες σε συνεργασία και με το πανεπιστήμιο.

Μπένης: «Καθημερινές περιπολίες της αστυνομίας, καθημερινός έλεγχος του δήμου στα μαγαζιά»

Ο κ. Μπένης στην τοποθέτησή του τόνισε πως δεν θεωρεί ότι η Π. Πόλη πρέπει να είναι αποστειρωμένη αλλά όχι και να ανέχεται την ασυδοσία. Στο πλαίσιο αυτό είπε πως πρέπει να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη γιατί – όπως σημείωσε – τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος βοήθησαν στην ανάδειξη του οικισμού. Τόνισε δε πως πρέπει να απομονωθούν και να τιμωρηθούν αυτά τα 3 – 4 που παρανομούν κατά συρροή και τάχθηκε κατά της σύστασης επιτροπής αλλά στην εντατικοποίηση της αστυνόμευσης με μόνιμες περιπολίες της αστυνομίας και καθημερνό έλεγχο του δήμου στα μαγαζιά. Τέλος πρότεινε οι εκδηλώσεις να μην γίνονται αργά το βράδυ αλλά τις απογευματινές ώρες και στην συνέχεια να υπάρχει ενιαία και ήπια μουσική στους συλλόγους για την περίοδο των γιορτών.

Προτάσεις από τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων

Ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε πως η Π. Πόλη είναι ένα πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη και πως πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των νόμων στα καταστήματα και ο δήμος να επιβάλλει την αστυνομία μετά τις 12 το βράδυ περιπολίες με πεζοπόρα τμήματα για να ελεγχτεί η παραβατικότητα. Σ’ ότι ακούστηκαν εκ περιτροπής για το Δροσερό ο κ. Τσιακίρογλου σχολίασε επικριτικά πως το Δροσερό λεηλατήθηκε και τόνισε ότι συντηρείται μια κατάσταση γιατί εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους. Ο κ. Καμαρίδης δήλωσε αντίθετος με την σύσταση επιτροπής και τόνισε πως το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή των νόμων της κανονιστικής στα μαγαζιά. η βελτίωση του φωτισμού και η παρέμβαση της αστυνομίας με δικυκλιστές.

Πέρασε η πρόταση Ανταμπούφη για σύσταση μόνιμης Επιτροπής – Τη στήριξε και η Κοινωνία Δημοτών

Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η νεολαία και ούτε μπορεί ο δήμος να το αντιμετωπίσει χωροταξικά αλλά έχει κοινωνική διάσταση. Τόνισε πως το πρόβλημα δημιουργείται από την παραβατικότητα των καταστημάτων και σ’ αυτό έχει ευθύνη η δημοτική αρχή. Δήλωσε αντίθετος με τεχνικού τύπου περιορισμούς ωστόσο ζήτησε να ανοίξει το Λιμνίο και καταλόγισε ευθύνες διαχρονικά στις δημοτικές αρχές που δεν ενέπνευσε το σεβασμό στους κανόνες της δικαιοσύνης στους δημότες. Κατέθεσε δε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του για σύσταση μόνιμης επιτροπής για ζητήματα της Π. Πόλης. Ο κ. Κολλάρος υποστήριξε πως ο χαρακτήρας της Π. Πόλης άλλαξε από τότε που επιτράπηκαν δραστηριότητες που δεν ορίζονται από το Π. Δ, και υποστήριξε την πρόταση Ξυνίδης για σύσταση υπηρεσίας του δήμου για την Π. πόλη και όχι επιτροπή. Δευτερολογώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα της επέκτασης του ωραρίου για το Λιμνίο και το θέμα της μόνιμης τουαλέτας ενώ δεν συμφώνησε με την σύσταση επιτροπής αλλά φάνηκε να καλοεξετάζει την πρόταση Ξυνίδη, Στην προοπτική να μην συσταθεί τελικά καμιά υπηρεσία ή φορέας ή επιτροπή, ο κ. Ξυνίδης υποστήριξε την πρόταση Ανταμπούφη η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία και έλαβε: 11 ΝΑΙ, 7 ΟΧΙ και 4 ΛΕΥΚΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …