Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με ανάταση χειρός ‘’έκλεισε’’ ο απολογισμός-ισολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2015

Με ανάταση χειρός ‘’έκλεισε’’ ο απολογισμός-ισολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2015

0
dimotiko anatasi16

Πλήθος διευκρινιστικών ερωτήσεων από την αντιπολίτευση – Ασυνεννοησία και έλλειψη πολιτικού συντονισμού καταγγέλλουν για τις υπηρεσίες του δήμου

Καταψήφισαν σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης – Έκπληξη για την δημιουργία ‘’αποθήκης’’ και ελέγχου «εισερχομένων-εξερχομένων» στον δήμο μόλις… πέρυσι

Η μία ώρα που είχε προβλεφθεί για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, με σκοπό να συζητηθεί και να εγκριθεί ο απολογισμός – ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης για το 2015, δεν ήταν αρκετή. Η συζήτηση ξεπέρασε σε διάρκεια τις δύο ώρες, καθυστερώντας την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τόσο ο λογιστής του δήμου Χαράλαμπος Θεοδοσάκης, όσο και ο Ορκωτός Ελεγκτής Εμμανουήλ Μανουσάκης κλήθηκαν να απαντήσουν στις πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις των συμβούλων τις αντιπολίτευσης. Παρά τις διαφωνίες, ο ισολογισμός «πέρασε» κατά πλειοψηφία με σύνολο ενεργητικού και παθητικού να ανέρχονται σε 146.790.329,53€, σύνολο αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως 26.391.461,26€ και καθαρά αποτελέσματα (πλεόνασμα) χρήσεως 1.124.380,29€. Οι παρατηρήσεις του Ελεγκτή, οι διαφορετικές απόψεις τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίες, τα ελλιπή στοιχεία της νομικής υπηρεσίας για τα ακίνητα του δήμου και διάφορα παραστατικά και τιμολόγια με μικρά ή μεγαλύτερα ποσά ήταν το αντικείμενο των ερωτήσεων, προκειμένου οι επικεφαλής των παρατάξεων να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις τοποθετήσεις τους και την επακόλουθη έγκριση ή καταψήφιση του απολογισμού. Αυτό που έμεινε σαν γενική εντύπωση ήταν η αδυναμία κατανόησης των όσων καταγράφονται αινιγματικά στον ισολογισμό και η απορία των μελών της αντιπολίτευσης πώς εγκρίνουν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης κάτι εντελώς δυσνόητο και φαινομενικά εσκεμμένα περιπεπλεγμένο.

Θ. Ξυνίδης: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο δήμος»

dimotiko antipoliteusi12-16Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών», Θανάσης Ξυνίδης, επισήμανε ότι 22 χρόνια κάνω αυτή την τοποθέτηση χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν μπόρεσα ποτέ να έχω ακριβή εικόνα για την πορεία των έργων και δεν φταίει η υπηρεσία γι’ αυτό, αλλά η γενικότερη δομή του δήμου. Όπου και να κοιτάξουμε στα Τεχνικά έργα, δεν μπορούμε να αντιστοιχήσουμε από ελάχιστα έως μεγάλα ποσά». Παραδέχθηκε όμως, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του κ. Θεοδοσάκη, ότι αποπνέει μια προοπτική για το μέλλον, αφού πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα από την πλήρη καταγραφή και τις νέες διαδικασίες. Σημείωσε ακόμη: «Με πονάει το ότι το 2015 θεωρήθηκε μια δύσκολη χρονιά για τον δήμο Ξάνθης και το αποθεματικό του δήμου φτάνει σχεδόν τα 10 εκατομμύρια. Στην ουσία έχουμε στέρηση ενός μεγάλου ποσού από τους δημότες της Ξάνθης. Ειλικρινά θα ήθελα να υπερψηφίσει η παράταξή μας τον απολογισμό, αλλά δεν μπορούμε με αυτές τις παρατηρήσεις να το κάνουμε».

Δ. Μπένης: «Η ασυνεννοησία των υπηρεσιών είναι πρώτιστα πολιτικό έλλειμμα»

Χωρίς διάθεση να επικρίνει τις υπηρεσίες του δήμου, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μπένης τόνισε ότι η ασυνεννοησία που απαντάται ανάμεσα στην διοίκηση και τις υπηρεσίες, κυρίως την οικονομική και τεχνική, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε πολιτικό έλλειμμα και έλλειψη συντονισμού από πλευράς δημοτικής αρχής. Συμπλήρωσε επίσης: «Αυτό που διαπιστώνω εγώ από την χρήση του 2015 είναι ότι ο δήμος είχε την ευκαιρία να κάνει λίγη οικονομία φέτος. Εδώ βλέπουμε ένα τεράστιο κενό, οι υπηρεσίες μιλούν με διαφορετικά χαρτιά μεταξύ τους, γι’ αυτό και δεν θα το ψηφίσουμε. Δεν είναι λειτουργία αυτή και δεν είναι και διοίκηση αυτή, τουλάχιστον μοντέρνα».

Πέρυσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ‘’αποθήκη’’ του δήμου για να ελέγχει «τι μπαίνει και τι βγαίνει»

Στο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών εστίασε και ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία», τονίζοντας ως πρώην επιχειρηματίας πως είναι αδιανόητο σε μία επιχείρηση να μην μπορούν να επικοινωνήσουν οι υπάλληλοι μεταξύ τους, θεωρώντας ότι αυτό είναι πρόβλημα του αφεντικού. Σχολιάστηκε, επίσης, η έλλειψη ‘’αποθήκης’’ στον δήμο Ξάνθης μέχρι σήμερα. Μιας παρακολούθησης, δηλαδή, των όσων ‘’μπαίνουν’’ στον δήμο και των όσων ‘’βγαίνουν’’ μέσα από τιμολόγια και παραστατικά. Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος λειτουργούσε χωρίς τέτοιο λεπτομερή έλεγχο, κάτι που προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Λάβρος τόσο κατά της δημοτικής αρχής, όσο και κατά των συμβούλων της συμπολίτευσης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη- Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» Ιπποκράτης Καμαρίδης. Κατηγόρησε για εσκεμμένη σύγχυση στην κατάρτιση του ισολογισμού, ώστε να μην είναι κατανοητός, καλώντας τα μέλη της δημοτικής αρχής να τον καταψηφίσουν ή να κάνουν… φροντιστήριο και στον ίδιο, εφόσον κατανοούν αυτά που με δυσκολία μπόρεσαν να εξηγήσουν μόνο σε κάποια σημεία οι αρμόδιοι λογιστές.

Δεν κρύβονται οι δυσαρμονίες – Όχι άλλες ήττες για τον δήμο Ξάνθης

Το μόνιμο παράπονό του εξέφρασε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Νίκος Ανταμπούφης, αναφέροντας ότι είναι αδύνατο να μπορέσει κάποιος να μελετήσει επαρκώς και να τοποθετηθεί σοβαρά σε έναν ισολογισμό 150 σελίδων, που επιδίδεται στους συμβούλους 3-4 μέρες πριν την συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι «δεν μπορούν πια να κρυφτούν οι δυσαρμονίες, οι δυσλειτουργίες και οι αναντιστοιχίες από τις εισηγήσεις. Το είδαμε και σε παλαιότερες περιπτώσεις, όπου η μια η υπηρεσία μας παρέπεμπε σε άλλη υπηρεσία». Κατά τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Κολλάρος, καλώντας και παρακαλώντας τον δήμο να μην υποστεί άλλες ήττες μετά από τις πρόσφατες του ΣΔΑΝ και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έθεσε, μάλιστα τον προβληματισμό, μήπως τελικά για όλη αυτή την δυσλειτουργία δεν φταίει το ‘’γράμμα’’ του νόμου, αλλά το ‘’πνεύμα’’ της δημοτικής αρχής.

Δημαρχόπουλος: «Σκληρές και δίκαιες οι παρατηρήσεις, αλλά υπάρχει βελτίωση»

Μιλώντας τελευταίος πριν την ψηφοφορία ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις σκληρές αλλά και δίκαιες, τονίζοντας πως «τέτοιες παρατηρήσεις των ορκωτών είναι προς την κατεύθυνση βελτίωσης του δήμου. Οι ορκωτοί λογιστές είναι ανεξάρτητο όργανο και βλέπουν ποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν για να τις διορθώσουν και αυτό κάνουν». Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι σημειώνεται βελτίωση σε σχέση με τον απολογισμό-ισολογισμό του περασμένου έτους και τις παρατηρήσεις που εκεί είχαν σημειωθεί, οι οποίες ‘’κοστολογούνταν’’ περίπου στα 6 εκατ., η διαδικασία ολοκληρώθηκε με καταψήφιση από σύσσωμη την αντιπολίτευση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία διά ανατάσεως της χειρός, όπως ζητήθηκε από τον κ. Καμαρίδη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…