Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ‘’Συμφωνία-ελπίδας’’ του δήμου Μύκης για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

‘’Συμφωνία-ελπίδας’’ του δήμου Μύκης για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

0
kabza ypografi

Συμμαχία δήμου Μύκης, ΔΠΘ και JTI Hellas για την έναρξη έρευνας προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι της ορεινής περιοχής

Τζ. Καπζά: «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την βελτίωση των δύσκολων συνθηκών καπνοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας»

Μια σημαντική πιλοτική προσπάθεια, που πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων πολλών ορεινών περιοχών της ΑΜ-Θ, τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου. Ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης και η εκπρόσωπος της Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε Πέγκυ Δόριζα υπέγραψαν την τριμερή Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σχέδιο Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Δήμου Μύκης». Και οι τρεις πλευρές ελπίζουν ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μακρόχρονης συνεργασίας. Η JTI Hellas δραστηριοποιείται για δεκαετίες στην περιοχή του δήμου Μύκης μέσω της ΣΕΚΕ και με αυτή τη συνεργασία θέλει να συμβάλλει στην συνέχιση της ποιοτικής παραγωγής του μπασμά από τους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

myki symfoniaΌπως ανέφερε πριν την υπογραφή της σύνδεσης ο Αναπληρωτής Πρύτανη Φώτης Μάρης: «Ο δήμος Μύκης, ο οποίος βρίσκεται εξολοκλήρου στην λεκάνη απορροής του ποταμού Κοσύνθου, είναι μια περιοχή πλούσια σε υδατικούς πόρους, αλλά με σημαντικά προβλήματα στη διαχείρισή του», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην επάρκεια των στελεχών των τριών τμημάτων του ΔΠΘ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τμήμα Δασολογίας) που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη μελέτη. «Θα αναζητήσουμε τον φυσικό αυτό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην περιοχή, με στόχο να αρδεύσουμε εκτάσεις με ποιοτικό νερό και να δώσουμε τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ασκήσει την αγροτική δραστηριότητα με πολύ καλύτερους όρους», σημείωσε ο ίδιος. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος που η αγορά αναζητά και επιθυμεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν νέοι δρόμοι παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι έρευνες στην περιοχή και η σύνταξη της μελέτης αναμένεται να ξεκινήσουν από 1-1-2017, ενώ η εταιρεία έχει θέσει ως χρονικό όριο ολοκλήρωσης το τέλος του 2017.

Τζ. Καπζά: «Ήταν ένας από τους προεκλογικούς στόχους της ‘’Κίνησης Πολιτών’’»

Μιλώντας στο «Ε» ο Δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, ευχαρίστησε για την συμβολή του τον πρόεδρο της ΣΕΚΕ Αλέξανδρο Κοντό, με τον οποίο συζήτησαν αρχικά το θέμα και ο οποίος μεσολάβησε για την επαφή με την JTI Hellas, τον Πρύτανη του ΔΠΘ και το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την ανάληψη εκπόνησης της μελέτης, αλλά και την εταιρεία JTI Hellas για την πρωτοβουλία της να χρηματοδοτήσει αυτό το ζωτικής σημασίας για τον δήμο Μύκης έργο. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες, τέθηκαν οι βάσεις και τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της παραδοσιακής καλλιέργειας του μπασμά στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο κ. Καπζά: «Μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αυτή την συνεργασία να κάνουμε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής για την βελτίωση των συνθηκών για τους καπνοκαλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους». Σημείωσε, επίσης, ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα 627 τετρ. χλμ του δήμου Μύκης αγγίζουν μόλις το 25% και οι παραγωγοί προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν.

«Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών και την σύνταξη της μελέτης θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε επιχορήγηση είτε από το Περιφερειακό Ταμείο, είτε μέσω ΕΣΠΑ, καθώς το έργο αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην ποιοτική βελτίωση του καπνού, αλλά και στην αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που σήμερα συναντούν ως κύριο πρόβλημα την αδυναμία άρδευσης», δήλωσε ο ίδιος. Τόνισε μάλιστα ότι η συνεργασία ιδιωτών, επιστημόνων και τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει το μέλλον, ευχόμενος παράλληλα να καταστεί η πράξη αυτή καλό παράδειγμα και προς άλλες εταιρείες. Ο Δήμαρχος Μύκης ανέφερε, επίσης, στο «Ε» ότι εκτός από το θέμα της άρδευσης απασχολεί τον δήμο και το θέμα της ύδρευσης, γι’ αυτό και εκπονείται από τους μηχανικούς του δήμου μελέτη για την ύδρευση πολλών οικισμών του δήμου Μύκης, όπως και μία μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό του Κενταύρου.

Πέγκυ Δόριζα: «Υπάρχει μέλλον όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να συνεργάζονται»

Την χαρά του για τη συνεργασία αυτή εξέφρασε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Καραμπίνης, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πανεπιστημίου, επιδιώκει να βελτιώνει συνεχώς το παραγόμενο προϊόν που επεξεργάζεται. Από την πλευρά της JTI Hellas η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας κα Πέγκυ Δόριζα σημείωσε: «Υπάρχει μέλλον όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να συνεργάζονται», εκφράζοντας την ικανοποίηση της εταιρίας για την επισφράγιση της συνεργασίας αυτής. «Θεωρούμε πως με αυτή τη συνεργασία θα βοηθήσουμε τον κόσμο της περιοχής, θα λύσουμε κάποια προβλήματα και θα συμβάλλουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει συνεργασία πολλών ετών με την περιοχή: «Όσο παραδοσιακός είναι ο καπνός στην περιοχή, τόσο παραδοσιακή είναι και η συνεργασία μας με αυτή». Την ανάγκη στήριξης του δήμου Μύκης τόνισε ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, επισημαίνοντας πως αυτή η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει ένα πιλοτικό βήμα για όλη τη χώρα, δείχνοντας πώς μπορούν οι ορεινές περιοχές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους υδάτινους πόρους που διαθέτουν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες σε περιόδους κρίσης σαν τη δική μας, με την κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ κράτους, ιδιωτικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι επιτακτική για να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…