Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λεφτά υπάρχουν …ώριμα έργα δεν υπάρχουν

Λεφτά υπάρχουν …ώριμα έργα δεν υπάρχουν

0
baa

Μιλά στο «Ε» ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βασίλειος Πιτσινίγκος

«Η αξιολόγηση έδωσε την ευκαιρία για άδικη κριτική στους δήμους», υποστηρίζει. 400 εκ. ευρώ από το Ε.Π. της ΑΜΘ περιμένουν ώριμα έργα

«Λεφτά υπάρχουν» στο Περιφερειακό Ταμείο της ΑΜΘ αφού από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα των 507 εκ. ευρώ μόνο τα 107 εκ. ευρώ έχουν απορροφηθεί σε έργα, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βασίλειο Πιτσινίγκο. Συνεπώς υπάρχουν 400 εκ. ευρώ αδιάθετα που περιμένουν τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες να ωριμάσουν έργα για να τα απορροφήσουν.

«Λυδία λίθος» για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης η ωριμότητα των έργων

Η ωριμότητα λοιπόν είναι η λέξη – «κλειδί» και «στοίχημα» για τους δημάρχους και τις υπηρεσίες τους και εκ του αποτελέσματος ο δήμος Ξάνθης το …έχασε σε πρώτη φάση αφού η πρότασή του στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έπασχε από χαμηλή ωρίμαση έργων και γι αυτό αξιολογήθηκε με τον χαμηλότερο βαθμό και ήρθε τελευταίος στην κατάταξη. Κληθείς να σχολιάσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αξιολόγηση των προτάσεων στο ΒΑΑ κ. Πιτσινίγκος σημείωσε πως η αξιολόγηση έγινε με βάση τον Οδηγό του προγράμματος που πρόεκυψε από διαβούλευση και πως όταν αξιολογούνται 5 Σχέδια – το Σχέδιο της Ορεστιάδας απορρίφθηκε καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια του Οδηγού – μοιραία κάποιο θα είναι πρώτο και κάποιο τελευταίο: «Αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε τίποτε. Τα λεφτά υπάρχουν και οι δήμοι ας προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους να ωριμάσουν τα έργα τους. Το ζήτημα είναι να μην κάνουμε σχέδια επί χάρτου αλλά να έχουμε ώριμα έργα. Αυτό είναι το νόημα και η έννοια του προγράμματος», επισημαίνει ο κ. Πιτσινίγκος προσθέτοντας ότι: «Θεωρώ ότι η αξιολόγηση έδωσε την ευκαιρία για άδικη κριτική στους δήμους». Υπενθυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα ΒΑΑ των 17 εκ. ευρώ προέκυψε μέσα από διαβούλευση και εγκρίθηκε ως έχει από την Ε.Ε., δηλαδή με τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα. Σ’ άλλες περιφέρειες όπως για παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας επιλέχθηκε η κατανομή των κονδυλίων σ’ όλους τους δήμους με βάση κάποια κριτήρια. Στην ΑΜΘ επιλέχθηκε να διανεμηθούν από 8, 6 εκ. ευρώ στα δύο πρώτα σχέδια αλλά και ένα ποσό περίπου 4 ελ. ευρώ στο τρίτο που είναι της Δράμας.

pitsinigosΚίνδυνος να χαθούν τα λεφτά αν δεν χαθεί ο ενδιάμεσος στόχος το 2018

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσινίγκος το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜΘ έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2023 ωστόσο κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια αν κατά την αξιολόγηση που θα γίνει το 2018 δεν έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος που αφορά στις πληρωμές την κάλυψη δεικτών απορρόφησης κ.λ.π. Και ως προς αυτό ο κ. Πιτσινίγκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει δήμους και φορείς αναφέροντας ότι το μέτρο του Τουρισμού – Πολισμού που έχει διαθέσιμα 47.5 εκ. ευρώ έχει ανοίξει από αρχές Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμιά πρόταση για χρηματοδότηση. Επίσης το μέτρο των υποδομών στην εκπαίδευση είναι ανοικτό από αρχές του έτους το μέτρο και από την Π. Ε. Ξάνθης δεν έχει υποβληθεί καμιά αίτηση ένταξης. Κι αυτό βέβαια οφείλεται στην …ανωριμότητα έργων και μελετών καθόσον είναι γνωστό ότι τουλάχιστον οι δήμοι Ξάνθης και δήμος Αβδήρων θέλουν να εντάξουν ανέγερση σχολείων στους δήμους τους αλλά δεν έχουν ώριμες μελέτες: «Δεν ωφελεί να μεμψιμοιρούμε το ζήτημα είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά πάντα για τα ώριμα έργα βρίσκονται τρόποι χρηματοδότησης», επισημαίνει ο κ. Πιτσινίγκος.

Ποια είναι η διαδικασία με το ΒΑΑ μετά τις ενστάσεις

Τέλος αναφερόμενος στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί σ’ ότι αφορά το ΒΑΑ μετά την υποβολή ενστάσεων από τους δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής ο κ Πιτσινίκος ανέφερε πως θα εξεταστούν οι ενστάσεις, θα γίνει ένα νέο πρακτικό που θα αναφέρονται οι πιθανές αλλαγές, θα δοθεί ο χρόνος των 7 ημερών για υποβολή νέων ενστάσεων και τέλος θα βγει ο οριστικός πίνακας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…