ΣΧΟΛΙΑ 20/12/2016

0
ypothikofylakeio 1-empros

Να γίνει κοινότητα το Δροσερό

Το Δροσερό και η παρουσία και λειτουργία του απασχόλησαν αρκετές φορές τη στήλη. Ο παράνομος αυτός οικισμός με τους εκτός προσαρμογής κατοίκους, σίγουρα θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με μια διαφορετική αντίληψη. Κι αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να πάψει ν’ αποτελεί χώρο εξαγοράς των συνειδήσεων των κατοίκων τόσο στις δημοτικές εκλογές όσο και στις βουλευτικές. Δηλαδή, ο Οικισμός να σταματήσει να επηρεάζει τα δημοτικά πράγματα –κυρίως- και να έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Κι αυτό θα γίνει μόνον εάν ο Οικισμός με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ανακηρυχθεί Κοινότητα. Να αυτονομηθεί, να έχει δική της διοίκηση, δικούς της ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και τα προβλήματά της. Ιδού λοιπόν: Ας ξεκινήσει η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του Δροσερού σε Κοινότητα. Από το ενδιαφέρον που θα δείξουν Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια, για να γίνει Κοινότητα το Δροσερό θα καταλάβουμε εάν πράγματι θέλουν να λυθεί το θέμα κάποιοι ή τους βολεύει να συντηρείται η σημερινή κατάσταση.

-Ίδωμεν λοιπόν.

Γ.Δ.

Δεν έχουν μέλλον τα ΚΑΠΗ

Όταν ένας τόπος, μια χώρα ιδρύει ΚΑΠΗ κάτι θέλει να πει, να σηματοδοτήσει. Στέλνει μήνυμα ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την τρίτη ηλικία. Για μας όχι. Απλά παραδέχεται την αποτυχία του στο να εξασφαλίσει εργασία στους νέους. Ότι δεν μπορεί, δεν έχει τις ιδέες και την προτεραιότητα να καλύψει το μέλλον του τόπου. Και γι’ αυτό στρέφεται στο παρελθόν. Ε, λοιπόν, αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος από χέρι. Γιατί δε στοχεύει στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. Αυτό που έκανε ο Τσίπρας πρόσφατα, το ίδιο που είχε κάνει και ο Σαμαράς. Στόχευσαν τους Συνταξιούχους. Να τους δώσουν κάτι επιπλέον όταν υπάρχουν ένα εκατομμύριο και επιπλέον άνεργοι. Όταν οι νέοι φεύγουν, όταν η ανεργία θερίζει, οι κυβερνήτες σκέφτονται με σκοπιμότητα. Γι’ αυτό όμως αποτυγχάνουν. Η προτεραιότητά τους είναι λανθασμένη.

Γ.Δ.

Αναξιοποίητη Περιουσία

Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία δεσπόζει με τον όγκο του το γνωστό δημοτικό κτίριο. Αυτό το γνωστό άσχημο εμφανισιακά κτίριο που το έκαναν ασχημότερο οι κατά καιρούς ένοικοι. Αυτό λοιπόν, κάποτε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να γίνουν εργασίες συμμαζέματος. Αυτό είναι εύκολο διότι μόνον ένας όροφος, ο πρώτος είναι σε λειτουργία με το Υποθηκοφυλακείο και οι υπόλοιποι άδειοι.

Άρα η όποια συντήρηση μπορεί να ξεκινήσει από πάνω, τουλάχιστον εξωτερικά, για να σταματήσει να υπάρχει η σημερινή ασχήμια. Τώρα μάλιστα που διαθέτει αποθεματικό 10 εκ. ευρώ ο δήμος Ξάνθης.

Γ.Δ.

Θέμα Συζήτησης

Το μοναδικό θέμα συζήτησης τις ημέρες αυτές είναι το εάν θα πάμε ή όχι σε εκλογές.

Εάν θα στηθούν κάλπες χειμωνιάτικα και με χιόνια ή θα μείνει η ιστορία αυτή σε επίπεδο λόγων και υποθετικών σεναρίων. Όμως όσοι υποστηρίζουν ότι θα προσφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές, το στηρίζουν σε ενδείξεις που δίνει η ίδια η κυβέρνηση με τη στάση και συμπεριφορά της προς την τρόικα. Από την άλλη, ξορκίζουν τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν τις χρειάζεται η χώρα. Έτσι όμως διατηρείται το δίλημμα: Ή θα πάρει όλα τα μέτρα που έχει υπογράψει ή εάν δε το κάνει, τότε θα πάμε σε εκλογές. Αυτά βλέπουν κι ακούν στα καφενεία και καφετέριες της χώρας οι πολίτες και τά’ χουν χαμένα, δε ξέρουν τι τελικά θα συμβεί.

Εκλογολογία και εκλογοφοβία. Διαλέγει κανείς και παίρνει.

Γ.Δ.

Μελομακάρονα

melomakarona387

Από τον Σεφ

Στέλιο Αρσενίου

Το μέλι ήταν ανέκαθεν, των γεύσεων μαγνήτης.

Αν ήτανε αστερισμός, θα λέγονταν Αποσπερίτης.

Κάνουνε γλυκά με μέλι, στον Ουρανό όλοι οι Αγγέλοι.

Στη Γη όσοι κρατάνε πλάστες, αρτοποιοί – ζαχαροπλάστες.

Μια μέρα σε συνέδριο, Άγγελοι και γλυκατζήδες,

αποφασίσαν να γενούν, ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑΤΖΗΔΕΣ.

Να κάνουν δηλαδή γλυκό, προς δόξαν Γης και Ουρανού,

να τρώνε, να ευφραίνονται, στα γεννητούρια του Θεού.

Πήραν και ανακάτεψαν, καρύδια – μέλι – σιμιγδάλι,

και αλισίβα και κονιάκ, κανέλα ως και πορτοκάλι.

Έψησαν καλά το μίγμα, λούζοντάς το με σιρόπι,

να τρώνε οι Βαλκάνιοι και όλη η Ευρώπη.

Είπαν ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ, το Θεϊκό γλυκό.

Χριστούγεννα πιό ξακουστό, δεν είναι άλλο απ αυτό.

Άφοβα λοιπόν αδέρφια, τρώτε όσο πιο πολύ μπορείτε,

Παράδεισο που χάσατε, σίγουρα για να ξαναβρείτε.

Λέμε πατροπαράδοτα, τα φαγητά και τα γλυκά,

άμεσα που σχετίζονται, μ΄ έθιμα εορταστικά.

Η ελπίδα κρύβεται στις… λάσπες

«2,5% αύξηση ΑΕΠ στη Γερμανία από Σύρους επενδυτές-πρόσφυγες!». Δεν είναι επικεφαλίδα πρωταπριλιάτικου αστείου, έχουμε μήνες ακόμη μπροστά μας. Είναι ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter του Υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην αναπλ. υπουργού Οικονομικών και καθηγητή Οικονομικών στο ΑΠΘ, Δημήτρη Μάρδα. Ναι, ήταν αυτός που είχε πει ότι με τους πρόσφυγες από την Συρία έχουμε πιθανούς επενδυτές στην χώρα. Βρήκε, λέει, κάπου ότι Σύροι πρόσφυγες-επενδυτές έχουν καταθέσει σε γερμανικές τράπεζες ποσό που υπολογίζεται σε 80 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 2,5%. Πέραν του ότι το σύνολο του ενεργητικού των συριακών τραπεζών πριν τον εμφύλιο ήταν κάπου στα 27 δισ. ευρώ βάσει στοιχείων –άγνωστο πώς έφτασαν τα 80- είναι δυνατόν καθηγητής Οικονομικών να ισχυρίζεται ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες αύξησαν αυτόματα και το ΑΕΠ; Το ότι ο άνθρωπος αυτός διδάσκει οικονομικά, κάτι μας λέει για το επίπεδο του ελληνικού πανεπιστημίου. Το ότι χειριζόταν δε επί τόσους μήνες την οικονομική διπλωματία της χώρας λέει πάρα πολλά και για την κυβέρνηση. Τουλάχιστον αν θέλει να στηρίξει την θεωρία του, ας φροντίσει να συμπεριφερόμαστε κάπως καλύτερα στους εν δυνάμει μεγαλοεπενδυτές μας και να μην τους έχουμε να ζούνε στις λάσπες σε αντίσκηνα. Ίσως βέβαια οι Γερμανοί μας ξεγέλασαν και έχουν πάρει τους καλύτερους πρόσφυγες και μείναμε εμείς με τους φτωχούς που δεν μπορούν να κάνουν μια κατάθεση της προκοπής στις τράπεζές μας.

Χ.Δ.

Επανασύνδεση μειονότητας – ΝΔ

Παραδοσιακά η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρούσε δεσμούς με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ιδιαίτερα με αυτήν της ορεινής Ξάνθης. Οι λόγοι που οδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια την μειονότητα να ψηφίζει μαζικά και με τεράστια ποσοστά το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξηγηθεί αρκετές φορές από την παρούσα στήλη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σμίνθη φάνηκε μια στροφή ή βγήκε στην επιφάνεια αυτή η συμπάθεια που προϋπήρχε. Αρκετός ενθουσιασμός, δυναμική παρουσία στελεχών της ΝΔ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και ασφαλώς αναφορά στα θέματα που αγγίζουν την μειονότητα: της ισονομίας και ισοπολιτείας, με αναφορά στον πατέρα Μητσοτάκη, και της μειονοτικής εκπαίδευσης. Πολλά έχουν λεχθεί, φυσικά, και στο παρελθόν από πολλούς για τα ζητήματα αυτά. Θα υπάρξει διαφορά, μόνο αν ισχύσουν οι δεσμεύσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή το Σάββατο: «Πρώτη δέσμευση: Από το δικό μου στόμα, ψέματα δεν θα ακούσετε. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κορόιδεψε τους πολίτες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος. Θα δεσμευτούμε για 5 πράγματα και θα γίνουν και τα 5. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα. Δεύτερη δέσμευση: Η πρότασή μας αφορά τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολλών. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι. Και τρίτη δέσμευση: Θα ενώσουμε πάλι όλους τους Έλληνες. Η πρότασή μας είναι ένα νέο πατριωτικό όραμα. Για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη».

Χ.Δ.

Έρημη η Γειτονιά του Αη Βασίλη

geitonia aivasili

Άδεια ήταν το Σάββατο το απογευματάκι η Γειτονιά του Αη Βασίλη. Κλειστά τα σπιτάκια και μετρημένα στα δάκτυλα τα παιδιά με τους γονείς τους που πήγαν να βολτάρουν στην γειτονιά και να χαρούν τα παιχνίδια και τα γλυκά. Μπορεί να έφταιγε το τσουχτερό κρύο, ωστόσο ήταν Σάββατο απόγευμα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η εικόνα αυτή ήταν πολύ αποκαρδιωτική. Καμιά σχέση με άλλες χρονιές. Κι αυτό βέβαια θα προβληματίσει όπως είναι φυσικό το Λύκειο Ελληνίδων που έτσι και αλλιώς κλυδωνίστηκε στην απόφασή του να διοργανώσει και φέτος τη Γειτονιά μετά τα φορολογικά εμπόδια. Είναι κρίμα πάντως να αναστείλει τη λειτουργία του ένας θεσμός που δίνει τόσο όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη και την χαίρονται εξίσου παιδιά χριστιανών και μουσουλμάνων συμπολιτών μας, Μήπως λίγο να προσέξουν τις τιμές στα γλυκά και γενικώς, γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται και γιατί το κρύο μεν παλεύεται η έλλειψη χρημάτων όμως όχι…

Μ.Ξ.

Στον απόηχο της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ήταν μια καθαρά προεκλογική επίσκεψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ως στόχο την συσπείρωση της βάσης της Ν.Δ. στην περιοχή μας. Και σίγουρα «εκμεταλλεύτηκε» ο πρόεδρος της ΝΔ, το γεγονός ότι η οικογένειά του έχει μια καλή σχέση με την μειονότητα γι αυτό άλλωστε και επεδίωξε επίσκεψη στην Σμίνθη όπου έγινε με θέρμη δεκτός. Γενικά φειδωλός στις υποσχέσεις και στις δεσμεύσεις του ο κ. Μητσοτάκης δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια αλλά αυτό με την μείωση της φορολογίας στο 20% και την μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει αντίκρισμα.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…