Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χωριστούς δρόμους χάραξε το αγροτικό μπλόκο της ΑΜΘ

Χωριστούς δρόμους χάραξε το αγροτικό μπλόκο της ΑΜΘ

0
agrotes-empros

Καμιά όχληση στην κοινωνία. Το πρόβλημα της υπερφορολόγησης θα μεταφερθεί στα κέντρα των αποφάσεων. Συνάντηση με εκπροσώπους τριών υπουργείων

Βοήθεια από τους Ευρωπαίους αγρότες θα ζητήσουν οι αγρότες της ΑΜΘ. Θα θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες στην Ευρώπη

Δρόμους χωριστούς αποφάσισε να πάρει το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜΘ σε σχέση με τα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας που ως γνωστόν ετοιμάζουν και πάλι κινητοποιήσεις. Ενωμένοι παρά ποτέ εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ συναντήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στο εργατικό Κέντρο Ξάνθης και χάραξαν την πορεία και την μορφή των κινητοποιήσεών τους που πλέον δεν έχουν στόχο την κοινωνία αλλά απευθείας την κυβέρνηση αλλά και την Κομισιόν.

Καμιά όχληση στην κοινωνία αλλά το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα κέντρα των αποφάσεων

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης που συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη μεταξύ άλλων 35 εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων όλης της ΑΜΘ εκφράστηκε επί της αρχής η διαφωνία με την μορφή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε το μπλόκο την Λάρισας που περιλαμβάνουν και πάλι κλείσιμο οδικών αρτηριών. Η αιτιολογία που ακούστηκε ήταν ότι αφ’ ενός δημιουργούν όχληση στην κοινωνία κάτι που δεν το θέλουν και αφ’ ετέρου ότι υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης περί των προθέσεων του κ. Μπούτα καθώς και για το πώς χειρίστηκε την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση πέρσι. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης ο κ. Μπούτας «παρέδωσε τα όπλα πολύ εύκολα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με εκπροσώπους τριών υπουργείων

Έτσι συμφώνησαν σε διαφορετικό τρόπο κινητοποίησης που περιλαμβάνει 3 δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουν τριμερή συνάντηση με τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, γραμματέα ή στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωπο από τον ΟΓΑ προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που συνίσταται στον «παραλογισμό», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Δαλάτσης: «Φτάσαμε στο σημείο οι φόροι μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε να ξεπερνούν το 100% του εισοδήματός μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Θέλουμε να τους εκθέσουμε το πρόβλημα γιατί νομίζουμε ότι δεν έχουν σαφή εικόνα και δεν επικοινωνούν τα τρία υπουργεία μεταξύ τους».

Βοήθεια από την Ευρώπη θα ζητήσουν οι αγρότες της ΑΜΘ

Η δεύτερη δράση αφορά τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και στο πλαίσιο αυτό θα σχεδιάσουν συναντήσεις με ομάδες αγροτών και κτηνοτρόφων χωρών της Ε.Ε. ώστε να δημιουργήσουν συνεργασία με συλλογικότητες διερευνώντας τρόπους πίεσης για ελάφρυνση της φορολογίας. Όπως σημείωσε ο κ. Δαλάτσης οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν έχουν φορολόγηση στις επιδοτήσεις ούτε στο πρασίνισμα» κάτι που έχουν οι έλληνες και μάλιστα όταν ρωτήθηκε γι αυτό ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης. Ανέφερε δε ότι στην Γερμανία όποιος καλλιεργεί μέχρι 120 στρέμματα δεν υπόκειται σε καμιά φορολόγηση ενώ οι έλληνες αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και για τις επιδοτήσεις τους. Η τρίτη δράση αφορά το Ευρωκοινοβούλιο καθώς θα επιδιωχθεί με προσεγγίσεις ελλήνων ευρωβουλευτών να τεθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Δαλάτσης σημείωσε πως πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις και πως λήφθηκαν ομόφωνα καθώς η ενότητα και η σύμπνοια είναι αυτή που χαρακτηρίζει το μπλόκο της ΑΜΘ, ένα όργανο άτυπο προς το παρόν που προγραμματίζει σε άμεσο χρόνο να σχηματιστεί σε Ομοσπονδία και έχει ως εκπρόσωπό της τον κ. Θέμη Καλπακίδη από το σύλλογο Αγροτών των Φιλίππων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στέβια αντί για καπνός στην Ξάνθη; Επιφυλακτικοί οι  καπνοπαραγωγοί

Έχουν ξαναδεί το  «έργο» πριν 15 χρόνια. Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μ. Πασ…