Περιοδεία του αρχηγού του Ποταμιού στην ΑΜΘ. Συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΔΠΘ στο νέο κτίριο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Δεν αναμένει πρόωρες εκλογές το Ποτάμι. «Δε θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός παλιού κόμματος», δήλωσε σχετικά με την προσέγγιση των κεντρώων δυνάμεων ο επικεφαλής του κόμματος
Το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΑΜΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στους υπερσύγχρονους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ έκανε έκπληξη στους φοιτητές, μπαίνοντας σε μία αίθουσα εν ώρα μαθήματος.
Ο πρύτανης, μαζί με τον αν. πρύτανη Φώτη Μάρη, τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Χρήστο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αναξαγόρα Ελένα, παρουσίασε το πανεπιστήμιο στον αρχηγό του Ποταμιού τονίζοντας την εξωστρέφεια του πανεπιστήμιου, τη συμβολή του στην τοπική κοινωνία και οικονομία, τα θετικά αποτελέσματα που έλαβε στις πρόσφατες εξωτερικές αξιολογήσεις, αλλά μαζί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω υποστελέχωσης και στενών οικονομικών. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τη διοίκηση για την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας και για τις συνεργασίες που υπάρχουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η χώρα για να πάει μπροστά πρέπει να βασιστεί στα παιδιά της
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για αγγλόφωνο τμήμα ελληνικών σπουδών που αποτελεί το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα στην Ελλάδα, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω αγκυλώσεων που προβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αρνείται την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, επειδή προβλέπεται η είσπραξη έστω και ελάχιστων διδάκτρων.
Ο πρύτανης ευχαρίστησε για την επίσκεψη τον Σταύρο Θεοδωράκη και ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί το πανεπιστήμιο να το βρει μεγαλύτερο και δυνατότερο, ενώ από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Ποταμιού ευχαρίστησε τον κ. Καραμπίνη και τους συνεργάτες του, επαινώντας διοίκηση, καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό για τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου και για τις υποδομές του. «Η χώρα για να πάει μπροστά πρέπει να βασιστεί στα παιδιά της, θα πρέπει να μην τα διώχνουμε, θα πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνονται εδώ σπουδαίοι επιστήμονες και να συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε όλοι οι νέοι που σπουδάζουν με τον κόπο και τα λεφτά του ελληνικού λαού να μπορούν αύριο να απορροφηθούν και από τις τοπικές οικονομίες», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον οποίο ο πρύτανης δώρισε μία κονκάρδα του πανεπιστημίου για το πέτο του σακακιού με το σήμα του πανεπιστημίου και μία αναμνηστική πλακέτα με τον Δημόκριτο.
Δεν αναμένει πρόωρες εκλογές το Ποτάμι
Στο πλαίσιο των πολιτικών του δηλώσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην περιοδεία του στην ΑΜΘ, προκειμένου να μεταδοθούν όσα λέει το Ποτάμι και κυρίως τον βασικό του κανόνα που είναι ότι «Η Ελλάδα πρέπει να παράγει, να αναπτυχθεί και να μην βασίζεται στα δανεικά» και να ακούσει τους πολίτες της Θράκης, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους. «Η λύση σε μία περίοδο μικρότερων ή μεγαλύτερων απειλών είναι να ενισχύσουμε την οικονομίας και την παραγωγή μας και να έχουμε μία ενότητα στα εθνικά», σχολίασε ο ίδιος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε ότι η επίσκεψή του συνοδεύεται από οποιαδήποτε προεκλογική «νότα», σημειώνοντας: «δε νομίζω ότι θα γίνουν εκλογές, δε νομίζω ότι είναι στο σχεδιασμό του κ. Τσίπρα οι εκλογές και νομίζω ότι οι 153 θα ψηφίζουν αυτά που τους λένε και θα παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο».
Να τηρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία πάση θυσία
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις που κατέθεσε το Ποτάμι στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και υπογράμμισε τις προτάσεις του για κατάργηση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ και τη μείωση του κομματικού κράτους. «Δεν είναι αποικία η Θεσσαλονίκη, δεν είναι αποικία η Β. Ελλάδα», είπε ο ίδιος, προκειμένου να επικρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού για λειτουργία γραφείου στην συμπρωτεύουσα. Έτσι, θα μπορούσε να επιτευχθεί μία μείωση των φόρων, έστω και συμβολική, προκειμένου να δοθεί έστω ένα σύνθημα στην κοινωνία ότι «παιδεύεσαι όχι για να πληρώνεις αύριο περισσότερους φόρους, αλλά έτσι ώστε σταδιακά αύριο φόροι και εισφορές να μειωθούν για να είσαι πιο αποδοτικός και κερδοφόρος», όπως εξήγησε ο ίδιος.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε ότι ναι μεν οι πρόσφατες δηλώσεις Εντογάν έχουν ενοχλήσει Έλληνες και Ευρωπαίους, ωστόσο θα πρέπει να μην τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία για προσφυγικό και μεταναστευτικό με κάθε κόστος. «Εμείς λέμε ότι οι προενταξιακές διαδικασίες για την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστούν και η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία για πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι «δε θα αντέξουν τα ελληνικά νησιά ένα καινούριο μεγάλο κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς και βέβαια θα είναι μία ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αν αρχίσει πάλι ο κόσμος να πνίγεται στη θάλασσα του Αιγαίου». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, λέγοντας ότι όλοι «είναι λίγο κατώτεροι των προσδοκιών μας, η ελληνική κυβέρνηση περισσότερο, αλλά και η Ευρώπη»., που δεν έχει τηρήσει τα συμπεφωνημένα για τη στήριξη της Ελλάδας στα θέματα προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών και ασύλου.
Είναι βαθύ το πολιτικό πελατειακό κράτος των Αθηνών
Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και τη βαθιά ύφεση που δεν επιτρέπει αισιοδοξία. «Οι έλληνες προσπαθούν, οι έλληνες πολιτικοί δεν προσπαθούν όσο πρέπει. Θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για τη χώρα τους. Θα έπρεπε να γίνουν τολμηρές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, τέτοιες που να μην επιβάλλουν τη διαιώνιση των μνημονίων. Σε αυτό υστερούμε. Πολλές κατηγορίες Ελλήνων υποφέρουν. Κυρίως γιατί στην Αθήνα υπάρχει ένα πολιτικό πελατειακό κράτος. Και οι προηγούμενοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πιστεύουν σε έναν θεό κι αυτός δεν είναι άλλος από τον θεό της κομματοκρατίας», επεσήμανε ο ίδιος.
Έγιναν και λάθη στην επιλογή των βουλευτών του Ποταμιού
Σχετικά με τα εσωκομματικά προβλήματα στο Ποτάμι και την αποχώρηση στελεχών ο αρχηγός του κόμματος διαχώρισε την αποχώρηση βουλευτών από τα μέλη του Ποταμιού, εξηγώντας ότι το κόμμα δημιουργήθηκε από το μηδέν και βασίζεται στους εθελοντές-μέλη ανά τη χώρα. «Προφανώς στην επιλογή των βουλευτών υπήρξαν κάποια λάθη, κάποιοι είδαν το ποτάμι σαν μια ευκαιρία για μια καριέρα στην πολιτική, εμείς θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας με αισιοδοξία ότι «το Ποτάμι παρουσιάζει ένα ελληνικό παράδοξο. Είναι ένα μικρό κόμμα με πολύ μεγάλη αποδοχή θέσεων. Υπάρχει ένας κόσμος που ακούει με προσοχή το Ποτάμι. Ελπίζουμε ότι όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν, θα σκεφτούν ότι για να είναι το ποτάμι στη Βουλή θα πρέπει να το ψηφίσουν».
Δεν προχωρά η σύγκληση των κεντρώων δυνάμεων
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην προσέγγιση των δυνάμεων του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, δε σας φέρνω κανένα καλό νέο. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα «τρίτο πόδι» για να σταθεροποιηθεί, δηλαδή υπάρχει η δεξιά, η αριστερά, θα πρέπει αν υπάρχει και ένα μεγάλο κεντρώο κίνημα αλλαγής. Εμείς προσπαθούμε, όπως είναι φανερό δε μπορούμε μόνοι μας». Με αυτό το σκεπτικό, συμπλήρωσε ότι πάγια θέση του Ποταμιού είναι η ενθάρρυνση των νέων να μπουν ενεργά στην πολιτική.
«Εμείς δε θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός παλιού κόμματος. Είμαστε έτοιμοι όμως να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο στο κέντρο από το μηδέν», δήλωσε καταληκτικά.
Ελένη Διαφωνίδου