Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 29-12-16

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 29-12-16

0
arkas 2016 xaros

Περί λιμανιών

Λιμάνι μεν έχουμε, το Πόρτο Λάγος, αλλά μεταξύ μας και με ειλικρίνεια, είναι σα να μην έχουμε πραγματικό λιμάνι για σπουδαία πράγματα. Τα σπουδαία γίνονται δίπλα μας και συγκεκριμένα στης Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Ανάμεσα στα ‘’ατού’’ της Αλεξανδρούπολης ξεχωρίζουν οι σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η προοπτική σύνδεσής του με τη γειτονική Εγνατία Οδό και το γεγονός ότι η θέση του επιτρέπει στη διεθνή ναυσιπλοΐα να παρακάμπτει τον Βόσπορο. Από την άλλη πλευρά της η Καβάλα στηρίζεται στον τουρισμό και το λιμάνι αξιοποιεί αυτή την προοπτική. Το Πόρτο Λάγος τώρα φυτοζωεί ανάμεσα στα δυο μεγάλα και δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν δε μας αρέσει.

Γ.Δ.

Από τον ‘‘Ταχυδρόμο’‘ η αρχή

Πρόσφατα, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ‘‘ΔΟΛ’‘ πέρασε ένα διήμερο κρίσης. Οι δυο εφημερίδες ‘‘Το Βήμα’‘ και ‘‘Τα Νέα’‘ δεν κυκλοφόρησαν. Υπήρξε για το όλο θέμα ένα έντονο παρασκήνιο στο οποίο όπως έγινε γνωστό ενεπλάκη και η κυβέρνηση. Δεν θ’ ασχοληθούμε μ’ αυτό το θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Απλά θα θυμηθούμε λίγα πράγματα από το παρελθόν. Έτσι σαν μια ιστορία γεγονότων που σηματοδοτούν και χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και τις μετέπειτα πράξεις τους. Το συγκρότημα Λαμπράκη γνώρισα μέσω του περιοδικού τότε ‘‘Ταχυδρόμος’‘. Ήταν εβδομαδιαία έκδοση, ασπρόμαυρη, διαστάσεων όπως σήμερα η δική μας εφημερίδα. Μάλιστα τον έφερνε τότε τον ‘‘Ταχυδρόμο’‘ στο σπίτι ο ίδιος ο εφημεριδοπώλης. Θυμάμαι πως περίμενα κάθε Κυριακή να ξεφυλλίσω, να διαβάσω το περιεχόμενό του. Αργότερα στο Γυμνάσιο διάβαζα και παρακολουθούσα Τα Νέα εκτενώς της εποχής του Ανέκδοτου αγώνα. Αργότερα στην Αθήνα στα χρόνια των Σπουδών, από το φτωχικό εισόδημα αγόραζα την εφημερίδα που ήταν λογοκριμένη από τη Δικτατορία όπως οι περισσότερες φυσικά και ανάμεσά τους το Έθνος και η Βραδινή. Μάλιστα στη μνήμη έρχεται ο περιπτεράς που έδινε την εφημερίδα διπλωμένη να μη φαίνεται ο τίτλος της. Η μεταπολίτευση άλλαξε τα δεδομένα και η ελεύθερη κυκλοφορία των εφημερίδων ήταν δεδομένη. Μέχρι και σήμερα, αποζητούν καθημερινά Τα Νέα και το κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Μια συνήθεια πολλών χρόνων που μου πρόσφερε πάρα πολλά. Γι’ αυτό με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό πληροφορήθηκαν τη 48ωρη διακοπή κυκλοφορίας των Νέων, όταν αυτό δεν έγινε κάτω από άλλες πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Λίγα λόγια για έναν ιστορικό Εκδοτικό Οργανισμό που πρόσφερε πολλά στον Τόπο σε όλους τους τομείς αυτού.

Γ.Δ.

Προς επίδοξους

Φιλική και απαραίτητη συμβουλή προς ντόπιους επίδοξους άνδρες ν’ ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου. Βασική αρχή έναντι όλων των άλλων, η αντοχή στην κριτική των Μέσων Ενημέρωσης. Και βέβαια εννοούμε σε κριτική στους ίδιους αλλά και μελών της οικογένειάς τους. Θα πρέπει εκ προοιμίου να έχουν αποφασίσει ότι θα ‘‘εκτεθούν’‘ και πως πρώτο συστατικό της έκθεσης αυτής είναι η προσωπική κριτική. Εάν σήμερα είναι ευαίσθητοι στην αυστηρή κριτική στα έργα και ημέρες του κόμματος που υποστηρίζουν, θα πρέπει να σκεφτούν πως εντονότερη θα είναι η κριτική για τους ίδιους. Εάν δεν αντέχουν την κριτική αυτή, φρόνιμο είναι να κάτσουν σπίτι τους και ν’ ασχοληθούν με τη δουλειά τους. Θα πρέπει να σκεφτούν πως η πολιτική ενασχόληση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό, πως δίνει τροφή, γίνεται αφορμή κάποιοι να θυμηθούν κάποια πράγματα, να πουν μερικές κουβέντες παραπάνω κι ακόμη να δημιουργήσει και φθόνο. Ας τα έχουν αυτά στα υπόψιν τους οι επίδοξοι πολιτικοί μας.

Γ.Δ.

Πολιτική αλήθεια

Θα την πούμε κι ας στενοχωρήσουμε κάποιους που εύχονται κι ελπίζουν σε πρόωρες εκλογές. Λοιπόν, με ρεαλιστική ματιά, θα τους απογοητεύσω και ιδού γιατί. Η διαφορά των 15 μονάδων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνει την όποια διάθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρά τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για τη δραστηριοποίηση της β! αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Λογικό; Λογικότατο. Ποιος τρελός κάνει εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει; Όχι ο Τσίπρας πάντως…

Γ.Δ.

Σοβαρή αιτία

Άρα, μόνον κάτι εξαιρετικά σημαντικό θα υποχρεώσει τον Τσίπρα στο να οδηγηθεί στις εκλογές. Το τι θα είναι αυτό μόνο με εκτιμήσεις μπορεί να το υποθέσει κανείς. Όπως και να ΄χει όμως στον παρόντα χρόνο ούτε η Ν.Δ τις θέλει τι εκλογές πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη β! αξιολόγηση. Βέβαια, εάν και εφόσον οδηγηθούμε σε εκλογές αυτές θα διεξαχθούν σε ιδιαίτερα πολιτικό κλίμα, σε μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις τη νύφη θα πληρώσουν τα μικρά κόμματα.

Γ.Δ.

2016: Μια αιματοβαμμένη χρονιά…

Μας αποχαιρετά σε 2 μέρες το 2016 αφήνοντας μια πικρή επίγευση. Για την χώρα μας μια ακόμη δύσκολη χρονιά που μπορεί να μην είχε εκλογικές αναμετρήσεις και έντονη πολιτική αστάθεια όπως το 2015 είχε ωστόσο και πάλι την οικονομική ανασφάλεια ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό, την μεγάλη υπεροφολόγηση και την φτωχοποίηση. Για τον κόσμο το 2016 ήταν μια αιματοβαμμένη χρονιά. Πολύ αίμα κύλησε και κυλά στην Συρία, πολύ αίμα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με πρόσφατη αυτή του Βερολίνου, πολύ δυστυχία, πολύ θανατικό, πολύ ανέχεια, πολύ προσφυγιά, πολύς φανατισμός, εθνικισμός. Είναι αυτό ακριβώς που αποτυπώνει στο πετυχημένο σκίτσο του Αρκά.

Μ.Ξ.

Πρώτοι στο μπλα μπλα μπλα

Με ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μας ενημερώνει για την σύσκεψη που είχαν όλοι οι βουλευτές του στην ΑΜΘ με τον αναπληρωτή και τον υφυπουργό του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να σχεδιάσουν στοχευμένες δράσεις –λέει η ανακοίνωση– για να φέρουν την ανάπτυξη στην ΑΜΘ που είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Αναρωτιέμαι ακόμη σχέδια επί χάρτου κάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω πόσες φορές τα έχουμε ακούσει αυτά; Υποτίθεται ότι τον είχαν έτοιμο τον σχεδιασμό ακόμη προεκλογικά. Και για μια Διακομματική ακούσαμε από πέρσι για την Θράκη αλλά δεν είδαμε τίποτε…

Θέλω να πω, πως από λόγια και σχέδια και συσκέψεις και μπλα μπλα μπλα άλλο τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ Από έργα δεν βλέπουμε αγαπητοί μου…

Μ.Ξ.

Τα επί μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου

geitonia kleistiΣτην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ξάνθης για το 2016 έγιναν κάποιες αναφορές και νύξεις σε επί μέρους θέματα. Όπως το θέμα του «πόθεν έσχες», για το οποίο ο Δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε το Σώμα ότι θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά έως τις 15 Ιανουαρίου. Ο εορτάζων Μανώλης Φανουράκης έθεσε αρχικά μία ερώτηση αναφορικά με την διαγράμμιση του δρόμου στο Καρυόφυτο, όπου διαπίστωσε ότι οι γραμμές έχουν σβηστεί εντελώς. Ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι υπάρχει μελέτη και είχε προγραμματιστεί διαγωνισμός, ο οποίος δεν έγινε λόγω της αλλαγής του νόμου το καλοκαίρι. Ένα άλλο θέμα που έθιξε ήταν αυτό της Γειτονιάς του Αη-Βασίλη, αναφέροντας ότι πολλά σχολεία την βρήκαν κλειστή σε πρωινές επισκέψεις που έκαναν. Όπως είπε, θα πρέπει ο δήμος να δει του χρόνου νωρίτερα τι θέλει να κάνει και να υπάρξει καλύτερη οργάνωση. Είναι αλήθεια ότι το κρύο κράτησε τον κόσμο μακριά από τον ‘’Γειτονιά’’ φέτος.

Χ.Δ.

15 μήνες φυλακή για διατάραξη θρησκευτικής σύναξης

Χριστουγεννιάτικο ‘’δώρο’’ πήρε 36χρονη Ρομά, η οποία προκάλεσε φασαρία το πρωί των Χριστουγέννων κατά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Εμφανιζόμενη στην γεμάτη κόσμο εκκλησία, επικαλέστηκε ότι ήθελε να πάρει κάποια κλειδιά από έναν εκ των ιερέων του ναού και δεν απομακρυνόταν παρά τις παραινέσεις πολλών. Τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς, καθώς είναι ‘’γνωστή’’ στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης για υποθέσεις χρήσης ναρκωτικών και πορνείας, έχοντας και προηγούμενες καταδίκες. Η τετελεσμένη απόφαση της αυτόφωρης διαδικασίας ήταν 15 μήνες φυλάκιση για διατάραξη θρησκευτικής σύναξης. Μάλιστα μετά την ανάκριση, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τριών χρόνων, ενώ η δικαστής αποφάσισε την ποινή φυλάκισης των 15 μηνών. Η απόφαση επικυρώθηκε άμεσα χωρίς δυνατότητα αναστολής, καθώς είχε δοθεί αναστολή στην ίδια στο παρελθόν. Η 36χρονη έχει στο ‘’ενεργητικό’’ της πολλές καταδίκες, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης τρεις φορές μέχρι σήμερα. Μία από τις τραγικές φιγούρες της πόλης, που περιφέρεται συχνά στο κέντρο της Ξάνθης σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …