Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ ενώνει Ξάνθη και Esslingen Γερμανίας

Το Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ ενώνει Ξάνθη και Esslingen Γερμανίας

0
nipiagogeio zalaxa

Οικονομική στήριξη από την ελληνική κοινότητα Esslingen για τα ξανθιωτάκια του 7ου Νηπιαγωγείου – Συγκέντρωσαν 1.000 ευρώ σε πρώτη φάση για την αγορά εξοπλισμού

Τα 5χρονα νήπια συγκίνησαν τους ομογενείς, αποστέλλοντας ένα ντοσιέ με ζωγραφιές τους, αφιερωμένο στους Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα δημιούργημα των ρωμαίικων κοινοτήτων και της νεοελληνικής κοινοτικής αντίληψης, όπως έχει γράψει ο Δημήτρης Μαυρίδης. Εκμεταλλευόμενες τον πλούτο που προσκομίζει η καλλιέργεια και η εμπορία του καπνού (που αρχίζει στην Ξάνθη από τον 18ο αιώνα) και το ενδιαφέρον του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι ρωμαίικες κοινότητες κυριαρχούν κοινωνικά και οικονομικά κατά τα μέσα του 19ου αιώνα στην περιφέρεια της Ξάνθης και της Καβάλας και ανοικοδομούν, μετά το 1840, την σε παρακμή ευρισκόμενη πόλη της Ξάνθης, δημιουργώντας ένα αστικό, εμπορικό, βιοτεχνικό και βιομηχανικό κέντρο. Μαζί με την ανάδειξη της ελληνικής εθνικής ταυτότητας αναδεικνύεται και εκδηλώνεται με ένταση η συλλογική συγκρότηση των κοινοτήτων. Μέριμνα προς την εκκλησία, την συντεχνιακή οργάνωση, την φιλανθρωπία και την παιδεία. Οι πλούσιοι έμποροι ανταγωνίζονται σε δωρεές. Διατηρείται και λειτουργεί ακόμη σήμερα το σχολείο στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βλασίου, το Νηπιαγωγείο Ζαλάχα, ενώ η Ελληνική Σχολή, το Παρθεναγωγείο Ματσίνη και το Νηπιαγωγείο Στάλιου, βρίσκονται μαζί με το μητροπολιτικό μέγαρο δίπλα στον μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Ο Θεόδωρος Ζαλάχας και το Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’

zalaxasΟ Θεόδωρος Ζαλάχας, καπνέμπορος, Μεγαλοσχολίτης και πατριδολάτρης, ανήγειρε νηπιαγωγείο στην συνοικία Σαμακώβ, που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όριζε στη διαθήκη του, που συνέταξε το 1884, ότι αφήνει τρεις αποθήκες του στην πόλη, που τα εισοδήματά τους «θα χρησιμεύσουν αιωνίως και επ’ άπειρον εις την διατήρησιν του εν Ξάνθη Νηπιαγωγείου, όπερ και εγώ διατηρώ». Ο Θεόδωρος Ζαλάχας άφησε και κληροδότημα στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», ώστε «εκ των τόκων του ποσού τούτου, ο εν λόγω σύλλογος θέλει επιμελείσθαι να σπουδάζωσι τρία ή και πλείονα, αναλόγως του εισοδήματος, άρρενα παιδία εκ της πατρίδος μου Ξάνθης». Οι υπότροφοι, αφού συνέχιζαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, είχαν την υποχρέωση «να διδάξωσι εν τη πατρίδι μου Ξάνθη και αν αυτή δεν έχει ανάγκην, εις άλλα μέρη της Θράκης ή της Μακεδονίας κατά την έγκρισιν του Συλλόγου». Ο ίδιος ο Θεόδωρος Ζαλάχας πραγματοποίησε δωρεές για τον ελληνικό στόλο, το ορφανοτροφείο των Αθηνών, το ελληνικό νοσοκομείο Κωνσταντινουπόλεως, το ελληνικό ορφανοτροφείο Κωνσταντινουπόλεως και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Παλιός μαθητής του Νηπιαγωγείου έγινε ο νέος ‘’ευεργέτης’’ του

Το 7ο Νηπιαγωγείο ή Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ είχε αρκετά κτηριακά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς μετρά περισσότερο από έναν αιώνα από το 1881 που ανηγέρθη. Πριν λίγα χρόνια ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης επιχορήγησε την επισκευή της στέγης του νηπιαγωγείου, ενώ όπως μας μετέφερε η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Κατερίνα Κουγιουμτζόγλου, φέτος είναι μία από τις λίγες χρονιές που δεν υπάρχουν προβλήματα υγρασίας και διαρροών από την στέγη μετά και από την βοήθεια της σχολικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης, που συμβάλλει κατά το δυνατόν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Όπως πολλά σχολεία, όμως, στις μέρες μας, και το 7ο Νηπιαγωγείο έχει πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό, παιχνίδια, γραφικές ύλες κ.ά. Αυτή η εικόνα έκανε ένα παλιό μαθητή του σχολείου, τον Αντώνη Βασιλειάδη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Έσλινγκεν στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, να κινητοποιηθεί. Όπως δήλωσε στο «Ε»: «Ο Ζαλάχας δώρισε το κτήριο πριν από 100 και πλέον χρόνια. Εμείς οφείλουμε σήμερα να του πούμε ευχαριστώ για τα τόσα παιδιά που βοήθησε. Σ’ αυτό κυρίως στόχευε η κίνησή μας και στην ευαισθητοποίηση όσων μπορούν γενικά να βοηθούν σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο». Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη, μίλησε με τις νηπιαγωγούς και αποφάσισε να απευθυνθεί στα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Έσλινγκεν, ανάμεσα στα οποία και κάποιοι Ξανθιώτες. Μέσα σε δύο περίπου μήνες συγκέντρωσαν 1.000 ευρώ, ενώ η συλλογή χρημάτων συνεχίζεται και για άλλες ανάγκες του νηπιαγωγείου.

Εκδήλωση ευχαριστίας για τους ευεργέτες και δωρητές και παρακίνηση για τους σύγχρονους Έλληνες

vatou ekdilosiΣτα τέλη Νοεμβρίου βρέθηκε στο Έσλινγκεν και στην εκεί ελληνική κοινότητα μία από τις νηπιαγωγούς του σχολείου, η κα Αρετή Βατού, προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό ποσό σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι ομογενείς. Τόσο τα μέλη της κοινότητας, όσο και το προσωπικό του Νηπιαγωγείου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Αναστάσιο Μάρκου, για την άδεια που παρείχε, όσο και προς τον κ. Παναγιώτη Συρόπουλο για την διαμεσολάβησή του. Στόχος της εκδήλωσης ήταν από την μια η ευχαριστία προς τους κατά καιρούς Έλληνες ευεργέτες και δωρητές, αλλά και μια παρακίνηση για τους σύγχρονους Έλληνες. Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Παναγιώτης Πάρτσος, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε συγχαίρει τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας για την στήριξή τους προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες που δοκιμάζονται, κυρίως στην ακριτική Θράκη.

 

Χαμόγελα για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ζαλάχα, δάκρυα συγκίνησης για τους ομογενείς

zalaxa zografiesΌπως ανέφερε στο «Ε» η κα Βατού: «Υπάρχουν πολλές ανάγκες, όπως στα περισσότερα σχολεία σήμερα. Με τα χρήματα αυτά θα αγοράσουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, γιατί ο παλιός δεν εξυπηρετεί πλέον τα 35 παιδιά που έχουμε, όσο και κάποια παιχνίδια και γραφικές ύλες». Η ίδια τόνισε την μεγάλη τιμή που έγινε στο πρόσωπό της από την ελληνική κοινότητα, στην οποία ως μικρό αντίδωρο προσέφεραν ένα ντοσιέ με ζωγραφιές των παιδιών. Μαζί με το βίντεο που ετοίμασαν οι κυρίες: Κουγιουμτζόγλου, Σταμπουλή και Βατού με εικόνες από την Ξάνθη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, συγκίνησαν τους ομογενείς, στους οποίους τα μικρά Ξανθιωτάκια αφιέρωσαν τα έργα τους: «Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…