Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβληματίζει στην πράξη πλέον ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Προβληματίζει στην πράξη πλέον ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

0
dikigoroi pol dik16

Ενημερωτική διημερίδα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης για τα πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου

Σπ. Τσαντίνης: «Κάθε νέο νομοθέτημα δημιουργεί ‘’αδικίες’’, αλλά μην ξεχνάμε ότι αξιολύπητος δεν είναι μόνο ο οφειλέτης, αλλά και ο δανειστής»

Το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης διοργάνωσε ενημερωτική διημερίδα για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενήθηκαν έγκριτοι νομικοί όπως οι κύριοι: Δημήτριος Κράνης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου – Διευθυντής Σχολής Δικαστών, Σπυρίδων Τσαντίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ και Βασίλειος Χατζηιωάννου, Λέκτωρ Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Στόχος της επιμορφωτικής διημερίδας ήταν η ανάλυση πρακτικών ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις αρχές του έτους και την εφαρμογή πλέον του ΚΠΟΛΔ – Ν. 4335/2015. Ο νέος Κώδικας, παρά τις οξείες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στον νομικό κόσμο, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα και την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, εντέλει ψηφίστηκε από την Βουλή το καλοκαίρι του 2015 και έγινε νόμος του κράτους με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ο αντίκτυπος των σημαντικών αλλαγών που επιφέρει δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη σε όλη του την έκταση, αφού μετρά λιγότερο από έναν χρόνο εφαρμογής.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σε επίκαιρα ζητήματα ασφαλιστικών μέτρων και γενικότερου δικονομικού ενδιαφέροντος, σε τεχνικά νομικά θέματα αναφορικά με την τακτική διαδικασία, την απόδειξη, τις ειδικές διαδικασίες, την εκούσια δικαιοδοσία και την αναγκαστική εκτέλεση. Όπως δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση-Σιούτη, η διημερίδα εκπλήρωσε πλήρως τον σκοπό της, φωτίζοντας πολλές άγνωστες και αμφισβητούμενες πτυχές του νέου Κώδικα, ενώ με την συμμετοχή, τις ερωτήσεις, αλλά και την κατάθεση των εμπειριών από πλευράς του δικηγορικού κόσμου της Ξάνθης προέκυψε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

Σπ. Τσαντίνης: «Κάθε νέο νομοθέτημα δημιουργεί προβλήματα, αλλά αυτό επηρέασε ‘’κεντρικές αρτηρίες’’»

Μιλώντας στο «Ε» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΔΠΘ, Σπύρος Τσαντίνης, αναφορικά με τις αιτιολογημένες ή όχι αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου το προηγούμενο διάστημα δήλωσε: «Κάθε νέο νομοθέτημα δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, προβλήματα στην εφαρμογή του, ιδίως στην πρώτη εφαρμογή του. Αυτό δεν είναι ίδιον μόνο του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Το συγκεκριμένο, βέβαια, έχει επηρεάσει ‘’κεντρικές αρτηρίες’’ θα λέγαμε της Πολιτικής Δικονομίας, όπως είναι οι προθεσμίες και οι τυπικές προϋποθέσεις διαφόρων διαδικαστικών πράξεων. Αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα της Πολιτικής Δικονομίας και ήταν και αρκετά μαζί, επομένως υπάρχουν κάποιοι κλονισμοί και κάποια αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Η πράξη θα δώσει εν τέλει την λύση. Το πρόβλημα είναι ότι το τίμημα της λύσης αυτής είναι η για κάποιο χρονικό διάστημα αβεβαιότητα και κάποιες ‘’αδικίες’’, που πάντοτε παράγονται εις βάρος κάποιων. Ό,τι και να γίνει όμως, κάθε καινούρια νομοθετική πρωτοβουλία έχει αυτά τα μειονεκτήματα και αυτές τις παρενέργειες.

Επιβαρύνει τελικά ο νέος Κώδικας τους πολλούς οφειλέτες της χώρας;

dikigoroi koino16Ερωτώμενος ο κ. Τσαντίνης αν ο νέος Κώδικας επιβαρύνει κυρίως τους οφειλέτες, απάντησε: «Οι διαδικασίες που αλλάζουν σίγουρα επιβαρύνουν τους οφειλέτες, αλλά να ξέρετε ότι η οικονομική κρίση έχει πάντα δύο όψεις. Οι πολλοί οφειλέτες σημαίνουν και πολλούς δανειστές. Και πολλές φορές τις μέρες της κρίσεως αξιολύπητος είναι και ο δανειστής. Υπάρχει ο μικροδανειστής, ο μικροέμπορος, ο επιτηδευματίας, ο προμηθευτής, ο οποίος είναι και αυτός στην αλυσίδα της παραγωγής και της οικονομικής δράσης και αυτός υποφέρει αν του χρωστάνε. Ένας παλιός δικηγόρος συνήθιζε να λέει όταν τον ρωτούσαν τι κάνει: ‘’Καλά είμαστε, δεν μας χρωστάει και κανένας’’. Στοιχείο της ευτυχίας του, δηλαδή, ήταν να μην του χρωστάνε. Δεν είναι μόνο οι ‘’κακές’’ τράπεζες που επωφελούνται, λοιπόν, με τις αλλαγές. Το σύστημα γενικά στην Ελλάδα που είναι σε κρίση δημιουργεί προβλήματα για όλους. Είναι κακό και δεν παράγει και κάτι εν τέλει να χωρίζουμε τον κόσμο σε δανειστές και οφειλέτες. Όλοι υποφέρουν. Και ο οφειλέτης οφείλει επειδή κάποιος άλλος του οφείλει. Γίνεται δυστυχώς ένας φαύλος κύκλος».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…