Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ένσταση για την «τιμή των όπλων»

Ένσταση για την «τιμή των όπλων»

0
oikonomiki dec16

Καταθέτει σήμερα ο δήμος Ξάνθης για την βαθμολογία του στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και τα 8,7 εκ. ευρώ που …πέταξαν

5,41 ο βαθμός του ελέγχου για το δήμο Ξάνθης. Πέμπτος και …καταϊδρωμένος – Στην ωρίμαση των έργων … «πατώσαμε»!

Τρέχουν και δεν φτάνουν στον δήμο Ξάνθης προκειμένου να καταθέσουν Ένσταση επί της βαθμολόγησης στον Έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητας Στρατηγικής ΒΑΑ. Έτσι χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής συγκάλεσε εκτάκτως τα μέλη σε συνεδρίαση προκειμένου να καταστεί δυνατό σήμερα που εκπνέει η προθεσμία να καταθέσουν την ένσταση. Μια ένσταση που κατατίθεται για την «τιμή των όπλων» καθώς όπως εξήγησε η νομική σύμβουλος κα Ελένη Χατζηιλιάδου κινδυνεύει ακόμη και με απόρριψη για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους αν έχει εξαντληθεί η δαπάνη ή κλείσει το πρόγραμμα, όπως εξήγησε.

Επιμένει ο Παπαδόπουλος ότι η πρόταση του δήμου ήταν πολύ καλή αλλά …αδικήθηκε στην βαθμολογία!

Με μοναδικό το θέμα της ένστασης και παρόντων των μελών της Οικονομικής αλλά και του υπεύθυνου Προγραμματισμού κ. Παυλίδη, ο κ Παπαδόπουλος έχοντας στα χέρια τον «έλεγχο» του δήμου που αξιολογήθηκε με 5,41 έναντι 7,12 της Αλεξανδρούπολης, 6,94 της Καβάλας, 6,53 της Δράμας και 6,04 της Ροδόπης, δηλαδή με τον μικρότερο βαθμό, δεν πτοήθηκε αλλά επέμενε ότι η πρόταση του δήμου ήταν πολύ καλή αλλά ότι αδικήθηκε από τους αξιολογητές.

Φανουράκης: «Δεν καταθέτεις σχέδιο με 50% ωριμότητα στα έργα…»

Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Φανουράκη που καταλόγισε ανικανότητα στον μηχανισμό του δήμου να συντάξουν μια αξιόπιστη και σύμφωνη με τον Οδηγό πρόταση ώστε να διεκδικήσει τα έργα των 8.7 ευρώ. Εγκάλεσε επίσης τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο για το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα το αντιμετώπισε με προχειρότητα δεν το έθεσε σε διαβούλευση με την κοινωνία με την αιτιολογία ότι ήταν ανταγωνιστικό και δεν θα έπρεπε να το μάθουν οι ανταγωνιστές και ότι το έφερε βιαστικά στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ εξέπνεε η προθεσμία υποβολής της πρότασης. Του καταλόγισε ευθύνες επίσης και για το γεγονός ότι έδωσε 23.000 ευρώ για μελέτη έργων 8.6 εκ. ευρώ.

Στην Ποιότητα της Στρατηγικής πάμε καλά….

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του ΒΑΑ που δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα μεμονωμένα αλλά να εντάσσονται σ’ ένα γενικό σχεδιασμό στον αστικό ιστό και να «κουμπώνουν» όπως είπε μεταξύ τους και ως προς αυτό η πρόταση της Ξάνθης αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό και συγκεκριμένα με 2,25 ενώ η πρώτη η Αλεξανδρούπολη με 2,73 και η Καβάλα που ήρθε δεύτερη στην συνολική βαθμολογία σ’ αυτό το σκέλος πήρε μόνο 1,25. Σ’ ότι αφορά τις άλλες προτάσεις η πρόταση της Δράμα έλαβε 2,35 και της Κομοτηνής 1,28.

Στην ωρίμαση των έργων …πατώσαμε!

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΒΑΑ της Ξάνθης αποδείχθηκε η ωρίμαση των έργων που συγκέντρωσε την μικρότερη βαθμολογία με 1,46 έναντι 3,26 της Κομοτηνής που ήλθε πρώτη στην κατάταξη, με δεύτερη την Καβάλα με 3,14, τρίτη την Αλεξανδρούπολη με 2,89 και τέταρτη τη Δράμα με 2,68. Αναφορικά με το κριτήριο της ικανότητα και αντιπροσωπευτικότητας εταιρικού σχήματος η Ξάνθη ήρθε δεύτερη με 1,10 και πρώτη την Καβάλα με 1,25 και τους υπόλοιπους δήμους με 0,90.Τέλος στο κριτήριο της Συμμετοχικότητας στην Κατάρτιση της Στρατηγικής ΒΑΑ μόνο η Καβάλα βαθμολογήθηκε με 0,90 και όλοι οι υπόλοιποι με 0,60.Να σημειώνουμε ότι η συνεδρίαση έκλεισε με την επισήμανση του κ. Αγκόρτσα ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών ώστε να ειπωθούν κάποια πράγματα έξω από τα δόντια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…