Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με το… σταγονόμετρο βάζουν πετρέλαιο οι Ξανθιώτες

Με το… σταγονόμετρο βάζουν πετρέλαιο οι Ξανθιώτες

0
petrelaio

Οικοδομές που παραγγέλνουν 500 λίτρα πετρέλαιο για να ‘’βγάλουν’’ μόνο τις πολύ κρύες μέρες

Νέο ‘’λουκέτο’’ σε βενζινάδικο – Από 85 βενζινοπώλες το Σωματείο αριθμεί πλέον μόνο 46, δηλώνει ο πρόεδρος κ. Ευστρατίου

Απογοήτευση και απελπισία κυριαρχεί όσον αφορά στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Ξάνθης, Βασίλη Ευστρατίου, ο οποίος τονίζει ότι τόσο οι επαγγελματίες του κλάδου, όσο και οι καταναλωτές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δύο μήνες μετά την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τον υδράργυρο να κινείται κοντά στο μηδέν, οι παραγγελίες και η κινητικότητα στα πρατήρια καυσίμων της Ξάνθης είναι αισθητά μειωμένη, ως συνάρτηση της αυξημένης τιμής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, της καθυστέρησης κατάθεσης του επιδόματος θέρμανσης και των φορολογικών βαρών που πρέπει κάθε νοικοκυριό να καταβάλει τις επόμενες μέρες.

Παραγγελίες για 500 λίτρα πετρέλαιο σε οικοδομές, που φτάνει μόνο για λίγες μέρες

Η οικονομική στενότητα και τα πολλά κρούσματα απλήρωτων κοινοχρήστων που έχουν παρατηρηθεί τελευταία, οδηγούν πολλές οικοδομές σε παραγγελίες 500 ή 1.000 λίτρων πετρελαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Ευστρατίου: «Έχουμε πλέον παραγγελίες σε οικοδομές τόσο μικρές, όσο βάζαμε παλιότερα σε μονοκατοικίες. Η τιμή του πετρελαίου, που είναι αυξημένη φέτος γύρω στα 90 λεπτά, μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις του κάθε σπιτιού στο τέλος της χρονιάς, έχουν κάνει τους καταναλωτές διστακτικούς. Παραγγέλνουν μόνο για περάσουν λίγες μέρες, ελπίζοντας να ‘’μαλακώσει’’ ο καιρός και να μην χρειαστεί να ανάψουν». Η θέρμανση εξελίσσεται σε πολυτέλεια για πολλά σπίτια, που περιμένουν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τον λέβητα. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μικρή αύξηση των παραγγελιών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά όχι κάτι το αξιοσημείωτο», σημείωσε ο κ. Ευστρατίου. Ήδη έχει καταγραφεί μεγάλη πτώση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και αυτό αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όλους όμως οικονομικούς. «Σε σχέση με πέρυσι, τα πράγματα είναι χειρότερα, τόσο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε η επιδότηση, όσο και γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι αισθητά πιο ακριβό», ανέφερε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ξάνθης, τονίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια ανοδική πορεία των καυσίμων γενικότερα.

Επιβεβαιώθηκαν οι διαμαρτυρίες των πρατηριούχων για τον ΕΦΚ

Μάλιστα ο κ. Ευστρατίου αναρωτήθηκε, αυτό που καθημερινά εισπράττει από τους πελάτες του: «Την ώρα που κάποιος σκέφτεται πώς θα πληρώσει την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφάλειές του, τα τέλη κυκλοφορίας, μπορεί να σκεφτεί και το πετρέλαιο θέρμανσης;», εξηγώντας ότι πλέον η πτώση δεν παρατηρείται μόνο στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στην κατανάλωση της βενζίνης. Αναφερόμενος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τόνισε: «Ζητούσαμε σε όλους τους τόνους να μην αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από το υπουργείο και οι προβλέψεις μας, ότι θα έχουμε μια μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν».

Νέο ‘’λουκέτο’’ σε βενζινάδικο – Απέμειναν οι μισοί σχεδόν πρατηριούχοι τα τελευταία χρόνια

Με ένα νέο ‘’λουκέτο’’ σε βενζινάδικο στο Νεοχώρι Σταυρούπολης, επανήλθε και το θέμα του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων του κλάδου. «Ήμασταν 85 πρατηριούχοι στο Σωματείο της Ξάνθης και έχουμε απομείνει μόνο 46 μέσα σε λίγα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευστρατίου, τονίζοντας ότι τα περιθώρια ανάκαμψης είναι πλέον μηδαμινά, ενώ όσες επιχειρήσεις κλείνουν, αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν. Οι βενζινοπώλες, μάλιστα, αδυνατούν να παρέχουν διευκολύνσεις στους πελάτες τους, αφού η ρευστότητα είναι ένα καθημερινό ζητούμενο γι’ αυτούς. «Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε πίστωση σε κάποιον όσο καλός πελάτης και να είναι, όσα χρόνια και να συνεργαζόμαστε. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να προκαταβάλουμε τα χρήματα την προηγούμενη μέρα για να παραλάβουμε καύσιμα την επόμενη», σημείωσε ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…