Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Μαθαίνοντας το άθλημα της ξιφασκίας στην Ξάνθη!

Μαθαίνοντας το άθλημα της ξιφασκίας στην Ξάνθη!

0
xifaskia 2

Για πρώτη φορά στην πόλη μας λειτουργεί σύλλογος ξιφασκίας για την εκμάθηση του «ευγενούς» σπορ

«Ο καθένας μπορεί να μάθει τις βασικές κινήσεις και να μονομαχεί αρκεί να έχει θέληση και όρεξη» δηλώνει στο «Ε» ο προπονητής Σ. Παρλίτσης

Την πρώτη γνωριμία με το άθλημα της ξιφασκίας και την εξάσκηση σε αυτήν για όσους ενδιαφερθούν πιο ¨ζεστά¨, θέλουν να πετύχουν τα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου ξιφασκίας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγες ημέρες στην Ξάνθη.

Οι δύο νεαροί προπονητές του νεοσύστατου συλλόγου, ο 21χρονος Παντελής Αφορόζης και ο 20χρονος Σέργιος Παρλίτσης, φοιτητές στην Ξάνθη, παράλληλα με τις σπουδές τους αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκμάθηση του αγαπημένου τους σπορ σε επίδοξους Ξανθιώτες… ξιφομάχους.

Ο εκ των προπονητών, Σέργιος Παρλίτσης, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε τους λόγους που προχώρησαν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ίδρυση του συλλόγου.

Σ.Π.: «Τόσο εγώ όσο και ο έτερος προπονητής Παντελής Αφορόζης που είναι και πανελληνιονίκης στην ξιφασκία, ασχολούμαστε με το άθλημα εδώ και χρόνια και η σκέψη για τη δημιουργία ενός συλλόγου υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό μας. Τελικά τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσαμε, με τη συνδρομή του κ. Θέμη Αγγελακόπουλου (ΠΑΣ Θράκες) ο οποίος ανέλαβε το οργανωτικό κομμάτι, να προχωρήσουμε στην έναρξη και να αρχίσουμε τις προπονήσεις και τα μαθήματα στο κοινό. Ήδη από την πρώτη στιγμή λειτουργίας περίπου 10 άτομα διαφόρων ηλικιών γράφτηκαν και ξεκίνησαν προπονήσεις, ενώ προχωρήσαμε στη δημιουργία δύο τμημάτων, παιδικού (7-12 ετών) και ενηλίκων (13+ ετών) ώστε ανάλογα με την ηλικία να δημιουργούνται ¨ζευγάρια¨ για τις προπονήσεις. Εξάλλου αν και καινούριος σύλλογος ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους συμφοιτητές μας αλλά και όσοι ακούν για την ξιφασκία δείχνουν ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευχάριστο όσο και ευγενές άθλημα, ενώ με την έλευση του νέου έτους αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση επίδοξων ξιφομάχων».

Για τις ικανότητες που χρειάζεται κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ξιφασκία αλλά και το πώς εξασκείται ένας ερασιτέχνης αθλητής στην πρώτη του επαφή με το σπορ ο Σέργιος Παρλίτσης ανέφερε:

Σ.Π.: «Αρχικά αυτό που θα πρέπει να διαθέτει είναι όρεξη για να μάθει τις βασικές κινήσεις και δεξιότητες του αθλήματος. Θα πρέπει να δει την ξιφασκία όχι αποκλειστικά ως γυμναστική ή άθλημα, αλλά να έχει θέληση να μάθει πως θα χειριστεί το σπαθί και να μονομαχήσει με κάποιον μέσα στα πλαίσια της ξιφασκίας.

Σίγουρα μία καλή φυσική κατάσταση είναι χρήσιμη, ενώ από εκεί κι έπειτα για έναν αρχάριο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες απαιτήσεις, μιας και αυτές δουλεύονται στη συνέχεια ώστε να τις αναπτύξει. Αντανακλαστικά, τεχνική, ταχύτητα, ευλυγισία, εκρηκτικότητα είναι μερικές από τις ικανότητες που μπορούν να χρειαστούν σε έναν ξιφομάχο αλλά και πολλές ακόμη που, όσο πιο επαγγελματικά ασχολείται κάποιος τις εξασκεί. Χαρακτηριστικό της ξιφασκίας είναι ότι ο κάθε ξιφομάχος αποκτά το δικό του στυλ, για παράδειγμα εάν δεν είναι γρήγορος μπορεί να το αναπληρώσει με την τεχνική κλπ. Βέβαια εφ’ όσον είναι σε προχωρημένο επίπεδο, κάποιος επαγγελματίας ξιφομάχος θα πρέπει να διαθέτει ένα συνδυασμό των παραπάνω δεξιοτήτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι που θα εγγραφούν σε κάποιο από τα τμήματα, θα εξασκηθούν με τον βασικό εξοπλισμό που παρέχει για τις προπονήσεις ο σύλλογος και αποτελείται από κράνος, προστατευτικά και φυσικά το σπαθί, το οποίο όμως για τους αρχάριους δεν είναι το κλασικό που χρησιμοποιείται σε επίσημους αγώνες αλλά εκπαιδευτικού τύπου, ενώ για τα παιδιά είναι πλαστικό και ελαφρύτερο.

«Έχουμε προμηθευτεί τον βασικό εξοπλισμό με τον οποίο θα μπορούμε να δουλεύουμε με ασφάλεια και θα προσθέτουμε διάφορα όργανα όσο υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο», σημειώνει ο προπονητής κ. Παρλίτσης υπογραμμίζοντας πως: «Είναι γεγονός πάντως ότι όσοι δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον στη συνέχεια συνήθως αγοράζουν το δικό τους σπαθί, κράνος κλπ. για να συνηθίζουν με αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα αλλάζουν».

Οι προπονήσεις του συλλόγου ξιφασκίας γίνονται στο γυμναστήριο του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κάθε Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή ώρες 18:00-20:00.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή/συνδρομή και τις ειδικές προσφορές σε διάφορα ¨πακέτα¨ όταν πρόκειται για αδέρφια, φοιτητές, άνεργους, ομάδες κλπ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλ: 6989440430, 6951913429, 6982064269 και στο email: info.fencing.xanthi@gmail.com.

Λίγα λόγια για το άθλημα της Ξιφασκίας.

Η ξιφασκία είναι ένα σπορ αίθουσας που διέπεται από την φιλοσοφία ενός αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσπαθείς να αγγίξεις τον αντίπαλο χωρίς να του επιτρέπεις να σε αγγίξει. Η εκμάθησή της γίνεται σε κλειστή αίθουσα με ειδικό εξοπλισμό και υπό την καθοδήγηση προπονητή.

Η ξιφασκία βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως : την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (reflex). ΄Ετσι χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.

Σήμερα η ξιφασκία είναι ένα ειρηνικό και απολύτως ασφαλές άθλημα. Θεωρείται ευγενές και αυτό ίσως είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κρατήσει – και της αξίζει άλλωστε – από τους προγόνους της. Στις μέρες μας έχει αποποιηθεί και το χαρακτηρισμό του αθλήματος των βασιλέων και των ηγεμόνων, αφού όλο και περισσότερα παιδιά κατακλύζουν τους συλλόγους – που δεν είναι πια κλειστές λέσχες και clubs). Απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 7 χρονών.

Οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν τον εξοπλισμό των αθλητών εκμηδενίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού : Οι στολές των αθλητών κατασκευάζονται από συνθετικό ανθεκτικό υλικό κέβλαρ (το υλικό που χρησιμοποιείται στις θωρακίσεις αυτοκινήτων και στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων).

 Οι μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπο διαθέτουν ενισχυμένο μεταλλικό πλέγμα και fiberglass με μεγαλύτερο θώρακα για το λαιμό.

Τα ξίφη κατασκευάζονται από ειδικά κατεργασμένο άθραυστο ατσάλι.

* Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…