Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χάνει η Ξάνθη τα 8,6 εκατ. της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης;

Χάνει η Ξάνθη τα 8,6 εκατ. της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης;

0
dimotiki agora

Καβάλα και Αλεξανδρούπολη είναι σε πρώτη φάση οι δύο πόλεις που θα μοιραστούν το πακέτο των 17 εκατ. ευρώ

Χαρ. Δημαρχόπουλος: «Θα υποβάλουμε ένσταση τις επόμενες μέρες, αφού εξετάσουμε τον τρόπο μοριοδότησης»

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε «μήλον της έριδος» εξελίχθηκε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ύψους 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανταγωνιστικό πρόγραμμα που θα δοθεί μόνο σε δύο από τους 5+1 μητροπολιτικούς δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Ξάνθης, Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας, Αλεξανδρούπολης + Ορεστιάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την Περιφέρεια, οι δύο δήμοι που θα λάβουν τον ‘’μποναμά’’ των 8,6 εκατ. έκαστος είναι αυτοί της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Μια σημαντική οικονομική ενίσχυση που θα κατευθυνθεί σε μια σειρά έργων, ανάλογα με τον φάκελο που κατέθεσε ο κάθε δήμος, που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα των πόλεων, σε μια περίοδο παντελούς σχεδόν διακοπής των χρηματοδοτήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρώτη η Αλεξανδρούπολη και ακολουθεί η Καβάλα με έργα στα λιμάνια τους

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης αλλά και αυτός της Καβάλας, είναι οι δύο δήμοι από τους έξι μεγάλους της ΠΑΜ-Θ, οι οποίοι θα λάβουν τα αναλογούντα από το ΒΑΑ. Παρότι δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις, οι Δήμαρχοι έχουν ενημερωθεί, γι’ αυτό και σε δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Λαμπάκης, όσο και η κα Τσανάκα, εξέφρασαν την χαρά τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που κατέθεσαν. Προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν ομαδικά σχεδόν δύο χρόνια φορείς και πρόσωπα του κάθε δήμου, ώστε να παρουσιάσουν μελέτες και σχέδια με υψηλό βαθμό ωριμότητας. Τα έργα βελτίωσης στα δύο λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβαλάς προφανώς αξιολογούνται ως σημαντικότερα από άλλα. Οι φάκελοι είχαν κατατεθεί μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξάνθης δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για την πρόταση προς κατάθεση, αφού το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης είχε αποχωρήσει από την συνεδρίαση.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία – Θα υποβάλουμε ένσταση»

dimarxopoulosΤο «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε άμιλλα, καθώς πρόκειται για ανταγωνιστικό πρόγραμμα. «Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκαν οι δύο δήμοι που έχουν επιλεγεί, χωρίς να είναι μέσα σε αυτούς ο δήμος Ξάνθης. Όπως με ενημέρωσε το τμήμα διαχείρισης της πρότασής μας, έχουν εντοπίσει πιθανές διαφοροποιήσεις στην δική μας μοριοδότηση. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες, οπότε θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες και θα καταθέσουμε ένσταση στην Περιφέρεια εντός της προθεσμίας των επτά ημερών που δίνεται», δήλωσε ο ίδιος. Όπως ανέφερε επίσης, υπάρχει η σκέψη και πρόταση προς συζήτηση να αυξηθεί το ποσό που προβλέπεται για τον εν λόγω κωδικό του προγράμματος και να υπάρξει και τρίτος δήμος ωφελούμενος, κάτι που αυξάνει και τις πιθανότητες να είναι και ο δήμος Ξάνθης εντός του σχεδίου ΒΑΑ.

Τι περιλάμβανε ο φάκελος του δήμου Ξάνθης

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του δήμου Ξάνθης στοχεύει σε έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του δημότη μέσα στο αστικό περιβάλλον αλλά και σε έργα και δράσεις που προωθούν και στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Προτεινόμενα έργα είναι μεταξύ άλλων: Η ανάπλαση και η διαμόρφωση των οδών στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στην Πλατεία Εμπορίου. Επίσης η εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας της οδού από την Πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική πλατεία, η ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Βασ. Σοφίας και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Βασ. Σοφίας και Ύδρας, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στον χώρο που βρίσκεται η λαϊκή αγορά, προμήθεια υπόγειων κάδων, αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου πρώην δημαρχείου κ.ά. Επίσης το σχέδιο περιλαμβάνει και προτάσεις άλλων φορέων που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα με επικεφαλής τον δήμο Ξάνθης, όπως του ΕΒΕ, του ΔΠΘ, του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης. Όπως σχολίασε ο κ. Δημαρχόπουλος: «Ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ΒΑΑ, κάποια από τα ανωτέρω έργα είναι αναγκαία για την Ξάνθη και θα πρέπει να τα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, έστω και με δικά μας έξοδα». Ο ίδιος πάντως δεν δέχθηκε τις υποθέσεις και κατηγορίες που διατυπώθηκαν τους προηγούμενους μήνες για πιέσεις και πολιτική επιρροή στην διαδικασία, θεωρώντας ότι η μοριοδότηση έγινε σύμφωνα με τους κανόνες, με την πιθανότητα πάντα να έχουν γίνει κάποια λάθη στον υπολογισμό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…