Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ‘’Ταφόπλακα’’ για τους οινοπαραγωγούς οι αλλαγές στην φορολογία

‘’Ταφόπλακα’’ για τους οινοπαραγωγούς οι αλλαγές στην φορολογία

0
stafylia

Καλούνται να προκαταβάλουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για κρασιά που δεν έχουν ακόμη εμφιαλωθεί – Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για όσους είχαν κρασί προς παλαίωση

Ν. Σγουρίδης: «Με την προπληρωμή του ΕΦΚ και των μέτρων που ίσχυσαν, ‘’στράγγισαν’’ τα οινοποιεία από ρευστότητα»

Οργανωμένο λαθρεμπόριο αντί για έσοδα φαίνεται να έφερε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί. Σε λίγες ημέρες ο ΕΦΚ κλείνει τον πρώτο του χρόνο και οι εισπράξεις για τα ταμεία του κράτους απέχουν πολύ των 65 εκατομμυρίων που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και είχε παρουσιάσει στους δανειστές. Τον Ιούνιο του 2016 είχαν εισπραχθεί μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρά τις επίμονες ερωτήσεις των οινοποιών και των φορέων τους, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για το σύνολο των εισπράξεων από τον ΕΦΚ στο κρασί τους τελευταίους μήνες. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού θεωρεί ότι όλα τα μέτρα που πέρασαν δεν αποδίδουν λόγω της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκαν. Η παραγωγή οίνου, ένας από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που κατάφερε να αναπτυχθεί παρά την κρίση στρεφόμενος στις εξαγωγές, δέχεται καίριο πλήγμα, που απειλεί με λουκέτο πολλούς μικρούς παραγωγούς.

Λαθρεμπόριο κυρίως στο χύμα κρασί – Νέες μέθοδοι φοροδιαφυγής

Η υπερβολική φορολόγηση αποδεδειγμένα δεν οδηγεί τόσο σε αύξηση των κερδών του κράτους, όσο σε εκτίναξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αυτό καταγγέλλουν και τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), αναφέροντας ότι από τον Ιανουάριο του 2016, που επιβλήθηκε ο ΕΦΚ, έως σήμερα οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Χτίστηκαν ακόμη και δεξαμενές κρασιού κάτω από τη γη για να μην είναι εμφανείς στον έλεγχο, ενώ υπολογίζεται ότι το 65% του οίνου στην Ελλάδα παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα παραστατικά, οπότε και φορολογείται. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο οινοπαραγωγός Ναπολέων Σγουρίδης, το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή δύσκολα συναντάται στις νόμιμες επιχειρήσεις που εμπορεύονται εμφιαλωμένο οίνο. Όπως είπε: «Στο χύμα κρασί που πριν είχε π.χ. 1 ευρώ το λίτρο, με τον ΕΦΚ πήγε στο 1,20, οπότε η διαφορά είναι όντως μεγάλη. Στην φιάλη του κρασιού που κοστίζει για παράδειγμα 4, 8 ή 10 ευρώ, αυτή η αύξηση έχει απορροφηθεί από εμάς».

Η προκαταβολή του ΕΦΚ και τα ανελαστικά μέτρα πιθανώς θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλά οινοποιεία

sgouridis napoleonΟινοπαραγωγοί, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν 10.000 ευρώ ή ακόμη και 40.000 ευρώ, βρέθηκαν ξαφνικά πέρυσι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. «Κανείς δεν είχε προϋπολογίσει αυτά τα ποσά στην επιχείρησή του και κυριολεκτικά ‘’στράγγισαν’’ τα οινοποιεία από ρευστότητα», ανέφερε ο κ. Σγουρίδης, εξηγώντας ότι οι επιλογές για τους οινοποιούς ήταν: είτε να δημιουργήσουν φορολογική αποθήκη, καταβάλλοντας τον αντίστοιχο φόρο κάθε φορά που θα έκοβαν κάποιο παραστατικό, είτε να προκαταβάλουν όλο το ποσό. Η πρώτη περίπτωση όμως αύξανε ιδιαίτερα το κόστος, αφού εκτός από την παρακολούθηση του λογιστή, χρειαζόταν και ένας εκτελωνιστής στην όλη διαδικασία. Έτσι οι περισσότεροι επέλεξαν να πληρώσουν όλο το ποσό, για το οποίο δόθηκε η δυνατότητα αποπληρωμής σε τέσσερεις δόσεις. «Φέτος δεν ξέρουμε αν θα ισχύσει και αυτή η διευκόλυνση ή θα πρέπει να πληρώσουμε εφάπαξ», σημείωσε ο ίδιος. Μέσα στον παραλογισμό του μέτρου, δεν εξετάστηκε η ιδιαιτερότητα του προϊόντος, αφού στα οινοποιεία φυλάσσονται ποσότητες παλαιότερων ετών για παλαίωση. Έτσι κάποιοι οινοποιοί κλήθηκαν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κρασί που είχαν στις εγκαταστάσεις τους από το 1993! Εξάλλου, όπως εξήγησε ο κ. Σγουρίδης, κανένας δεν εγγυάται στον παραγωγό ότι το κρασί που προπληρώνει θα καταφέρει να πουληθεί κιόλας ή για πολλούς λόγους δεν θα φτάσει στην αγορά.

Ανελαστικά μέτρα και ελλιπής πρόβλεψη φέρνουν τριβές και με τα τελωνεία

Τα νέα μέτρα σχεδιάστηκαν με προχειρότητα, όπως αναφέρθηκε, καθώς δεν έλαβαν υπόψη πολλά επιμέρους στοιχεία, αφού δεν ερωτήθηκαν οι κατεξοχήν αρμόδιοι για το αντικείμενο. Έτσι, η υπουργική απόφαση περιγράφει ως τελικό προϊόν, που υπόκειται σε ΕΦΚ, το προϊόν που προκύπτει μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. «Αυτά τα ποσοστά ποικίλουν, αφού ανάλογα με το τι είδους κρασί θέλει κάποιος να δημιουργήσει θα ‘’τραβήξει’’ και διαφορετικά ποσοστά σταφυλιού. Εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που ακολουθούν, οι οποίες μειώνουν ουσιαστικά το τελικό προϊόν που παράγεται. Έτσι μένουμε εκτεθειμένοι απέναντι στο τελωνείο, αφού δεν συμβαδίζει η τελική ποσότητα με τα ποσοστά που θέτει η απόφαση», εξηγεί ο κ. Σγουρίδης. Μάλιστα, ο νόμος δεν έχει προβλέψει ούτε την εξαίρεση για κάποιες ποσότητες που προορίζονται για δειγματισμούς και αποστέλλονται σε εκθέσεις στο εξωτερικό, για τις οποίες οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά σαν να τις εμπορεύονται. Η κατάσταση, πάντως, είναι ιδιαίτερα αρνητική για την παραγωγή οίνου, μετά και από μία δύσκολη αν και ποιοτικά καλή χρονιά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…