Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αθώωση για τις «ιερές ανταλλαγές» πρότεινε η εισαγγελέας

Αθώωση για τις «ιερές ανταλλαγές» πρότεινε η εισαγγελέας

0
vatopedi gialaoglou

Για τους μοναχούς Εφραίμ – Αρσένιο είπε: «Δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων»

Σ. Γιαλάογλου: «Άνθρακες ο θησαυρός …για το υποτιθέμενο “σκάνδαλο” Βατοπεδίου»

Την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο μονάχος Αρσένιος, της περιβόητης υπόθεσης των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου, πρότεινε στην εισήγηση της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας Βασιλική Κρίνα.

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση Βατοπεδίου πρότεινε η εισαγγελέας

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας υποστήριξε πως κατά την πολύμηνη ακροαστική διαδικασία δεν αποδείχθηκε δόλος και οι βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται δηλαδή «κατά περίσταση για απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστονίδας και άλλων παροχέων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου». «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα, ούτε αν χαρακτηρίστηκε ως το “σκάνδαλο” της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί Εφραίμ – Αρσένιος επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ», υποστήριξε η εισαγγελέας»

Αναφορικά με τον ρόλο των Εφραίμ και Αρσένιο σημείωσε: “οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους, δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστονίδα τους ανήκει». Συνέχισε δε λέγοντας ότι: «από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές» και ότι μερικά από τα ακίνητα εξαιτίας των ελαττωμάτων που είχαν, όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή». Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενη στους δικαστές: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;». Κατέληξε λέγοντας πως «οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και για αυτό πίστευαν ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες ενώ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί της λίμνης Βιστονίδας και των παρόχθιων περιοχών σημείωσε πως αρμόδια να αποφανθούν σχετικά είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Σ. Γιαλάογλου: «Άνθρακες ο θησαυρός …για το υποτιθέμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου»

Κληθείς να σχολιάσει ο δικηγόρος Ξάνθης κ. Στέργιος Γιαλάογλου, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων Εφραίμ και Αρσένιου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της στοιχειοθέτησης του κατηγορητηρίου, ενοχή των κατηγορουμένων για τις κακουργηματικές πράξεις που τους αποδίδονται στην δικογραφία, γι αυτό και πρότεινε την αθώωσή τους. Αυτό κάτι λέει… Άνθρακες ο θησαυρός δηλαδή»! Ωστόσο ο κ. Γιαλάογλου παρατήρησε πως παρότι η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα ωστόσο δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, την οποία θα πάρουν οι δικαστές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…