Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολλοί φορείς, δύο πορείες, λίγος κόσμος στην απεργία της ΓΣΕΕ

Πολλοί φορείς, δύο πορείες, λίγος κόσμος στην απεργία της ΓΣΕΕ

0
apergia ergatiko12-16

Συρρικνώνονται όλο και περισσότερο οι απεργιακές κινητοποιήσεις – Πολυδιάσπαση, απροθυμία και έλλειψη συντονισμού

Άγγ. Μπεμπεκίδης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τον κατήφορο. Αγωνιζόμαστε γιατί πρέπει να μπει ένα τέλος στις μνημονιακές πολιτικές»

Ημέρα απεργίας η χθεσινή, μετά την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, αλλά λίγοι το κατάλαβαν στην Ξάνθη. Η συμμετοχή ήταν για άλλη μια φορά πολύ μικρή, ίσως μικρότερη από κάθε άλλη φορά. Η διάσπαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η απροθυμία των εργαζομένων για απώλεια χρημάτων και η έλλειψη συνοχής, αφού πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε δική της απεργία η ΑΔΕΔΥ, είναι μερικοί από τους λόγους που αναφέρθηκαν στις συζητήσεις των λίγων απεργών που βρέθηκαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Κανένας λόγος για μαζικότητα, αφού ήταν ελάχιστες όχι μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων, αλλά και οι συμμετέχοντες από τον κάθε κλάδο ή την επιχείρηση. Σε πολλές περιπτώσεις δε ήταν παρόντες μόνο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για λόγους ασφαλείας τραπεζικά καταστήματα της Ξάνθης παρέμειναν κλειστά.

Πολλοί φορείς, δύο πορείες, ελάχιστος κόσμος

Στην απεργία θεωρητικά συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε δική της 24ωρη απεργία πριν από λίγες μέρες χωρίς ιδιαίτερη κινητοποίηση. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν απηύθυνε κανένα κάλεσμα, ενώ στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν λίγοι, με ακόμη λιγότερους να παίρνουν μέρος στην πορεία που ακολούθησε, κυρίως εκπαιδευτικούς και στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μερικοί από τους συγκεντρωμένους δεν ακολούθησαν την πορεία, όπως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε εκεί. Λίγα μέτρα πιο κάτω είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Λαϊκής Αντίστασης, της ΛΑΕ, ένα μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάποιες ακόμη συλλογικότητες του αριστερού χώρου. Στην σύντομη ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελου Μπεμπεκίδη, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες φορείς: Σωματείο ΜΑΙΤΕΧ, Σωματείο Επεξεργασίας Γάλακτος Ροδόπη ΑΕ, Σωματείο Εργατών και Υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ, Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΣΕΚΕ, Οικοδόμων, Καπνεργατών ΣΕΚΑΠ. Όπως τόνισε ο ίδιος: «Είναι ιερή υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όλοι μαζί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και στις επικίνδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τον κατήφορο και να βάλουμε τέλος στην παράνοια. Αγωνιζόμαστε γιατί πρέπει να μπει ένα τέλος στις μνημονιακές πολιτικές, γιατί πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, γιατί πρέπει να μπει ένα τέλος στην φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Δυναμικότερη παρουσία από το ΠΑΜΕ

pame poreia12-16Την μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε αργότερα από την Κεντρική Πλατεία. Μέλη του ΠΑΜΕ, μάλιστα, είχαν βρεθεί από νωρίς το πρωί έξω από την εταιρεία E-VALUE, αποκλείοντας τον χώρο. Στη συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Π.Α.Σ.ΕΒΕ, Γιάννης Βουζαράς. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες δεν πρέπει να υποκύψουν στα νέα ψεύτικα κηρύγματα της κυβέρνησης για δήθεν δίκαιη ανάπτυξη. Τα βάρβαρα μέτρα, που έχουν σαν στόχο να μας εξοντώσουν για να ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν έχουν τελειωμό. Έχουμε υποχρέωση να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, οικοδομώντας τη δική μας συμμαχία με το αγωνιστικό τμήμα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας απέναντι στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπηρέτες, την Ε.Ε και το ΔΝΤ».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…