Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αβεβαιότητα και αντικρουόμενες απόψεις για το μέλλον της ‘’οικίας Χατζιδάκι’’

Αβεβαιότητα και αντικρουόμενες απόψεις για το μέλλον της ‘’οικίας Χατζιδάκι’’

0
xatzidakeio syskepsi

Ενδιαφέρον για διαχείριση από δήμο Ξάνθης και Κέντρο Πολιτισμού – Απογοήτευση από τους πολιτιστικούς φορείς, που βλέπουν τις διαδικασίες να βρίσκονται στο μηδέν

Άτυπη επιτροπή Ξανθιωτών θα καταρτίσει τον κανονισμό λειτουργίας, που θα πρέπει να εφαρμόσει άλλος φορέας, άγνωστος ακόμη

Γράψαμε στο χθεσινό φύλλο του «Ε» για την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού για την λειτουργία του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, της γνωστής ‘’οικίας Χατζιδάκι’’. Επειδή η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αρκεστήκαμε χθες στις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαγναφέρη για το τι συζητήθηκε για το μέλλον του χώρου. Η κατακλείδα ήταν ότι δεν πάρθηκε κάποια τελεσίδικη απόφαση, καθώς θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σε περίπου δέκα μέρες, ώστε να συζητήσουν εκ νέου το καθεστώς λειτουργίας του Πολυχώρου.

Απογοήτευση από τους πολιτιστικούς φορείς που συμμετέχουν

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον τουρισμό Μιχάλης Αμοιρίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Μπούτος, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης Πέπη Στάντζιου, ο πρόεδρος της ΦΕΞ Νίκος Χατζημηλιούδης, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Παναγιώτης Κουτάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΚΕΘΡΑ Βασίλης Αϊβαλιώτης και ο συνταξιοδοτηθείς πλέον αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ξάνθης και υπεύθυνος του έργου, Άγγελος Κολώνιας. Μιλώντας με τον πρόεδρο της ΦΕΞ κ. Χατζημηλιούδη, αντιληφθήκαμε την πλήρη απογοήτευσή του από την πορεία της διαδικασίας λειτουργίας. Όπως είπε: «Παρουσιαστήκαμε με συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις για την λειτουργία του χώρου και είδαμε ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη στα νομικά ζητήματα και στον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση. Η υπόθεση, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμη στο μηδέν». Η κα Στάντζιου από το Λύκειο Ελληνίδων τόνισε ότι το κύριο μέλημα των εκπροσώπων του πολιτισμού που παραβρέθηκαν ήταν να συσταθεί ένας φορέας που θα λαμβάνει υπόψη τις προτροπές και εισηγήσεις των ξανθιωτών. «Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συσταθεί ένα όργανο από ανθρώπους της Ξάνθης, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τις αποφάσεις και εισηγήσεις του οποίου θα εφαρμόζει και θα ενστερνίζεται μια αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας που εδρεύει στην Καβάλα, όπως ακούστηκε στην σύσκεψη», σημείωσε η ίδια.

Άγγ. Κολώνιας: «15 χρόνια ζητάω να γίνει ένας φορέας αρμόδιος για τον Πολυχώρο»

xatzidakeio eisodosΟ αρχιτέκτονας που ήταν όλα αυτά τα χρόνια υπεύθυνος για την εκπόνηση της μελέτης αλλά και τις πολύχρονες εργασίες αποκατάστασης που έγιναν στο κτήριο, Άγγελος Κολώνιας, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Εδώ και 15 χρόνια, πριν ακόμη ξεκινήσει η μελέτη, ζητάω από όλους τους αρμόδιους να συσταθεί ένας φορέας, ο οποίος θα έδινε κατευθυντήριες γραμμές και θα καθοδηγούσε κι εμένα. Τίποτα δεν έγινε, και τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, έγινε η επίσημη παραλαβή και τα εγκαίνια του κτηρίου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ε.Ε., ‘’τρέχουμε και δεν φτάνουμε’’». Ο ίδιος μας εξήγησε ότι στην οικονομοτεχνική μελέτη, που συνέταξε ιδιωτικό γραφείο, προβλέπονται με λεπτομέρεια οι χρήσεις του κάθε ορόφου και του κάθε χώρου. Το σκεπτικό της μελέτης, όπως συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες δομές στο εξωτερικό, είναι να μπορεί να λειτουργεί ο Πολυχώρος αυτόνομα και με αυτάρκεια. «Αυτό προϋποθέτει έσοδα από την εκμίσθωση των διάφορων χώρων (καφετέριας, στούντιο, μουσικής βιβλιοθήκης-δισκοπωλείου, καταστήματος μουσικών οργάνων) τα οποία δεν θα αποφέρουν κέρδη, αλλά θα καλύπτουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου», δήλωσε ο κ. Κολώνιας. Την Δευτέρα θα συναντηθούν τα μέλη της άτυπης επιτροπής (ΦΕΞ, ΠΑΚΕΘΡΑ, Λύκειο Ελληνίδων) και ο κ. Κολώνιας, αφού μελετήσουν την οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να καταρτίσουν τον κανονισμό λειτουργίας. «Δεν ξέρω αν είναι σωστή αυτή η σειρά, να καταρτίσουμε δηλαδή πρώτα έναν κανονισμό λειτουργίας, τον οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει ένας φορέας που θα αναλάβει την διαχείριση».

Επιθυμία Δημαρχόπουλου να αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού την διαχείριση

Εξετάζοντας το νομικό καθεστώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αναλάβει ένας φορέας την διαχείριση του Πολυχώρου, τέθηκε η γνωστή άποψη της ανάληψης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Εργανάπτυξη»της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Την άποψη αυτή υποστήριξαν και οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, Αμοιρίδης και Μπούτος, ενώ υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις αναφορικά με την δυνατότητα εποπτείας των ξανθιωτών στην λειτουργία. Ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε ευθέως ενδιαφέρον να υπαχθεί η διαχείριση στο Κέντρο Πολιτισμού, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και καθώς δεν υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα δημιουργίας νέου φορέα. Μιλώντας με τον πρόεδρο του Κέντρου, Πασχάλη Λύρατζη, εμφανίστηκε διστακτικός καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, π.χ. αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού. Συμφώνησε και αυτός με την σειρά του στο σκεπτικό της τμηματικής παραχώρησης των χώρων μέσω δημοπρασίας, εκφράζοντας ενδοιασμούς για την εμπλοκή του Κέντρου Πολιτισμού με την λειτουργία της καφετέριας σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…