Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό

«Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό

0
panel

13 επενδυτικά σχέδια μέσα σε δυο εβδομάδες από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής στην ΑΜΘ. Εκτιμήσεις για αύξηση του τελικού ενδιαφέροντος

Ενημερωτική ημερίδα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης-Στις 20 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4399/16, οι προοπτικές χρηματοδότησης, τα κίνητρα, οι στοχεύσεις ως προς την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθώς και η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής τους ήταν το θέμα την ημερίδας που διοργάνωσε στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Ξάνθης παρέχοντας την δυνατότητα ενημέρωσης στους επιχειρηματίες της Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος μετά από ένα κενό 2 χρόνων ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2016 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εκπνέει η πρώτη φάση υποβολής των επενδυτικών σχεδίων με δυνητική έγκρισης για χρηματοδότηση αφού σε πρώτο στάδιο αξιολογηθούν από τον αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ισχνή η συμμετοχή αλλά αυξημένο το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών επιχειρηματιών

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο προϊστάμενος του τμήματος Κινήτρων της Περιφέρειας ΑΜΘ Κοσμάς Γρηγοριάδης. Πρόκειται για το αρμόδιο τμήμα που επεξεργάζεται τους υποβληθέντες φακέλους. Αναντίστοιχη με την σπουδαιότητα του θέματος ωστόσο ήταν η συμμετοχή των επιχειρηματιών της Ξάνθης γεγονός που σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης τονίζοντας ότι περίμενε περισσότερο ενδιαφέρον. Σημείωσε δε ότι η ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νόμου προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη απορρόφηση χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις του νομού μας. Πράγματι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν ενδιαφέρον υποβάλλοντας ερωτήσεις μετά το πέρας της ενημέρωσης από τον κ. Γρηγοριάδη. Ο ίδιο μιλώντας στο «Ε» για τα πλεονεκτήματα του νέου αναπτυξιακού τόνισε: «Η ύπαρξή του και μόνο είναι ένα πλεονέκτημα καθώς είναι ένα επιπλέον εργαλείο που προστίθεται σε άλλα όπως το ΕΣΠΑ. Ο αναπτυξιακός είναι ένας εθνικός νόμος που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις από εθνικούς πόρους.

13 επενδυτικά σχέδια μέσα σε δυο εβδομάδες από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής στην ΑΜΘ

Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε ότι παρέχει στοχευμένα κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα καθώς και στον τομέα του τουρισμού. Ερωτηθείς για τους περιορισμούς του και ειδικότερα για τον αποκλεισμό των περιοχών άνω των 30 χιλιομέτρων από το κίνητρο της παραμεθορίου, διευκρίνισε πως για παράδειγμα δεν αποκλείονται από την υποβολή προτάξεων επιχειρήσεις στους δήμους Τοπείρου και Αβδήρων, απλά θα έχουν λιγότερα πλεονεκτήματα: «H περιφέρεια μας διατηρεί τα υψηλότερα κίνητρα γιατί είναι η φτωχότερη. Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να έχει μέχρι 55% ενίσχυση». Αναφορικά με το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας ο κ. Γρηγοριάδης είπε: «Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής κατατέθηκαν 13 ολοκληρωμένες προτάσεις. Φαίνεται ότι το τελικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ πιο αυξημένο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πρόκειται για επιχειρήσεις υγιείς με ένα καλό backround και εξωστρέφεια που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό και τουριστικό τομέα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …