Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το χρονικό της εκλογής νέου περιφερειάρχη

Το χρονικό της εκλογής νέου περιφερειάρχη

0
metios proti dilosi

Πώς εκτυλίχθηκε η διαδικασία. Οι ενδιάμεσες διαβουλεύσεις και το πλούσιο παρασκήνιο

Σε κλειστή συνεδρίαση διενεργήθηκαν οι δύο ψηφοφορίες. Πώς ψήφισαν οι σύμβουλοι

Ένα τέταρτο καθυστέρησε να ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή και των 36 συμβούλων της «Περιφερειακής Αναγέννησης» που κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Προηγήθηκε σύσκεψη των αντιπεριφερειαρχών με τον προεδρεύοντα και τον πρόεδρο του ΠΣ προκειμένου να καθοριστούν διαδικαστικά θέματα και κυρίως και να συζητηθεί η παρουσία των δημοσιογράφων στη συνεδρίαση.

Της συνεδρίασης προήδρευε ο πλειοψηφών σύμβουλος της πολυπληθέστερης Περιφερειακής Ενότητας, Κώστας Εξακουστός από τον Έβρο. Πριν ξεκινήσει η εκλογική συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Στη συνέχεια διανεμήθηκε η αίτηση υποβολής υποψηφιότητας σε όλους τους συμβούλους. Το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας που δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και στη συνέχεια ο Κώστας Αντωνιάδης που επίσης ενημέρωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος. Τις υποψηφιότητές τους κατέθεσαν στο προεδρείο και οι τέσσερις λοιποί αντιπεριφερειάρχες.

Ένταση για την αποχώρηση των δημοσιογράφων

perifereiako-ekloges3Ένταση σημειώθηκε όταν ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, προκειμένου η ψηφοφορία να διενεργηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Μετά από αντιδράσεις, ο προεδρεύων κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ από όλη την Περιφέρεια κλήθηκαν να αποχωρήσουν τελικά μετά το αποτέλεσμα 32-4 που διασφάλιζε τα 4/5, όπως ορίζει η διαδικασία.

Εντός της αίθουσας οι τέσσερις υποψήφιοι προέβησαν σε σύντομες τοποθετήσεις για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων τους και ξεκίνησε η ψηφοφορία. Εκτός της αίθουσας δημοσιογράφοι, «συνοδοί» και λοιποί ενδιαφερόμενοι ανέμεναν το αποτέλεσμα γνωρίζοντας ότι με την υποβολή τεσσάρων υποψηφιοτήτων ήταν πολύ δύσκολο να βγει «λευκός καπνός» από την πρώτη ψηφοφορία.

Οι πιο κρίσιμες ώρες

perifereiako-ekloges2Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με 17-7-7-5 σταυρούς συνοδεύτηκε από πυρετώδεις διεργασίες και επαφές. Η ένταση του μεσοδιαστήματος ήταν ολοφάνερη στο πρόσωπο και τις κινήσεις υποψηφίων και συμβούλων που μπαινόβγαιναν αμήχανα ή νευρικά στην αίθουσα Τύπου που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην αίθουσα του ΠΣ. Λίγες στιγμές αργότερα και αφού ο προεδρεύων είχε καλέσει επανειλημμένα τους συμβούλους για να ξεκινήσει η διαδικασία, ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες Πέτροβιτς και Μαρκόπουλου αποσύρθηκαν «χάρην της ενότητας της παράταξης».

Το χειροκρότημα που ακούστηκε λίγη ώρα αργότερα από την αίθουσα που διεξαγόταν η ψηφοφορία επιβεβαίωσε ότι, όπως αναμενόταν με πολύ μικρή αμφιβολία (υπήρχε μόνο η περίπτωση ισοψηφίας των δύο διεκδικητών του αξιώματος), ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκλογής νέου περιφερειάρχη.

Την εκλογή του Χρήστου Μέτιου ανακοίνωσε ο Κώστας Εξακουστός, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με τις ευχές του.

Έφεραν δυσφορία οι έξωθεν παρεμβάσεις

perifereiako-ekloges1Στη σύντομη ιδιότυπη προεκλογική περίοδο μεσολάβησαν διαβουλεύσεις, πυρετώδεις επαφές και προσεγγίσεις, αλλά δεν έλειψαν ούτε και οι παρεμβάσεις, που αποτελούσαν «κοινό μυστικό» μέχρι να μιλήσει γι’ αυτές ο Κώστας Ζαγναφέρης (υπονοώντας προφανώς την παρέμβαση του κόμματος υπέρ του Χ. Μέτιου). Στην πλειονότητα των συμβούλων η κομματική παρέμβαση έγινε αποδεκτή με δυσφορία, ενώ με σαφήνεια οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για το αξίωμα εξέφρασαν την άρνησή τους να δεχθούν τέτοιες παρεμβάσεις. Βέβαια, είναι αναμφίβολο ότι για κάποιους αυτές οι πιέσεις ήταν αποτελεσματικές, ειδικά για μερικούς από αυτούς που διακατέχονται από πολιτικές φιλοδοξίες.

Πάντως, λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση υπήρξαν προσεγγίσεις, προκειμένου να υπάρξουν λιγότερες υποψηφιότητες και περισσότερη συσπείρωση σε δύο υποψηφίους, αλλά αν και υπήρξε κάποια σύγκλιση, τελικά αυτό δεν επετεύχθη.

Ποιοί στήριξαν τον Κ. Ζαγναφέρη

Ενδιαφέρον έχει η διαδρομή των σταυρών, αφού, όπως διαφάνηκε οι σύμβουλοι δεν ψήφισαν με αμιγώς τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κάλπης, ούτε ο Θ. Μαρκόπουλος (με 4+1 από Θάσο συμβούλους στην ΠΕ), ούτε ο Δ. Πέτροβιτς (8 συμβούλους στην ΠΕ) δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την ψήφο του συνόλου των συμβούλων της ΠΕ τους, ενώ δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα γι’ αυτούς να διαμορφώθηκε και με σταυρούς από συμβούλους άλλων ΠΕ, αν και δεν είναι πολύ πιθανό.

Αντίθετα, ο Κ. Ζαγναφέρης (με 7 συμβούλους στην ΠΕ) θεωρείται βέβαιο ότι υποστηρίχθηκε αρκετά από τους συμβούλους της Ξάνθης, αν και δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα των 7 σταυρών της πρώτης ψηφοφορίας να μην προήλθε αποκλειστικά από συμβούλους της δικής μας ΠΕ. Πλην του Μιχάλη Αμοιρίδη, ο οποίος δεν κατέθεσε τελικά υποψηφιότητα και στήριξε αυτή του Ζαγναφέρη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο μειονοτικοί σύμβουλοι Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ και Ιρφάν Χατζηγκενέ, τάχθηκαν υπέρ του χωρικού τους αντιπεριφερειάρχη, αλλά εφόσον η ψηφοφορία παραμένει μυστική μόνο μετέπειτα συμπεριφορές και επιλογές στο εγγύς ή απώτερο μέλλον μπορούν να αποκαλύψουν τί επιλογές έγιναν.

Για τον Χ. Μέτιο (με 7 συμβούλους στην ΠΕ του) που προηγήθηκε με διαφορά από την πρώτη ψηφοφορία, λαμβάνοντας 17 σταυρούς, είναι φανερό ότι στηρίχθηκε από συμβούλους και των υπόλοιπων ΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξαν μετακινήσεις και δεν στήριξαν όλοι τον υποψήφιο της Περιφερειακής τους Ενότητας. Το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας δείχνει ότι και οι τρεις συνυποψήφιοι του Χ. Μέτιου είχαν τουλάχιστον μία διαρροή προς τη μεριά του. Για τις επιλογές αυτές εκφράστηκαν ήδη αντιδράσεις από τις τοπικές πολιτικές σκηνές, αλλά μένει στον νέο περιφερειάρχη να καταφέρει να αμβλύνει τις όποιες δυσαρέσκειες και με τις επιλογές του να κάνει πράξη την προσπάθεια διατήρησης της ενότητας της παράταξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…