Σχόλια 01/11/16

0
pavlidis aithousa
Μετά την απόρριψη του Πολύδωρα, η κυβέρνηση αναζητά νέο υποψήφιο ανάμεσα στους: Μπασιάκο, Αντώναρο, Λιάπη, Ψωμιάδη, Βαρβιτσιώτη (πατήρ), Φάνη Πάλη-Πετραλιά και Αχ. Καραμανλή…


Νέες εκλογές για τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης
Τα διαδικαστικά θέματα και η ορκωμοσία του πρώτου επιλαχόντα περιφερειακού συμβούλου της Ροδόπης θα πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου οι περιφερειακού σύμβουλοι της «Περιφερειακής Αναγέννησης» να προσέλθουν ξανά στην κάλπη για να εκλέξουν τον νέο αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Ο Νικόλαος Τσαλικίδης, πολιτικός μηχανικός στην Κομοτηνή έχει δηλώσει ήδη παρών και, οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν ότι δε θα έχει συνυποψήφιο.
Το αξίωμα ενδεχομένως να ενδιέφερε τον σημερινό θεματικό αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Εμπορίου Μουμίν Οντέρ, που στο μικρό διάστημα που ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα επέδειξε ικανότητες και δραστηριοποίηση, ωστόσο γνωρίζοντας ότι θα ψηφίσει το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης, αντιλαμβάνεται ότι οι ισορροπίες δεν είναι με το μέρος του. Άλλη υποψηφιότητα δεν αναμένεται πλην της (μη πιθανής) έκπληξης κατάθεσης υποψηφιότητας από τον νέο περιφερειακό σύμβουλο που θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες.
Ε.Δ.


Είχε μαζί του στενούς φίλους
Τους περισσότερους «συνοδούς» και φίλους είχε μαζί του ο Κώστας Ζαγναφέρης στην ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη. Πλην του «σαρκατσάνικου μπλοκ» που εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, στους διαδρόμους… αναμονής βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ταρενίδης. Ακόμη, εθεάθησαν ο ειδικός σύμβουλος του Γ. Παυλίδη Αλέξανδρος Καρακασίδης και προς το τέλος της συνεδρίασης ο ειδικός συνεργάτης του Κ. Ζαγναφέρη Χρήστος Παπαχαβιάρης. Ακόμη, παραβρέθηκε ο Κώστας Τρανταφυλλίδης που παρακολουθεί συχνά και τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Ε.Δ.


Δεν έπρεπε
Ονοματίστηκε ήδη η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, παίρνοντας το όνομα του εκλιπόντος Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Η ταχύτητα αξιοσημείωτη, ωστόσο, όπως φαίνεται, στο όνομά της παραμερίστηκε η προσοχή και η καλαισθησία.
Η πινακίδα παρότι μεγάλη, δεν είναι παρά μία άσπρη λαμαρίνα κολλημένη στην είσοδο, ενώ αν προσπεράσουμε και αυτό, ανεπίτρεπτο είναι ότι γράφει «αίθουσα Γιώργου Παυλίδη» (λες και είναι δική του) αντί του ορθού «αίθουσα Γιώργος Παυλίδης), όπως είναι ο δόκιμος όρος για κτίρια, ιδρύματα, ινστιτούτα, συλλόγους που λαμβάνουν το όνομα κάποιου ηγέτη, ευεργέτη είτε και αγίου.
Δεν έπρεπε…
Ε.Δ.


Ένα σχόλιο για την ψήφο των μειονοτικών
Σε κάθε εκλογική διαδικασία σχολιάζουμε τη στάση που κρατούν οι μειονοτικοί. Στηλιτεύουμε ότι ψηφίζουν ομοιογενώς και ότι ακολουθούν μία γραμμή. Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αναμετρήσεις όπως η προχθεσινή, είναι θεμιτό να υπάρχει συνεννόηση για την ενίσχυση της θέσης τους, αλλά κατακριτέο το να ακολουθούν γραμμή που δε βασίζεται στη δική τους βούληση. Αυτή είναι η διαφορά. Και δεν μπορούμε εμείς να ζητάμε να ψηφίζουν χωρίς συνεννοήσεις, αλλά να αποκλείουμε την περίπτωση οι πλειονοτικοί να στηρίζουν μειονοτικούς για αξιώματα. Βέβαια και αυτό πυροδοτεί μία ακόμη μεγάλη συζήτηση που εμπλέκει ένθεν κι ένθεν γραμμές, πιέσεις, μηχανισμούς και… ορμήνιες.
Πάντως, για την εκλογή του περιφερειάρχη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι δύο μειονοτικοί σύμβουλοι στήριξαν την υποψηφιότητα Ζαγναφέρη και άρα αλλού πρέπει να κοιτάξει για τις διαρροές που είχε (δύο ή και τριών συμβούλων).
Ε.Δ.


Ένα παράπονο και μόνο
Ως παράπονο, αλλά όχι ως αδικία, μετέφερε ο Κώστας Ζαγναφέρης την παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης το είπε και καλά έκανε αφού υπήρχαν οργιώδεις συζητήσεις και σχόλια για το θέμα, ωστόσο δε θέλησε να δώσει έκταση και όπως όλα δείχνουν, προς το συμφέρον όλων, το θέμα θα ξεχαστεί για να μπορέσουν όλοι μαζί, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες να πιάσουν δουλειά για να δρομολογηθούν όλες οι υποθέσεις και οι σχεδιασμοί για την Περιφέρεια.
Στη διαδικασία πάντως, καταγράφεται και αυτή η συνθήκη. Μόνο όσοι έχουν υψηλό πολιτικό ανάστημα, μπορούν να αντιστέκονται σε τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτό ισχύει μεν και για όσους έχουν απέναντι τον κομματικό μηχανισμό, αλλά κυρίως για τους ανά περίσταση ευνοημένους.
Όσοι όμως, είναι χρόνια στον πολιτικό χώρο το ξέρουν το παιχνίδι και τους όρους του και γι’ αυτό και ο Κ. Ζαγναφέρης δε θα δώσει συνέχεια.
Ε.Δ.


Περί Θράκης
Μετά από τετραήμερη περιοδεία του Γραμματέα της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ Κώστα Καραχάλιου στη Θράκη, υπήρξαν οι πρώτες εκτιμήσεις. Έτσι, διαπιστώθηκε η αρμονική συνύπαρξη των Ελλήνων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, παρά τις γνωστές σειρήνες των καιρών.
Η συνύπαρξη αυτή αποδεικνύει τον δημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί η Ελληνική Πολιτεία και αναδεικνύει την τήρηση των αρχών του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο Γραμματέας κ. Καραχάλιος τόνισε επίσης ότι ανάμεσα στους Έλληνες της Θράκης δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα για δηλώσεις, όπως οι πρόσφατες του προέδρου Ερντογάν, οι οποίες είναι προκλητικές, επικίνδυνες και δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Γι’ αυτό και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αποτρέψει οποιονδήποτε υπονομεύει τη σταθερότητα και ειρήνη.
Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε και τη δήλωση του Προέδρου της Κίνησης και υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή.
Γ.Δ.


«Έφυγε» άλλος ένας Ξανθιώτης
xilas-manolisΗ Ξάνθη έχασε ένα ακόμη άξιο τέκνο της, τον Μανώλη Ξυλά, Συμβολαιογράφο, σε ηλικία 88 χρόνων. Ο Μ. Ξυλάς υπήρξε ένας ευγενής συμπολίτης, ιδιαίτερα αγαπητός, Δημοκράτης του Κέντρου, ευπατρίδης και με προσφορά στα κοινά.
Η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στο γιο του Χάρη Ξυλά.


Ένα καυτό τετραήμερο
Στο πόδι ήταν η Πυροσβεστική της Ξάνθης όλο το τετραήμερο καθώς δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως φλέγονταν απ’ άκρου σ’ άκρον ο κάμπος του νομού από τον Νέστο ως την Βιστονίδα! Είναι οι λεγόμενες αγροτικές πυρκαγιές που βάζουν οι αγρότες για να καθαρίσουν αποστραγγιστικά κανάλια ή ξερόχορτα λίγο πριν αρχίσει η περίοδος της σποράς. Έτσι είχαμε πυρκαγιές στα Μάγγανα και κοντά στο Δέλτα του Νέστου, στην Μέλισσα, στο Μυρωδάτο, στα Βαφέικα ενώ το Σάββατο συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε καλαμιές στην περιοχή της Λίμνης Βιστονίδας. Το πιο σοβαρό συμβάν ήταν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου με την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μάνταινα. Μετέβησαν 2 υδροφόρες και 5 πυροσβέστες και έθεσαν υπό έλεγχο την φωτιά αφού έκαψε 1,5 στρέμματα χορτολιβαδική έκταση και μισό στρέμμα δασική.
Επίσης πυρκαγιά εκδηλώθηκε και την Δευτέρα στην περιοχή μετά τα Πλαστικά Θράκης και πάλι σε χωράφια. Τέθηκε υπό έλεγχο από ένα όχημα και 3 πυροσβέστες.
Γενικά ήταν ένα καυτό τετραήμερο…
Μ.Ξ.


Έτσι για την ιστορία…
Δεν έκρυψε την πικρία του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης – όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του – από το γεγονός ότι ενώ έφτασε στον τελικό γύρο δεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί περιφερειάρχης. Κι έχασε κυρίως γιατί όλος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στήριξε τον Χρήστο Μέτιο συν της ΝΟΔΕ Ξάνθης συμπεριλαμβανομένης – σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι ενώ πήρε τις ψήφους των μειονοτικών συμβούλων της Ξάνθης δεν πήρε άλλες δύο ψήφους από τους συμβούλους της Ξάνθης. Κι αυτό γιατί ένας τουλάχιστον από τους δύο προαλείφεται για το ψηφοδέλτιο του νομού και ψήφισε μ’ αυτό το κριτήριο.
Κι αυτό το αναφέρουμε έτσι για την ιστορία γιατί τώρα όλα έχουν τελειώσει και το ζητούμενο πλέον είναι η διοίκηση της περιφέρειας.
Μ.Ξ.


Όταν υπάρχει ‘’βάθος πάγκου’’…
Μόνο ο Πολύδωρας μας έλειπε! Πού τους θυμούνται μερικούς πολιτικούς πυλώνες, είναι να απορεί κανείς. Υποψήφιος, λοιπόν, για πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με πρόταση της κυβέρνησης, που τον ανέσυρε από την πολιτική αφάνεια προεξοφλώντας μάλιστα ότι θα εξασφαλίσει την συναίνεση της ΝΔ. Από την αρχή φάνηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στήριξη στην υποψηφιότητά του, ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί, αφού το κυβερνητικό σχήμα συνεχίζει να τον θέλει στην θέση. Έχουμε ακούσει και δει αρκετά από τον κ. Πολύδωρα στο παρελθόν, αλλά αυτές οι κολακείες προς τον κ. Τσίπρα και η επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον ξένισαν όσους τον είχαμε λησμονήσει. Μας ‘’πέρασε ένα χέρι’’, γιατί είπε ότι γίναμε όλοι συνταγματολόγοι και δικηγόροι, έμμισθα όργανα της διαπλοκής. Και απορεί κανείς γιατί η κυβέρνηση στηρίζει μια υποψηφιότητα που φάνηκε να ναυαγεί από το λιμάνι ακόμα. Μια εξήγηση είναι ότι ο πανικός και ο εκνευρισμός στο ζήτημα φέρνει κινήσεις και προτάσεις περίεργες. Όπως η νέα πρόταση του κ. Παππά να δοθούν προσωρινές άδειες (σαν ενοικίαση) σε επίδοξους καναλάρχες, αφού υποβάλλουν μία αίτηση και μερικά εκατομμύρια. Μια ‘’χορήγηση βεβαιώσεως’’ απόντος ακόμη του ΕΣΡ, το οποίο κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο να διαχειριστεί το θέμα του τηλεοπτικού τοπίου, είναι αβέβαιο τι ισχύ θα έχει. Πιθανώς να οδηγήσει σε νέο κύκλο ‘’αντισυνταγματικότητας’’ και μία ακόμη ήττα της κυβέρνησης στο μέτωπο που έχει ανοίξει γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.
Χ.Δ.


Ναυάγιο φαίνεται να έρχεται στο θέμα των διοδίων
Για χθες είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων της Θράκης με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα για το θέμα της μη δημιουργίας διοδίων στη Μέστη, ή οπουδήποτε αλλού στην ΑΜ-Θ. Η αντιπροσωπεία δεν μετέβη τελικά στην Αθήνα και συνεπώς δεν έγιναν και οι κινητοποιήσεις που είχαν προαναγγελθεί σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Η συνάντηση δεν έχει ακόμη κανονιστεί και οι φορείς βρίσκονται σε αναμονή, έχοντας δώσει λίγες μέρες διορία στην κυβέρνηση για να τους ακούσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα το πολυαναμενόμενο ραντεβού να προγραμματιστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πριν λίγες μέρες, εκπρόσωποι του ΤΕΕ Θράκης, το οποίο αποχώρησε από την όλη συζήτηση, μας δήλωσαν ότι προβλέπουν ναυάγιο στο θέμα. Και ο λόγος είναι ότι έχει πάρει πολύ τοπικό χαρακτήρα. Με παντελή απουσία της Ξάνθης και αναφορά μόνο στα συγκεκριμένα διόδια στην Μέστη, δεν θα μπορούσε να υπάρχει στήριξη από έναν φορέα που εκπροσωπεί όλη την Θράκη. Μάλιστα, η πρόταση που είχε κατατεθεί στην συνάντηση των φορέων την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρη Πλέσια, ήταν να κινηθούν προς μία ορθολογική και ηθική βάση και να μην εστιάσουν μόνο στα διόδια της Μέστης. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει την αναλογικότητα των διοδίων, όπως ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες και προβλέπεται από τις οδηγίες της ΕΕ. Παρά την αρχική υιοθέτηση της πρότασης αυτής, τελικά οι φορείς Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης επέλεξαν να κινηθούν πιο ‘’τοπικιστικά’’, προεξοφλώντας ίσως και την απόρριψη της πρότασής τους από το υπουργείο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…