Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ιστορικό ΟΧΙ τίμησαν μικροί και μεγάλοι στην Ξάνθη

Το ιστορικό ΟΧΙ τίμησαν μικροί και μεγάλοι στην Ξάνθη

0
parelasi-28oct161

Μαθητική και στρατιωτική παρέλαση χωρίς βροχή και ‘’παρατράγουδα’’ αλλά με ‘’απαρτία’’ επισήμων και αστυνομικών δυνάμεων

Μήνυμα προς όσους ξεχνούν τις διεθνείς Συνθήκες αλλά και προς τις προξενικές αρχές στην Θράκη για σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα έστειλε από την Ξάνθη ο υφ. Επικρατείας Τέρενς Κουίκ

parelasi-28oct162

stauroupoli parelasi-28oct16-webΜε κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» απέναντι στις ιταλικές φασιστικές δυνάμεις, που αξίωσαν την παράδοση της χώρας στον ναζιστικό επεκτατισμό. Μετά την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, πραγματοποιήθηκε, όπως συνηθίζεται, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές της περιοχής. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση μαθητικών, στρατιωτικών, λαογραφικών, προσκοπικών και οδηγικών τμημάτων στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, με αρκετό κόσμο να χειροκροτεί μικρούς και μεγάλους παρά το κρύο και τον αέρα. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, κατά την γνωστή τους τακτική, παρακολούθησαν την παρέλαση από το πεζοδρόμιο κάτω από την εξέδρα των επισήμων. Μετά το πέρας της παρέλασης, δηλώσεις για την σημασία της επετείου έκαναν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Γιάννης Δρεμσίζης.

Μήνυμα ενότητας αλλά και έμμεση απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τον Τέρενς Κουίκ

kouik zagnaferisΣε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων, που απέδειξαν τι μπορούν να πετύχουν έτσι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χθες το βράδυ ήμουν στο Καλπάκι. Εκεί όπου μια ‘’χούφτα’’ Έλληνες τα έβαλαν με τις πιο επίλεκτες των επιλέκτων των Ιταλών και μετά από έξι ημέρες μαχών τους έτρεψαν σε φυγή, γιατί οι Έλληνες, όταν αποφασίζουν να είναι ενωμένοι, μπορούν να είναι και κερδισμένοι και αυτό το μήνυμα το εκπέμπουμε κάθε φορά όχι μόνο στις εθνικές επετείους, αλλά ειδικά εδώ στη Θράκη το εκπέμπουμε καθημερινά σε εκείνους οι οποίοι ξεχνούν ότι η Θράκη είναι ελληνική». Στέλνοντας έμμεσο μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, επανέλαβε τα πρόσφατα λόγια του ΠτΔ από την Κομοτηνή, τονίζοντας ότι οι εδώ προξενικές αρχές θα πρέπει να προσέχουν και να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα της Πατρίδας. Σαφής και η έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης καθώς ο κ. Κουίκ δήλωσε: «Είναι ένα διαρκές μήνυμα που στέλνει η Θράκη σε όποιον ξεχνά τις διεθνείς Συνθήκες, που ξεχνά το απαραβίαστο των συνόρων και που νομίζει ότι μπορεί να παίζει, για εσωτερική του κατανάλωση, με τις αξίες ενός λαού, που στο κάτω – κάτω ποτέ δεν λύγισε και πάντοτε έδινε μαθήματα σε εκείνους που τολμούσαν να τον απειλούν».

Μητρ. Ξάνθης: «Καυχόμαστε για εκείνους αλλά θα πρέπει να τους μοιάσουμε»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων τόνισε την ανάγκη που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να μοιάσουμε στους Έλληνες της περιόδου εκείνης και όχι μόνο να τους τιμούμε, λέγοντας: «Καυχόμαστε για εκείνους, αλλά θα πρέπει να τους μοιάσουμε και να τους ακολουθήσουμε. Η πατρίδα μας περνά μια δύσκολη περίοδο και εκείνο που χρειάζεται είναι να μείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας».

Κ. Ζαγναφέρης: «Τα ιδανικά του ΄40 μας ενέπνεαν και μας εμπνέουν»

«Με όλο τον σεβασμό στο 1821, η δική μου η γενιά, εμείς που γεννηθήκαμε την δεκαετία του ΄50 με ΄60, επειδή είχαμε γονείς και παππούδες που πολέμησαν, τα ιδανικά του ΄40 είναι αυτά που μας ενέπνεαν και μας εμπνέουν», ανέφερε σε δηλώσεις του για την επέτειο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Συγκρίνοντας την Ελλάδα που βγήκε μέσα από την καταστροφή και κατάφερε να είναι άξια θαυμασμού ως μία σύγχρονη χώρα με την σημερινή κατάσταση της χώρας, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. «Αν μπορέσουμε εμείς, η προηγούμενη γενιά, να μεταλαμπαδεύσουμε το έπος του ΄40 στη νέα γενιά, θα πάρουμε δύναμη να έρθει και πάλι η χώρα μας εκεί που αξίζει. Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει και δεν θα μας σταματήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γ. Δρεμσίζης: «Χρέος να μαθαίνουμε στις νέες γενιές»

Εκπροσωπώντας στην παρέλαση τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης, αφού συνεχάρη όσους συμμετείχαν, τόνισε ότι είναι χρέος όλων να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε στις νέες γενιές την ιστορία μας. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι λαός που δεν γνωρίζει καλά την ιστορία του, κάνει τα ίδια λάθη και σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οι θυσίες των παππούδων μας στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας μάς προστάζουν να συνεχίσουμε και εμείς όλοι μαζί, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας και Έθνους, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, να συνεργαζόμαστε με ομοψυχία, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, οι οποίες είναι πολύπλευρες», σημείωσε ο κ. Δρεμσίζης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…