Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εσείς γνωρίζετε πόσο ευφυής είστε;

Εσείς γνωρίζετε πόσο ευφυής είστε;

0
mensa

Ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά και τεστ IQ από την ελληνική Mensa στην Ξάνθη το Σάββατο – Ευκαιρία να γνωρίσετε τις δυνατότητές σας

Η παρεξηγημένη έννοια της χαρισματικότητας και η συμβουλευτική γονέων για την διαφορετικότητα των χαρισματικών παιδιών

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αφορά κυρίως γονείς και εκπαιδευτικούς και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Mensa και τον Δήμο Ξάνθης. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00, στον τρίτο όροφο του ίδιου κτηρίου, θα γίνει τεστ νοημοσύνης για παιδιά και ενήλικες, το γνωστό IQ τεστ της Mensa.

Τι είναι χαρισματικότητα;

Η έκφραση “χαρισματικό παιδί” ή “χαρισματικός άνθρωπος” παρεξηγείται εύκολα. Είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης; Μπορεί και όχι. Ενδιαφέρεται για όλα τα μαθήματα και του αρέσει πολύ το σχολείο; Μπορεί και όχι. Είναι το ήσυχο, συνεργάσιμο και υπάκουο παιδί; Ίσως όχι. Εξαιρετική ταχύτητα εκμάθησης, εκτενές λεξιλόγιο, δυνατή μνήμη, περιέργεια, ωριμότητα, αίσθηση του χιούμορ, παρατηρητικότητα, ευαισθησία, ζωηρή φαντασία είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται συνήθως στα χαρισματικά παιδιά. Οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει χαρισματικότητα και ποια η επίδρασή της πάνω στο παιδί τους. Τα χαρισματικά παιδιά ξέρουν απλώς ότι διαφέρουν, όπως το ξέρουν και όλα τα άλλα παιδιά γύρω τους. Έχουν νιώσει και τις δύο όψεις αυτού του νομίσματος, τη θετική και την αρνητική, για τα ενδιαφέροντά τους, τις ιδιοτροπίες τους και τα ακαδημαϊκά τους ταλέντα. Συχνά επίσης έχουν ξεπεράσει ή έχουν αποδεχτεί την ανία και την απογοήτευση που τους δημιουργεί η παραδοσιακή σχολική τάξη, η οποία είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες του μέσου όρου. Όπως περιέγραψε η Annemarrie Roeper, η χαρισματικότητα είναι μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, μεγαλύτερη ευαισθησία, μια μεγαλύτερη ικανότητα κατανόησης και μετατροπής αντιλήψεων σε διανοητικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Οι στόχοι της MENSA Συμβουλευτικής Γονέων είναι να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση σε γονείς ταλαντούχων παιδιών για την καλύτερη κατανόησή τους.

Βεβαίωση Παιδαγωγού Χαρισματικότητας για εκπαιδευτικούς

Η μετεκπαίδευση στον τομέα της χαρισματικότητας είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί υπεύθυνα ο εκπαιδευτικός να αναπτύξει τεχνικές για να συναντήσει τις ανάγκες των παιδιών που απολαμβάνουν και αναζητούν δημιουργικές και ακαδημαϊκές προκλήσεις. Οι εκπαιδευτικοί με την Βεβαίωση Παιδαγωγού Χαρισματικότητας που χορηγεί η Ελληνική MENSA δεν περιορίζονται στα δεδομένα της παραδοσιακής σχολικής τάξης, εξειδικεύονται και είναι ικανοί να εργαστούν επιπλέον σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης. Επισημαίνεται η σπουδαιότητα του να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν τους μαθητές με υψηλές δυνατότητες και να τους προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγική και κατάλληλα σύνθετη διδασκαλία ή να τους παραπέμπουν για επίσημη αναγνώριση, αντικειμενικές μετρήσεις και άλλες σχετικές υπηρεσίες. O ευρύτερος στόχος της Mensa για κάθε εκπαιδευτικό είναι η εξοικείωσή του με τις τελευταίες έρευνες, προγράμματα σπουδών, παιδαγωγικές θεωρίες και διδακτικές τεχνικές για την αποτελεσματικότερη ενίσχυση της εκπαίδευσης των χαρισματικών και ταλαντούχων σε κάθε εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Ν. Αγαθάκη: «Το κανονικό και το διαφορετικό είναι έννοιες σχετικές»

Την Ελληνική Mensa εκπροσωπεί στην Ξάνθη η αρχιτέκτονας Νίκη Αγαθάκη, μέλος της Mensa, που έκανε την γνωστή μέτρηση κατά τα φοιτητικά της χρόνια στην Θεσσαλονίκη, όταν ακόμη δεν υπήρχε το ελληνικό τμήμα του φορέα. Αγωνία για το αποτέλεσμα και επακόλουθη χαρά, κάτι που διήρκεσε λίγες μόλις μέρες, όπως θυμάται. «Μετά όλα ήταν φυσιολογικά στην ζωή μου», θα πει η ίδια. Η κα Αγαθάκη πιστεύει ότι όποιος κάνει το τεστ δεν θα πρέπει να διακατέχεται ούτε από έπαρση, ούτε από απογοήτευση. Όπως λέει, το μυαλό είναι ένα βελονάκι που κεντάει στον καμβά του εγκεφάλου. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί σε ένα ποσοστό πολύ μικρότερο των πραγματικών του δυνατοτήτων», επισημαίνει, «όλοι μας παραπονούμαστε, σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, ότι έχουμε ασθενή μνήμη, ότι διαβάζουμε πιο αργά από ό,τι μπορούμε, ότι δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε ή ότι φοβόμαστε τους αριθμούς. Όμως, όλοι μας θέλουμε να βελτιώσουμε τις εγκεφαλικές μας ικανότητες». Θα αναρωτιέται κανείς, γιατί να κάνει το τεστ IQ. Η κα Αγαθάκη απαντά: «Από περιέργεια να γνωρίσεις τις δυνατότητές σου. Όλη η εξέλιξη του πολιτισμού είχε σαν κίνητρο την περιέργεια του ανθρώπου». Το να μην πετύχει κάποιος στο τεστ δεν συνεπάγεται αποτυχία, αλλά σημαίνει απλά και μόνον ότι δεν έχει στο βαθμό που απαιτούνται τις δυνατότητες που εξετάζει το συγκεκριμένο τεστ. Εξάλλου υπάρχουν και άλλα είδη νοημοσύνης, όπως η συναισθηματική.

Το τεστ δεν αφορά την εξέταση γνώσεων, αλλά απαιτεί σκέψη, παρατηρητικότητα και ενίοτε ευρηματικότητα μέσα από γενικές ερωτήσεις και σχέδια. Η είσοδος στην πρωινή ημερίδα είναι ελεύθερη στο κοινό, ενώ για το κόστος συμμετοχής στο τεστ που αφορά άτομα άνω των 10 ετών είναι 30 ευρώ και 20 ευρώ για φοιτητές και μαθητές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …